Zwagers én collega-trainers. Stephan Baghus en Maikel Cohen zijn allebei hoofdtrainer van het tweede selectieteam van SCO. De samenwerking op basis van gelijkwaardigheid verloopt al zes jaar naar wens, doordat de twee Oosterhouters elkaar perfect aanvullen.

Waar Stephan Baghus communicatief sterk is, weet Maikel Cohen als geen ander een goede training neer te zetten. De 38-jarige Oosterhouters complementeren elkaar. “We vullen elkaar aan”, zo onderschrijft Baghus die constatering. Hij was al één jaar trainer van de A1, inmiddels JO19-1, toen hij zijn zwager vroeg hem te helpen.

Potentie
Ze zijn met de JO19-1 van toen doorgeschoven naar de senioren. Ze trainden een paar jaar de Zondag 2, tot SCO in 2019 de overstap maakte naar het zaterdagvoetbal. Nu vormen ze het tweede selectieteam op de zaterdag, bij de Oosterhoutse club. “We hebben veel spelers van begin 20 rondlopen. 80 procent van hen heeft de potentie om de stap naar het eerste te gaan maken. Dat is het mooiste wat je als trainer van een tweede elftal kunt bereiken, jouw spelers zien doorschuiven naar het eerste. Als wij vier of vijf jaar exact dezelfde groep jongens hebben, doen we iets verkeerd.”

Ze willen de stap van 2 naar 1 zo klein mogelijk maken. “We moesten vorig jaar weer onderaan beginnen op zaterdag, maar grepen gelijk de koppositie in onze vierde klasse en hebben die niet meer losgelaten. We mochten van de KNVB alsnog promoveren, ondanks de voortijdige beëindiging van het seizoen, waardoor we nu in de derde klasse spelen. Dat is nog niet genoeg, we willen verder omhoog. Als serieus tweede elftal moeten we in de reserve eerste klasse spelen. En dat kan dit team: veel van onze jongens hebben ook boven in de zondag reserve tweede klasse gespeeld.” De samenwerking tussen 1 en 2 is hecht. “We overleggen veel met de hoofdtrainer, Edwin Verheijen. Hij heeft daardoor ook een goed zicht op spelers die interessant kunnen zijn voor het eerste.” Baghus en Cohen vinden de stap die SCO maakte van zondag naar zaterdag fijn. “We kunnen nu eerst bij onze kinderen kijken, die voetballen ook, en ‘s middags met ons eigen team op pad. De zondag is dan vrij.”

Warm bad
De twee krijgen natuurlijk ook weleens te maken met teleurgestelde spelers, die bij het eerste zijn afgevallen. “Wij willen dan een warm bad vormen. We nemen zo’n jongen apart en laten hem zien dat hij zich terug kan knokken. Waar je vroeger nog één handleiding kon toepassen op 38 spelers, heb je nu 38 verschillende handleidingen nodig. Iedere voetballer vraagt een andere benadering.” De constant veranderende spelersgroep houdt de trainers scherp. “Het verlengt je houdbaarheid als trainer, je komt niet in een sleur terecht.”

Beide heren zijn al van kleins af aan lid bij SCO, Cohen maakte nog wel hier en daar een uitstapje. Ze hopen dit seizoen te promoveren met hun team. “Het zou teleurstellend zijn als dat niet lukt.”

 

klik hier voor meer artikelen van SCO