Een sportvereniging valt of staat bij de inzet van vrijwilligers. Dat is bij een voetbalclub niet anders. Van de materiaalman tot de kantinejuffrouw en van de mensen die het onderhoud doen tot leiders en trainers. Bij HZ ‘75 is er een goede groep vrijwilligers. Neem Jannie van Bragt (56) en Bert Segeren (69), ze staan al flink wat jaren klaar voor de club en zijn van groot belang voor het draaiend houden van de club.

HOOGE ZWALUWE – Jannie begon ‘zeker 25’ jaar geleden met vrijwilligerswerk bij de club. “Ik kom oorspronkelijk uit Wagenberg, maar mijn vriend komt uit Hooge Zwaluwe. Hij voetbalde bij HZ, ook een tijdje in het eerste. Daarna bij een lager elftal. Op een gegeven moment is hij gestopt, maar ik ben de kantine op zaterdag blijven doen en het schoonmaken ook.”

Bert kwam bij de club toen zijn kinderen gingen voetballen, hij was elf jaar jeugdleider. “Zo ben ik er eigenlijk ingerold.” Toen zijn kinderen stopten, was de rol als leider klaar. Maar nadat hij ‘thuis is gekomen’ van werken, is hij gestart met het allerlei klusjes bij de vereniging. “Ik doe dat nu zeker een jaar of zes.”

“De zaterdag met de kinderen, dat is geweldig om te doen. Je krijgt zoveel waardering”, zegt Jannie met een lach. “Iedereen kent je ook natuurlijk. En niet alleen op het voetbalveld, ook als je ze in het dorp tegenkomt. Altijd even zwaaien. Dat je dan nu bijna niet op de club komt, of in ieder geval niet met een open kantine, dat is wel echt heel vervelend.”

Bert herkent dat gevoel wel. Hij merkt dat er door corona minder aanloop is, dat mensen er minder vaak zijn. “Ik krijg vaak te horen dat alles er weer netjes bij ligt. Ik houd ook de straatkant bij, waar mensen parkeren. Dan zeggen veel mensen dat het perfect is. En ook ‘dat je dat nog doet’. Maar ik ben een echt buitenmens, ben graag buiten. Dan is dit het leukste wat er is”, zegt Bert enthousiast. Hij combineert het met iedere dag wandelen, zo’n zeven tot tien kilometer per dag. Al die jaren deed Bert het maaien – en dan vooral het bijhouden van de kanten, knippen van de heg en dat soort werkzaamheden alleen. Vanaf half april komen er twee vrijwilligers bij. “Dat is toch wel fijn, er gaat veel tijd in zitten.”

Jannie benadrukt dat er meer vrijwilligers klaar staan voor de club. Ze maakt de kleedkamers en kantine schoon, maar dat laatste doet ze bijvoorbeeld niet alleen. In een klein dorp en bij een kleine club heb je elkaar allemaal nodig. Daarom staat ze zelf ook altijd klaar als er iets moet gebeuren. “Bijna de hele week. Ook als er iemand komt voor de verwarming, de stroom of het alarm. Ik ben er. Dat mis ik nu wel, ik ben het ook zo gewend.” Toch hou ik het nu ook allemaal bij, dat het wel netjes blijft. “Ik was pas het kleedlokaal aan het schoonmaken. Een jongetje zei: ‘Ben je nu ook aan het schoonmaken? Er is toch geen voetbal?’ Toen ik zei dat het toch netjes moest blijven reageerde hij met ‘ow wat cool’. Dat is genieten!”

Klik hier voor meer artikelen over HZ’75.
Meer weten over HZ’75? Klik hier.