Arjan Kwaaitaal is VCW voor eerste klus als hoofdtrainer

Aan de voetbalcarrière van Arjan Kwaaitaal (34) kwam door flinke blessures al snel een einde, maar de trainersloopbaan van de man uit Made is pas net begonnen. Hij is namelijk bezig aan eerste seizoen als hoofdtrainer bij VCW.

Arjan Kwaaitaal is een kind van Madese Boys. Bij die club doorliep hij alle selectie-elftallen en daar schopte hij het ook tot het eerste team. Maar het zat de fanatieke voetballer niet mee. Tot tweemaal toe scheurde hij de kruisbanden af en hierdoor besloot hij om zijn voetbalcarrière op jonge leeftijd al te beëindigen.

“Aan het begin had ik daar als liefhebber ontzettend veel moeite mee, maar gelukkig kon ik al snel de knop omzetten en ben ik me gaan richten op het trainersvak”, legt hij uit. “Bij mijn eigen club Madese Boys begon ik met trainen van jeugdteams en al snel merkte ik dat ik erg veel plezier haalde uit het coachen van die jonge gasten. Bovendien kon ik op deze manier nauw betrokken blijven bij het voetbal.”

Kwaaitaal haalde al snel zijn TCIII- diploma/ UEFA C als jeugdtrainer van Madese Boys en vertrok een tijdje later naar Veerse Boys. Daar kreeg hij het tweede team onder zijn hoede en werd hij assistent-coach van Marco Verschuren. Diezelfde dubbelrol nam Kwaaitaal daarna ook weer op zich bij zijn oude liefde Madese Boys en de afgelopen twee seizoenen was hij, mede dankzij een nieuwe trainerscursus, assistent-coach van het eerste team. “Madese Boys is mijn club en ik had het daar super naar mijn zin, heb ook veel geleerd. Maar ik heb mijn trainerspapieren niet gehaald om alleen maar assistent te zijn, wilde graag op eigen benen staan vanaf dit seizoen.

Ik ben daarom vorig jaar gaan solliciteren voor de rol van hoofdtrainer en ben enorm blij dat VCW het vertrouwen in mij uitsprak.”

Bij de dorpsclub uit Wagenberg heeft Kwaaitaal het enorm goed naar zijn zin. De vierdeklasser redde vorig seizoen ternauwernood het vege lijf in die competitie, maar dit jaar pakten de rood- witten in de eerste wedstrijden al behoorlijk wat punten, tot grote tevredenheid bij Kwaaitaal. “Ik werk graag met jonge spelers en beschik bij VCW over een selectie met enorm veel gasten die nog geen 20 zijn, dus dat is mooi. Ik eis van mijn spelers dat ze bloedfanatiek zijn en een goede conditie opbouwen en probeer het team verzorgd voetbal te laten spelen. Ook is het plezier natuurlijk belangrijk. Tot nu toe verloopt alles op rolletjes.”

Kwaaitaal heeft het sowieso goed naar zijn zin bij VCW. “Bij thuiswedstrijden kunnen we rekenen op een trouw clubje fans en er heerst een fijne sfeer binnen de hele vereniging”, zegt hij. Wat valt hem in zijn algemeen trouwens op, nu hij voor het eerst hoofdtrainer is? “Dat je zeven dagen per week trainer bent”, zegt hij na een korte stilte. “De hele dag door denk ik na over tactieken en formaties en ik heb veel contact met mijn spelers, als assistent is dat minder. Ik heb het reuze naar mijn zin bij VCW en het hoofdtrainerschap bevalt me goed. Ik ben ook pas 34, dus hopelijk heb ik nog een lange carrière voor me.”