Voetballend gezien kan hij niet meekomen bij RFC Zondag 1, maar als grensrechter is Collin Broeders toch erg belangrijk voor het vriendenteam. De 29-jarige liefhebber neemt elke zondagmiddag trouw de vlag in hand, om de wedstrijden van zijn jeugdvrienden samen met de scheidsrechter in goede banen te leiden.

‘Een goede grensrechter pakt punten voor zijn ploeg.’ Het is een ludieke uitspraak die je regelmatig hoort in voetbalkantines, maar Collin Broeders is het niet eens met dat gezegde. De ervaren arbiter vindt fair play zeer belangrijk en bij RFC Zondag 1 staat hij dan ook niet bekend als een grensrechter die zijn vlag snel omhoogsteekt. “In tegendeel: de spelers van RFC zeggen soms tegen me dat ik te eerlijk ben”, grinnikt hij. “Daar kan ik wel om lachen, maar ik trek me er niets van aan. De jongens moeten zich focussen op hun eigen prestaties en ik op de mijne.”

Hechte selectie
Voor het tweede opeenvolgende seizoen neemt Broeders met veel plezier de vlag in de hand tijdens duels van RFC Zondag 1. Hij kent de spelers van het elftal goed en vindt het leuk om op deze manier onderdeel uit te maken van de hechte selectie. Het gros van het elftal speelde jarenlang samen bij zondagclub Veerse Boys, de vereniging waar Broeders voor het ontstaan van fusieclub RFC ook actief was als voetballer, trainer en scheidsrechter. “Ik ken sommige jongens nog van de basisschool en ook spelen er gasten in het team die ik vroeger training heb gegeven”, zegt Broeders. “Door mijn rol als grensrechter sta ik middenin ons vriendenteam, dat vind ik het leukste.”

Gezellige zondagen
Broeders was naar eigen zeggen zelf geen geweldige voetballer. “Ik speelde altijd als back in de lagere elftallen van Veerse Boys, maar stopte een paar jaar geleden vanwege fysieke problemen. Daarna ben ik begonnen met training geven en later werd ik ook scheidsrechter. Eerst was ik zowel op zaterdag als zondag met RFC bezig, maar nu draait alleen de tweede dag van het weekend om voetbal.” De zondagen zijn volgens Broeders altijd erg gezellig. “Vaak gaan we met een aantal jongens eerst bij de thuisduels van lagere elftallen kijken en naderhand blijven die gasten ook bij onze duels hangen. Hierdoor ontstaat er langs de lijn een goede sfeer en naderhand maken we het ook altijd erg gezellig met z’n allen.”

Kampioenschap
RFC Zondag 1 eindigde in het eerste seizoen – het voetbaljaar 2017/2018 – vierde in de vierde klasse. Het jaar daarop grepen de groen-zwarten net naast het kampioenschap en vorig jaar stond de ploeg wederom vierde toen de competitie werd beëindigd. Ook dit seizoen gaat het team meedoen om de bovenste plaatsen, zo voorspelt Broeders. “Ik denk dat we het in ons hebben om kampioen te worden. We hebben een hele sterke selectie en de eerste vier duels leverden direct allemaal drie punten op. Hopelijk kunnen we de goede lijn doortrekken.”

 

klik hier voor meer artikelen over RFC