Degradant Right’Oh blaast niet hoog van de toren

De eerste twee seizoenen van Paul van Dijk bij Right’Oh waren zeer verschillend. Na een promotie en een daaropvolgende degradatie, verwacht hij nu een minder spannend jaar te draaien met de rood-wit-blauwen.

GEERTRUIDENBERG – Paul van Dijk (32) speelde maar liefst twaalf jaar in de jeugdopleiding van NAC Breda. Uiteindelijk schopte hij het tot één oefenduel in het eerste team van de profclub tegen VVGZ. Maar toen hij zich realiseerde dat er voor hem geen profcarrière in het verschiet lag, richtte hij zich op een trainersloopbaan. Bij Right’Oh kreeg hij na een periode bij Zwaluwe A1 en Zwaluwe 1 de kans om als hoofdtrainer voor de groep te staan in het seizoen 2015/2016. Dat werd direct een daverend succes. Voor het eerst in de clubhistorie promoveerde de vereniging uit Geertruidenberg naar de derde klasse. “Het was een geweldig jaar en ontzettend bijzonder om geschiedenis te schrijven. Het feest na het bereiken van deze prestatie was onvergetelijk”, zo blikt Van Dijk terug.

Het bestuur en de spelersgroep hadden veel vertrouwen in Van Dijk. Toen hij pas een halfjaar in dienst was bij Right’Oh, verlengde de club zijn contract al met twee jaar. “Het deed me goed dat iedereen binnen de vereniging tevreden was en dat gevoel was toen wederzijds. In de jeugd van NAC heb ik veel opgestoken van goede trainers, zoals Ruud Brood. Ik ben dan geen prof geworden, maar heb wel erg veel geleerd van die tijd.”

Na het succesvolle eerste jaar wist iedereen dat Right’Oh het moeilijk zou krijgen in de derde klasse. De club uit Geertruidenberg bleek niet mee te kunnen op dat niveau en helaas voor Van Dijk degradeerde zijn team direct uit die competitie. “We hadden te weinig scorend vermogen in de ploeg. Als je moeite hebt met het maken van goals, is het natuurlijk erg lastig om wedstrijden te winnen. Maar voor mijn ontwikkeling als trainer heb ik misschien nog wel meer opgestoken van de degradatie dan van de promotie”, aldus Van Dijk. Het tweede seizoen van de trainer verliep dus totaal anders dan het eerste jaar, maar toch hadden de tegenvallende resultaten nauwelijks invloed op de sfeer bij Right’Oh. “Niemand raakte in paniek of werd boos door de degradatie. Dat past niet bij deze spelersgroep. Iedereen was realistisch en ook optimistisch. Met veel energie en plezier zijn we weer bezig aan een nieuw jaar.”

Kan Right’Oh direct weer meespelen om promotie? “Ik verwacht van niet. Met het stoppen van drie belangrijke spelers hebben we behoorlijk ingeboet aan kwaliteit”, denkt Van Dijk. “We richten ons op een plekje bovenin in de middenmoot en misschien kunnen we wel een periode pakken. Dan is weer alles mogelijk. Maar we moeten niet hoog van de toren blazen, puur omdat we een degradant zijn. De jongens hebben wel geleerd van vorig jaar, maar de concurrentie is hevig. Ik hoop de jongens dit seizoen weer een hoop te leren en wil mezelf als ambitieuze trainer verder ontwikkelen. Dan zien we vanzelf wel waar we eindigen op de ranglijst.”