De afgelopen jaren was Gerdwin Jansen bij flink wat clubs in de regio actief. Als trainer van meiden- en damesteams, maar ook als vlagger en leider bij eerste elftallen. Van FC Right’Oh tot RFC en van Be Ready tot Irene ’58. Afgelopen zomer kwam daar Madese Boys bij, de club uit zijn dorp. En daar geniet hij van het vriendinnenteam dat hij onder zijn hoede heeft, al wacht hij met alle dames met smart op het spelen van wedstrijden.


MADE – De in Made geboren Jansen verhuisde naar Geertruidenberg en kwam zo ook bij FC Right’Oh terecht. “Ik ben daar gaan trainen, heb in de technische commissie gezeten, ben vlagger geweest bij het eerste en ook leider. In die tijd zat ik ook al bij RFC, waar ik de meiden onder mijn hoede had en was ik vlagger bij de ploeg van Louis Roovers.” Vertrokken bij FC Right’Oh klopte Paul van Dijk aan, of hij bij Irene ’58 wilde vlaggen. Later volgde nog een jaartje bij Be Ready, om vervolgens weer terug te keren bij de meiden van RFC.

“Ik vind het spelletje gewoon heel erg leuk”, zegt Jansen. Het is te horen als hij praat over de teams waar hij heeft gezeten, als hij praat over voetbal. De passie straalt er vanaf. Hij stopt veel energie in de voetbalclubs waar hij actief is. Nu helemaal. Want terwijl hij bij RFC een meidenteam onder zijn hoede had, werd er in Made geroepen dat ze hem moesten halen voor het damesteam. Jansen werd gebeld. “Er volgde een gesprek. En nog één. Ik vond het best wel leuk. Ik kom uit Made, ben er ooit begonnen en woon ook weer in Made. Er was ook al snel een klik. Wel hebben we de trainingstijden wat moeten wijzigen. Ik train nu van half zeven tot half acht bij RFC, dan stap ik in de auto en vlieg ik naar Made, waar ik van acht uur, soms kwart over acht tot half tien à kwart voor tien bezig ben.”

Het was een raar eerste jaar, door corona. Toch was het ook leuk. “Ik was nog op vakantie en had gezegd dat ik vanuit Zeeland terug zou komen om ze te trainen. Stonden daar 29 speelsters. Ik wist niet wat ik zag. De meiden vinden het ook echt leuk. Door corona konden we op een gegeven moment maar met vier speelsters tegelijk of alleen op zondag, vanwege de avondklok. Toch is er een grote groep die gewoon blijft komen. Uiteindelijk wil je natuurlijk wel gewoon voetballen, je ziet dat de meiden het voetbal ook missen. Het gaat om het spelletje.”


Toch heeft Jansen er met iedereen een positieve sfeer in weten te houden. Vorig jaar eindigden de dames onderaan, dit jaar waren er maar een paar wedstrijden en zette corona een streep door het seizoen. “Maar er was een stijgende lijn. En de laatste wedstrijd was goed, daar trok iedereen zich ook aan op. Naast het veld is het ook een clubje voor de derde helft. Ik heb het pas twee keer meegemaakt, maar het is lang leven de lol. Het is een echt vriendinnenelftal.” Dat vind Jansen ook mooi. “Ik ben niet iemand die traint en er dan gelijk van door is. Ik wil erbij horen, ik vind die derde helft ook leuk.”

Nu die er niet is, worden dat soort momenten binnen alle mogelijkheden georganiseerd. Al is Jansen daar altijd mee bezig. Hij regelt fruit voor in de rust, organiseert een speurtocht en voetgolf. “Het is een klein beetje extra, maar dat vind ik leuk. En je krijgt er veel voor terug. Het is echt heel leuk om te doen. Ik steek er energie in, maar krijg er ook veel energie voor terug.” Logisch dus dat de samenwerking met een jaar verlengd is.

Klik hier voor meer artikelen over Madese Boys.
Meer weten over Madese Boys? Klik hier.