Van aanvoerder van VV Oosterhout 1, naar trainer van VV Oosterhout 1. Met één zomer om daaraan te wennen. Stijn Biemans (34) staat sinds dit seizoen niet binnen de lijnen, maar langs de lijn op sportpark De Contreie.

“Het was wel eventjes schakelen. Voetballen zelf blijft het allerleukste. Als ik de jongens op een training bezig zie, krijg ik zelf ook zin om mee te doen, maar dat probeer ik te beperken. Ik heb een andere rol nu.” Biemans twijfelde niet lang toen Oosterhout hem vroeg trainer te worden. “Je komt na je dertigste elk jaar op een kruispunt, waarbij je denkt: ga ik nog door? Mijn geluk is dat ik altijd blessurevrij ben geweest, maar ik merkte wel dat ik wat meer pijntjes kreeg en langer moest herstellen van de wedstrijden. Je hoort ook vaak van spelers dat ze een jaar te lang door zijn gegaan. Het kwam voor mij nu gewoon samen. Ik kreeg deze kans en die kon ik niet laten gaan.” Hij kan eventueel nog wel ingezet worden. “Ik sta ingeschreven als speler, maar dat is alleen voor uitzonderlijke gevallen.”

Hij kwam vorig seizoen in beeld, toen Biemans regelmatig aanschoof om met het bestuur te praten over de toekomst van Oosterhout. “We zijn een club in ontwikkeling en hadden daar gesprekken over. Zo kwam ook aan bod welke trainer bij onze toekomst zou passen. We wilden iemand die de club kent en goed aansluit bij de ambities van de vereniging. Ze vroegen zich ook af wat mijn plannen waren, als speler en als trainer. Ik heb mezelf kandidaat gesteld. Ik vond het trainersvak al ontzettend leuk.”

Jorco de Kok
Biemans staat niet helemaal zonder ervaring voor Oosterhout 1: zo trainde hij vorig jaar ook een jeugdelftal en geeft hij al langer training op een voetbalschool. Jorco de Kok vormt voor hem een waardevol klankbord. “We werken op gelijkwaardige basis samen, alleen is Jorco niet altijd aanwezig bij de dinsdagtraining, neem ik het woord tegenover de spelersgroep, bereid ik de trainingen voor en leid ik ze. De inhoud stemmen we wel altijd samen af, we hebben sowieso bijna dagelijks contact. De samenwerking bevalt me prima. We zitten op dezelfde lijn qua voetbalvisie, kennen de topsportcultuur en weten wat erbij komt kijken. We hebben een vergelijkbare carrière gehad als speler, waarbij hij nog hoger (PSV) heeft gespeeld dan ik (RKC).”

Hij merkt een groot verschil tussen het spelen en trainen. “Als trainer ben je veel meer bezig met het tactische aspect. Dat wat ik in de trainingen doe, wil ik in verschillende wedstrijdsituaties terugzien. Je bent als speler veel meer met jezelf bezig, ook al ben je aanvoerder, dan als trainer. Ik verdeel mijn aandacht nu over achttien voetballers. Dat is veel intensiever. Als speler trek je om 14.30 uur je schoenen aan en om 16.15 uur gaan ze weer uit. Je bent even euforisch omdat je gewonnen hebt of voelt een kater na een nederlaag. Maar dat is de volgende dag alweer naar de achtergrond verdwenen. Als trainer rust dat gevoel niet. Je bent er iedere dag mee bezig, ook ‘s avonds als je in bed ligt. Ik zie nu wat het trainersvak vraagt, daar sta je als speler absoluut niet bij stil.”

Top vijf
En dan een echte trainersvraag: wat is het doel van VV Oosterhout 1 voor komend seizoen? “Oosterhout is ambitieus en dat zijn Jorco en ik ook, maar wel op basis van realiteit. Ik vind het nu heel lastig om een prognose te geven. We hebben een jasje uitgedaan door de spelers die zijn gestopt of vertrokken en kampen met wat blessuregevallen. Daardoor zijn we nog niet waar we willen zijn. Op basis van onze huidige selectie streven wij naar een plek bij de eerste vijf. Het is lastig in te schatten, ploegen als Trinitas, Nieuwkuijk, Vlijmense Boys en Haarsteeg kennen we niet goed.”

De 34-jarige Dongenaar verwacht veel uit zijn debuutseizoen als trainer te halen. “Ik kan op dit niveau hele wijze lessen leren. Ik vind het nu ontzettend leuk en ben benieuwd naar wat de rest van dit jaar ons nog gaat brengen.”