Drietal geeft het goede voorbeeld bij Irene’58

Vrijwilligerswerk is niet alleen iets voor gepensioneerden, zo beseffen Joey Boelaars (30), Thijs van den Hout (27) en Joey Hendriks (27) maar al te goed. De drie bestuursleden verzetten veel nuttig werk voor Irene’58 en hopen dat jeugdleden van de club hun voorbeeld volgen.

Op de vroege zaterdagochtend is er al een hoop te beleven aan de Jan de Rooijdreef in Den Hout. Op het knusse sportcomplex in die straat is de voetbaldag bij Irene’58 namelijk al in volle gang en voor 09.30 uur hebben Joey Boelaars, Thijs van den Hout en Joey Hendriks al hun eerste klus geklaard. Het drietal bestuursleden heeft hier en daar al wat spullen opgeruimd, babbelt in de kantine met wat clubgenoten en zorgt ervoor dat het scorebord van het hoofveld werkt en de koffie pruttelt. “Normaal zijn we hier nooit alle drie rond dit tijdstip hoor”, zegt Boelaars. “Maar als we toch vroeg afspreken, kunnen we onszelf net zo goed direct nuttig maken hé”, lacht hij.

Het kenmerkt de mentaliteit van het trio, dat zich belangeloos en zeer gedreven inzet voor hun Irene’58, de warme dorpsclub uit Den Hout met zo’n 350 leden. De vereniging uit de kleine plaats ligt op een steenworp van het veel grotere Oosterhout en heeft opvallend veel leden uit die plaats. “Je hebt daar met TSC, SCO en VV Oosterhout drie grote clubs en dus heb je als voetballer veel keuze”, zegt Hendriks. “Irene’58 is klein en hecht, iedereen kent elkaar. En ondanks dat ons eerste team voor het eerst dit jaar zeer knap in de derde klasse speelt, is prestatiedrang ook niet het belangrijkste. Daarin onderscheiden we ons van die drie clubs”, zegt hij. “De kern van onze seniorenteams bestaat uit ‘Houtse’ jongens, maar we hebben ook veel leden uit Oosterhout die dus graag bij ons spelen.”

Hendriks is kantinebeheerder van Irene’58 en speler van zaterdag 3, Van den Hout speelt ook in dat team en is verantwoordelijk voor de communicatie van de club. Boelaars speelt amper meer wedstrijdjes in het oranje-witte tenue en focust zich liever op zijn rol als penningmeester. De drie enthousiaste vrijwilligers zijn zeer belangrijke schakels binnen Irene’58, zo is duidelijk. Via allerlei creatieve communicatiemiddelen roept Van den Hout bij feestjes iedereen op om naar de club te komen, Hendriks regelt dat alle gasten daar niets tekortkomen en Boelaars berekent de omzet die de club draait na zo’n evenement. Het is een aanpak die werkt, zo zegt Hendriks. “De kantineomzet is enorm belangrijk en daarom proberen we regelmatig leuke dingen te organiseren. Het is altijd erg gezellig. Alleen blijven we eraan werken om onze kantine nog net wat voller te krijgen.”

Veel clubs leunen op vrijwilligers op leeftijd. Bij Irene’58 is er ook sprake van zo’n situatie, maar het drietal hoopt dat meer jongeren zich willen inzetten voor de club. “We hopen dat de volgende generatie inziet dat het nodig is”, aldus Van den Hout. “Wij drieën maken graag tijd om de vereniging te helpen en hopen dat de jeugd ons voorbeeld volgt. Gelukkig merken we dat steeds meer jonge gasten iets voor de club willen doen, dus dat belooft hopelijk veel moois voor de toekomst.”