Voetbal is een spelletje waar veel kinderen op jonge leeftijd verliefd op worden. De geur van het gras, de euforie bij een doelpunt, de gezelligheid voor en na een wedstrijd. Al op jonge leeftijd maak je herinneringen waar je het jaren later nog over hebt. En eigenlijk wil je daar ook nooit mee ophouden, met voetballen en het maken van herinneringen. Dat is ook de reden dat Henk in ’t Groen bij FC Right-Oh start met 45+-voetbal. “Het blijft gewoon leuk.”


GEERTRUIDENBERG – “Ik voetbal zelf al heel mijn leven, maar ik word ook wat ouder”, zegt de nu 52-jarige In ’t Groen. “Ik merkte zelf ook dat tegenstanders steeds jonger werden. Ik voetbal zelf nog heel graag, maar tegen die jonge jongens is het niet meer te doen. Ze kunnen misschien niet net zo goed voetballen, maar blijven lopen. Negentig minuten lang, dat gaat voor mij niet meer. Dat heen en weer rennen houd ik misschien vijf minuten vol. In mijn hoofd wil het allemaal wel, maar mijn benen voeren het niet meer uit.”

En zo kwam hij op het idee om aan de slag te gaan met 45+-voetbal. “Ik ben eens wat gaan rondvragen op de club, heb wat spelers die vroeger in het eerste elftal hebben gespeeld benaderd. De animo was groot, bijna iedereen was enthousiast. Ze vonden het allemaal leuk idee. Er is nu al een mannetje of zeventien dat mee wil doen.”

Een mooie groep spelers, die zodra het straks allemaal weer kan en mag wedstrijden gaat spelen en gaat trainen. “Een deel van mijn lichting, maar ook nog een paar oudere spelers. Van 55 of 56”, is de uitleg van In ’t Groen, die door zwakke enkels op dertigjarige leeftijd ‘te vroeg’ stopte als speler van het elftal. Maar hij is nog altijd fanatiek als het om voetbal gaat. “De jongens die benaderd zijn, zijn ook nog steeds allemaal fanatiek. Honderd procent. Maar ze spelen nu bijvoorbeeld niet meer door dezelfde reden: kunnen niet meer mee, zijn er te oud voor om tegen die jonge jongens te spelen. Maar het spelletje blijft zo leuk, ik doe het zelf nog zo graag. En zo zijn er veel oud-spelers die nog heel graag voetballen.”


Bij de voetbalclub uit Geertruidenberg is ook een groep oudere spelers fanatiek bezig met Walking Football. Daar aansluiten komt nog net iets te vroeg voor In ’t Groen en zijn toekomstige ploeggenoten. “Daar ben ik dan weer te jong voor. Dat gaat ook tegen onze natuur in, dat je niet mag rennen. Je bent toch nog geneigd naar die bal te rennen.”

Dus is het 45+-voetbal een ideale oplossing. “Eén keer in de twee weken op vrijdagavond een wedstrijdje, zeven tegen zeven. En met de groep die wil gaan we denk ik ook wel één keer in de week een uurtje trainen. Een beetje voetballen, partijtje spelen. Gezellig bij elkaar. En op vrijdag na de wedstrijd met de tegenstander gezellig een biertje pakken. Dat is mooi, dat is leuk. Ik kijk er naar uit om weer lekker op het veld te staan”, sluit hij af, waarbij de passie goed te horen is als hij praat over eindelijk weer kunnen voetballen na de lange coronaperiode. “Het gras weer ruiken, heerlijk!”

Foto: FC Right-Oh

Klik hier voor meer artikelen of FC Right-Oh.
Meer weten over FC Right-Oh? Klik hier.