Met een nieuwe kantine begint bij RFC een nieuwe periode, die gaat hand in hand met een rookvrije toekomst. Het complex van de voetbalclub uit Raamsdonksveer is vanaf nu volledig rookvrij. Dit seizoen mocht er nog gerookt worden op aangewezen plekken, buiten het zicht van kinderen. Nu, bij het opleveren van de nieuwe accommodatie, is het complex geheel rookvrij.


RAAMSDONKSVEER – ‘In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we ervoor dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije sportclub draagt bij aan een rookvrije generatie’, liet de club weten op één van de flyers. “We zijn begonnen met die flyers en een aantal vlaggen, dat soort dingen”, zegt Ferry Lasterie, bij RFC voorzitter van de werkgroep rookvrij.

“We zijn toen begonnen kenbaar te maken dat RFC straks rookvrij is”, vervolgt Lasterie. Nu was er zowel op ‘oost’ en ‘west’, zoals de tweede oude gedeeltes van de fusieclub genoemd werden, nog een rookplek. “Zo kon iedereen er gefaseerd aan wennen. Maar er is niet veel gebruik van gemaakt, omdat niemand het sportpark op mocht.”

In de ogen van Lasterie is het niet meer dan normaal dat het sportcomplex volledig rookvrij is. “Het lijkt mij heel logisch bij sporters en dan met name kinderen. Überhaupt met kinderen die sporters als idool hebben, het is natuurlijk een onwijs slecht voorbeeld voor kinderen. Daarom kiezen we er ook voor niet een speciale rookplek in te richten, maar het sportpark volledig rookvrij te houden.”


Onder de leden werd een enquête gehouden, de meerderheid was voor een geheel rookvrij sportpark. “Ik heb twee of drie mailtjes gehad van leden die het er niet mee eens waren, verder niets. Het is niet meer van deze tijd om op een sportpark te roken, het hoort er niet meer bij. Je ziet het ook in het straatbeeld steeds minder, roken is niet meer van deze tijd. Dat vinden veel mensen.” Door rookvrij te zijn geeft RFC het goede voorbeeld, het is een stapje op weg naar een rookvrije generatie.

Foto: RFC

Klik hier voor meer artikelen over RFC.
Meer weten over RFC? Klik hier.