Al een aantal seizoenen neemt een speciaal team van HZ’75 met veel plezier deel aan de 45+ competitie van de KNVB. Op een aantal vrijdagavonden spelen de mannen uit Hooge Zwaluwe in toernooivorm een paar potjes per avond, om vervolgens de kantine in te duiken.

Henk Buijs is bezig aan zijn 46ste voetbaljaar in het shirt van HZ’75. De 55-jarige inwoner van Hooge Zwaluwe speelt op zondagochtend nog altijd zijn wedstrijdjes in het derde van de blauw-gelen en is daarnaast de oprichter van het 45+ team van de club. “In het derde speel ik waar ze een mannetje tekortkomen en meestal maar één speelhelft. Conditioneel gezien ben ik niet meer top, maar ik sta er wel elke zondag als het moet.”

Dertien spelers
In tegenstelling tot Henk hingen veel oud-teamgenoten van hem hun voetbalschoenen al tijden geleden spreekwoordelijk gezien aan de wilgen, maar gelukkig hebben behoorlijk wat mannen hun kicksen tegenwoordig weer tevoorschijn gehaald. In totaal vormen maar liefst dertien spelers het 45+ team van HZ’75. In toernooivorm spelen ze op een aantal vrijdagavonden op een half veld duels van een halfuur of twintig minuten, tegen regionale clubs als Oosterhout, VCW en Irene’58 . “Die dertien spelers heb je ook allemaal nodig, want op onze leeftijd zit een ongeluk in een klein hoekje”, zegt Buijs. “Tijdens de eerste speelronde raakte er een speler van Madese Boys zwaar geblesseerd, dat vond ik veel erger dan dat we alle vier de duels verloren.”

Ondanks de nederlagen zijn de mannen van HZ’75 behoorlijk fanatiek. Tackelen is verboden, net als lichamelijk contact, maar Buijs benadrukt dat het 45+ voetbal in andere opzichten niet te vergelijken is met walking football. “Je mag gelukkig wel hard rennen en hard schieten, want anders had ik het saai gevonden”, zegt Buijs. “We verloren de eerste wedstrijden omdat we niet getraind hadden, maar daar gaat verandering in komen. Als we iets beter op elkaar zijn ingespeeld, gaan we zeker punten pakken. Voorgaande jaren deden we het ook niet slecht. Iedereen kent elkaar al jaren en met de sfeer zit het sowieso goed in ons team.”

Nooit kampioen
Buijs begon als tienjarige met voetballen bij HZ’75. Hij speelde een aantal jaren in het eerste, had een rol in het bestuur en is dus op 55-jarige leeftijd speler van maar liefst twee teams. “HZ’75 is een gezellige vereniging. Iedereen kent elkaar en de sfeer is gemoedelijk”, zo omschrijft hij de trots van Hooge Zwaluwe.” Opvallend genoeg is Buijs in zijn 45 jaren als voetballer van de club nog geen enkele keer kampioen geworden. “Ik ben vaak tweede of derde geworden, maar een titel heb ik helaas nog nooit kunnen vieren.” De hoogste tijd dus om daar met het 45+ team verandering in te brengen, zou je zeggen. “Dat zou leuk zijn, maar we spelen voornamelijk voor ons plezier. Het belangrijkste is dat we het leuk hebben, onze prestaties komen op de tweede plaats.”

klik hier voor meer artikelen over HZ’75