Droom TSC verwezenlijkt met complete vrouwenafdeling

TSC Oosterhout is trots op de volwaardige meisjes- en vrouwenafdeling. Vijf jaar geleden zette een groepje vrijwilligers de schouders onder deze tak van de club, wat heeft geleid tot een afdeling om trots op te zijn.

Met in elke leeftijdscategorie minimaal één team, een eerste dameselftal en een 30+-team kan niemand in Oosterhout meer om de vrouwentak van TSC heen. En dat was ook de bedoeling, toen een groepje clubmensen de schouders zette onder het idee om een vrouwenafdeling op te zetten. Edwin van Gils, nu verantwoordelijk voor de seniorentak bij de vrouwen, was een van hen. “Als club is het de bedoeling om je zo breed mogelijk te profileren in de maatschappij, daar hoort naast prestatief en recreatief voetbal bij de heren, een G-team en Walking Football ook een meisjesafdeling bij. Dat we nu zo’n volwaardige vrouwentak hebben, geeft ons best een trots gevoel.”

De populariteit van het meisjesvoetbal was vijf jaar geleden nog lang niet zo groot als nu, vooral dankzij het succes van de Oranje Leeuwinnen op het Europees Kampioenschap in eigen land is die gegroeid. In de jaren daarvoor heeft TSC alle tijd gehad om zich voor te bereiden op de groei. “We hadden al wat meisjes die bij de jongens voetbalden, met hen en wat extra aanwas van buitenaf konden we direct een F-, E- en D-team vullen. Die teams moesten elkaar toen nog wel continu helpen, het waren krappe selecties. Het voordeel is dat wij in die jaren de organisatie heel goed neer hebben kunnen zetten, waardoor we de populariteit van nu makkelijk aankunnen”, vertelt Van Gils.

TSC heeft nu een volwaardige meisjestak, voor alle leeftijdscategorieën. In totaal zijn er negen teams, inclusief de Vrouwen 1 en het 30+-team. De organisatie staat dus, zoals Van Gils al aanhaalde. “We hebben het geluk dat we weinig moeite hoefden te doen om goede trainers te zoeken. Veel oud-voetballers die dochters hebben waren bereid om mee te helpen, waardoor we nu een hele leuke en enthousiaste groep trainers hebben.”

2017-2018 was het eerste seizoen van de Vrouwen 1 bij TSC, wederom een belangrijke stap. “Een platform voor de jeugd om naar door te stromen. We hebben dat team gevormd met jeugdspelers en vrouwen van buitenaf. Over een jaar of drie hopen we minstens twee seniorenteams te hebben, zodat we prestatief en recreatief ook mooi kunnen scheiden. Dat is in de jeugd ook het doel.” Van Gils hoopt dat de selectieteams stappen zetten. “Bij de meisjes zijn al heel veel kampioenschappen gevierd in de afgelopen jaren.”

Hij verwacht nog wel meer groei qua ledenaantal. Voor de sfeer binnen de club is het alleen maar goed. “Zondag 1 en het 30+-team zijn bijna altijd aanwezig bij de activiteiten. Daardoor zie je nu niet alleen maar mannen, maar ook flink wat vrouwen op die dagen rondlopen. Dat zorgt voor een superleuke sfeer.”

Vrouwen of meisjes die graag eens kennis willen maken met de sport, zijn bij TSC van harte welkom. Vrijblijvend een keertje meetrainen is mogelijk.