Een stabiele tweedeklasser, dat wil vv Oosterhout op termijn worden. Maar niet door een lading spelers van buitenaf te halen en nu snel te promoveren. Zo’n 2,5 jaar geleden is er gestart met het schrijven van een voetbalvisie, waarin plezier en eigen jeugd centraal staan. ‘Met plezier presteren, van minipupil tot zondag 1’ is de titel. En dat is ook waar de club nu voor staat. Het gaat soms met horten en stoten en met vallen en opstaan, maar met enthousiasme, plezier en overtuiging is op die manier de weg naar een mooie toekomst ingezet.


OOSTERHOUT – “We zitten met vv Oosterhout in een prachtige omgeving, waar ze leden praktisch om ons heen bouwen”, zegt voorzitter Ruud Looijmans. “We hebben ambitie in niveau, maar aan de andere kant moeten kinderen ook met plezier hiernaartoe komen. Dat is waar het begint. Je kunt hier klein beginnen. Je kunt hier goed en op niveau voetballen en het naar je zin hebben. En uiteindelijk in de selectie komen. De ambitie is om als het echt niet lukt om een nummer tien op te leiden, dat je die dan van buiten haalt. Maar de rest moet dan wel van binnenuit komen. Dat is wat we van plan zijn.”

“Zo hoog mogelijk spelen terwijl je in de jeugdopleiding blij moet zijn dat je in elke lichting één of twee teams hebt, dat rijmt niet helemaal met elkaar.” Dus is de club druk met ontwikkelen. Zo gingen er, terwijl het geld er eigenlijk nog niet was, tien trainers op pupillencursus. “Ik heb daar lang met de penningmeester over gesproken. Het is het kip en het ei-verhaal. In het bedrijfsleven moet je eerst investeren voor je geld kan verdienen. Wij moeten natuurlijk goed kijken waar we ons geld aan uitgeven, maar investeren in het opleiden van eigen trainers en dus investeren in de jeugd is een goede keuze.”

Nu presteren en tegelijkertijd de omslag maken in de jeugd en echt zelf opleiden gaat vaak niet samen. Die omslag kost tijd, terwijl het eerste elftal nu resultaten moet halen. “Wat je nu presenteert is morgen niet klaar. En overmorgen ook niet. Het is een visie die misschien wel vijf of zes jaar gaat duren. En door Covid-19 geen vijf maar misschien wel zeven jaar. Dan is de vraag of mensen zoveel geduld hebben en of iedereen mee blijft denken”, zegt Brian de Ronde, die het technisch beleid bij de club aanvoert en trainer is van de Onder 23. “Wij denken in ieder geval dat we op deze manier iets kunnen bereiken wat past bij vv Oosterhout. En daar zijn we vooral ook heel open en transparant in.”


Er lopen verschillende processen langs en door elkaar heen. Van presteren met het eerste elftal tot het opleiden van eigen trainers. Maar bijvoorbeeld ook de keuze om de JO8-5 of JO12-4 net zo belangrijk te vinden als de selectieteams. “Dan is het wel de uitdaging om de niveaus van de teams dichter bij elkaar te brengen, om zo stappen te zetten en uiteindelijk spelers af te leveren die staan te trappelen om zich bij de selectie aan te sluiten”, aldus De Ronde. “Maar we komen als bestuur bewust niet alleen bij de selectieteams te kijken, maar staan op zaterdag ook bij die andere teams langs de lijn.”

Het woord plezier valt regelmatig. Natuurlijk gaat het om presteren en om winnen. Maar voetbal is meer dan dat. “Het is heel simpel. Zodra je door de poort komt moet er een glimlach op je gezicht komen. En verliezen is vervelend, maar eigenlijk moet je ook altijd met een glimlach naar huis”, zegt Looijmans enthousiast. “Aan de ene kant door een stukje begeleiding, van scheidsrechters, trainers, leiders, de mensen in de kantine. Alles moet open zijn en een bepaalde sfeer uitstralen. En daarnaast ook door heel veel te organiseren.”

Het rijtje met activiteiten is groot, van paaseieren zoeken tot ‘een geweldige Halloween’. “Maar ook het jeugdkamp dat we hier hebben. Kinderen praten daar jaren later nog over. Iedereen moet na dat kamp een dag vrij nemen. De kinderen zijn gesloopt, maar de begeleiding ook”, zegt de voorzitter lachend. “Maar we organiseren ook een FIFA-avond, willen straks met de oudere jeugd darten op een donderdagavond clubavond. Voor de senioren organiseer je een keer een feestavond en zorg je dat er op zo’n clubavond een hapje, drankje en een thema is. Je wil dat spelers niet naar huis gaan na het trainen, maar nog even blijven zitten. Zo hebben we ook een voetbalquiz georganiseerd, dan zie je mensen in de kantine komen die er anders niet zijn. Door dat soort dingen te organiseren maak je verbinding. En zo komt de sfeer, dat is belangrijk. Dat is een groot iets.”

“Je hoopt dat de jeugd – en de senioren natuurlijk ook – zo plezier heeft in het voetbal én naast het veld, waardoor vv Oosterhout een thuishaven is om met plezier te voetballen. En bijvoorbeeld ook een keer te laat naar huis te gaan”, vult De Ronde aan. Looijmans: “En als kinderen daar enthousiast over vertellen, komen opa en oma ook kijken. En dat is dan weer een bijkomend voordeel. Dat is ook een reden dat we graag meer eigen jongens in het eerste willen hebben. Met meer clubjongens in zo’n elftal is het altijd drukker. Nu hebben wij gelukkig een redelijk trouw publiek, er gaan ook altijd een mannetje of vijftig mee naar uitwedstrijden. Maar ik ben ervan overtuigd dat het nog beter en leuker kan.”

“Kinderen nemen een vriendje mee als ze het hier fijn hebben, sponsoren brengen misschien een mogelijke nieuwe sponsor mee als ze zich hier prettig voelen en de vrijwilligers maken anderen enthousiast om hier bijvoorbeeld ook achter de bar te komen staan. Dat is wel een verandering ten opzichte van een paar jaar geleden.”

Het zijn allemaal onderdelen van een ‘lang en moeilijk proces’. Een proces waarmee iedereen hard onderuit kan gaan, maar waar gigantisch veel voldoening uit te halen is als er dingen wel lukken. Een belangrijke volgende stap is dat er weer echt bedrijvigheid op het sportcomplex komt. “De vereniging is de vereniging niet meer. Ik ben blij dat de kinderen zijn blijven sporten in de tweede lockdown. Maar het hoort er ook bij dat je op donderdagavond in de kantine zit. En dat je in het weekend langs de lijn staat en elkaar daar of in de kantine gezellig spreekt. Dat mis je nu wel, het hart is eruit.”

Foto’s: VV Oosterhout

Klik hier voor meer artikelen over VV Oosterhout.
Voor meer informatie over VV Oosterhout? klik hier.