Hij sloeg de JO19-1 over en speelt nu al voor het tweede opeenvolgende seizoen in het eerste van VCW. De pas 17-jarige Ard Baaij heeft geen spijt van die keuze, want de aanvaller kan rekenen op een vaste basisplaats in het elftal van Arjan Kwaaitaal. “Ik heb mijn draai gevonden.”

Twee seizoenen geleden speelde Ard Baaij een wedstrijd die hij niet snel meer zal vergeten. Als 15-jarig broekie mocht hij invallen bij het eerste van VCW, dat de derby speelde op bezoek bij Terheijden. De aanvaller kwam bij een stand van 0-0 in het veld in de 70ste minuut en bezorgde zijn team met twee goals hoogstpersoonlijk een 0-2-overwinning. “Er stonden honderden mensen langs de lijn en iedereen werd helemaal gek na mijn doelpunten”, herinnert Baaij zich nog goed. “Die wedstrijd is tot nu toe het hoogtepunt uit mijn carrière.”

Tweede seizoen
Baaij heeft nog flink wat jaren voor de boeg om dat moment te overtreffen, want de jongste speler in de selectie van trainer Arjan Kwaaitaal is pas 17 jaar oud. Hij sloeg de JO19-1 volledig over en is nu bezig aan zijn tweede seizoen in de hoofdmacht van de rood-witten. “Ik vond het moeilijk om mijn vrienden achter me te laten, maar ben blij met die gemaakte keuze. Ik heb me als voetballer vorig seizoen goed ontwikkeld. Ik moest wel enorm wennen aan het tempo en het fysieke voetbal bij de senioren. Vorig seizoen ben ik één keer geblesseerd uitgevallen en een paar dagen later was mijn voet helemaal paars. Ondertussen weet ik me iets beter te wapenen tegen sterke verdedigers.”

Balvaste spits
VCW stond vorig seizoen dertiende in de vierde klasse toen er een streep door de competitie ging vanwege corona. Persoonlijk beleefde Baaij daarentegen wel een prima seizoen. “Ik speelde veel en scoorde een stuk of acht goals”, aldus de aanvaller, wiens kracht ligt bij het vasthouden van de bal. “Maar als team vormden we niet echt een eenheid, dat is nu anders. We kenden dit seizoen een prima start en ik heb al wat doelpunten gemaakt. Ik denk dat wij bovenin de middenmoot kunnen meedraaien.” Het is echter wel belangrijk dat VCW niet te veel blessures oploopt, want de selectie van de dorpsclub is bepaald niet breed. Het eerste elftal leent regelmatig jongens uit de JO19-1 en het tweede om voldoende spelers op de been te kunnen brengen. “Dat is niet ideaal, maar zo werkt het nu eenmaal bij een kleine vereniging. Het leuke is dat iedereen elkaar helpt en iedereen elkaar kent.”

Streekderby
Net als twee jaar geleden verschijnt Baaij ook dit seizoen aan de aftrap als VCW de derby speelt tegen Terheijden. Door de nieuwe coronamaatregelen moet de streekderby echter dit seizoen zonder publiek worden gespeeld, tot teleurstelling van de jonge aanvaller. “Dat is doodzonde, maar we zijn aan de andere kant allemaal al heel blij dat we weer lekker kunnen voetballen. En ook zonder publiek willen we heel graag van Terheijden winnen, want potjes tegen die club zijn voor ons het belangrijkst van ze allemaal.”

Klik hier voor meer artikelen over VCW.
Klik hier voor eer informatie over VCW.