Norichio nieveld leerling advocaat in de verdediging van Kozakken Boys

Twintig jaar stond voetbal op de eerste plaats bij Norichio Nieveld. Zeven profclubs staan er achter de naam van de centrale verdediger annex verdedigende middenvelder. Sinds dit seizoen komt de dertigjarige Papendrechter uit voor Kozakken Boys, is hij jeugdtrainer en hoopt hij zijn studie Rechten aan de Open Universiteit af te ronden.

WERKENDAM – Tot zijn vijftiende Den Bosch, drie locaties in Rotterdam, Zwolle, Apeldoorn en sinds maart Papendrecht. Norichio Nieveld heeft al op veel verschillende plaatsen in Nederland gewoond. Zijn voetbalcarrière bracht veel verhuizingen met zich mee. “Eigenlijk willen we weer terug naar Rotterdam. Daar hebben we nog geen geschikte woning gevonden. Maar misschien blijven we ook wel hier.”

Samen met Mark Veenhoven, die ook in Papendrecht woont, en Rotterdammer Jeffrey Rijsdijk reist Nieveld vier dagen in de week naar Werkendam. Al in februari maakte Kozakken Boys bekend de ervaren centrale verdediger te hebben gecontracteerd. “In december werd ik benaderd. De voorgaande jaren was er ook al contact. Praten kan altijd, dacht ik. Ik had besloten om niet in Oss bij TOP te blijven. De hoeveel tijd die ik in het reizen, trainen en spelen stak woog niet op tegen de verdiensten. Daarnaast wilde ik mijn studie afronden. Kozakken Boys is een stabiele club in de Tweede Divisie. Twee jaar geleden werden ze bijna kampioen. Ik hoorde ook van andere jongens dat het er professioneel aan toe gaat.”

Hij liet een clausule inbouwen dat het contract werd ontbonden, mocht er alsnog een profclub komen. “Ik heb niets vernomen over interesse. Een nieuwe club uit de Eerste Divisie was voor mij geen item meer. Het buitenland leek de enige optie, maar het bleef stil. Het is goed zo. Ik kan nu ook mooi mijn deeltijdstudie Rechten afronden. Het gaat me goed af. Een dag in de week gaat mijn zoontje van bijna drie naar de opvang. Die dag probeer ik altijd voor mijn studie te reserveren. Op andere dagen maak ik een paar uur vrij.”

MASTER
“Over een halfjaar hoop ik klaar te zijn met mijn bachelor. Dan wil ik doorgaan voor mijn master Rechten. Ik wil graag de advocatuur in. Mijn schoonzus en schoonvader zijn ook advocaat. Toen ik met mijn vwo klaar was, leek het me een mooie uitdaging om in hun voetsporen te stappen. Al moet ik na mijn master eerst drie jaar onder een advocaat werken. Daarna mag ik pas zelfstandig aan de slag.”

Sinds dit seizoen traint hij elke dinsdag en donderdag de Onder 13 van VV Papendrecht. “Van kwart over vijf tot halfzeven. Daarna stap ik direct in de auto om naar Kozakken Boys af te reizen. Ik koos voor de Onder 13 vanwege hun aanvangstijdstippen op zaterdag. Thuiswedstrijden spelen ze om negen uur. Uitduels soms om halfnegen. Dan kan ik altijd ruimschoots op tijd weg voor mijn eigen wedstrijd. Helaas hebben we met de Onder 13 tot nu toe alles verloren. We zijn te hoog ingedeeld, maar ik probeer de sfeer goed te houden.”

Waar hij vorig seizoen bij TOP Oss als verdedigende middenvelder speelde, opereert hij dit jaar bij Kozakken Boys centraal in de verdediging. “Mocht de noodzaak er zijn, kan ik op het middenveld uit de voeten. Waar ik het liefst speel? Bij teams die willen voetballen op het middenveld. Bij teams, die de lange bal hanteren, sta ik liever achterin.” Het spel in de Tweede Divisie beschrijft hij als fysiek. “De Eerste Divisie is al fysiek. De Tweede Divisie is nog een stukje zwaarder op dat gebied. Werken is belangrijk.” Met Kozakken Boys spreekt Nieveld als doel uit ‘bovenin meedoen’. “We willen dit seizoen zo lang mogelijk bijblijven. Dan zien we wel waar het schip strandt.”

FEYENOORD
Op 1 februari 2009 debuteerde Norichio Nieveld op negentienjarige leeftijd voor Feyenoord in de Eredivisie. “Op mijn dertiende ging ik van FC Den Bosch naar Feyenoord. Twee jaar later kwam ik in Rotterdam in een pleeggezin terecht. Een soort appartementencomplex waar voor ons werd gekookt, de boodschappen werden gedaan en kleding en beddengoed werden gewassen. Ook jongens als Luis Pedro, Jonathan de Guzman en Lorenzo Davids woonden daar. Ik had bij Feyenoord pech dat de focus toen nog niet op de eigen jeugd lag. Roy Makaay, Tim de Cler, Kevin Hofland, Feyenoord haalde in die periode best dure spelers die moesten spelen.” Nieveld werd verhuurd aan SBV Excelsior, waar hij drie jaar op uitleenbasis verbleef. De laatste twee seizoenen op Eredivisieniveau. “In die tijd kreeg ik ook de kans om naar het buitenland te gaan. Ik bleef liever in Nederland.”

Hij speelde voor PEC Zwolle, FC Eindhoven, Go Ahead Eagles en TOP Oss. “Mijn beste jaren? Mijn tweede jaar bij Eindhoven, tweede jaar Excelsior en de tweede seizoenshelft bij Go Ahead Eagles. Bij al mijn clubs voelde ik me prettig. Er heerste een goede sfeer, er liepen leuke mensen. Alleen bij Zwolle speelde ik een tijdje niet. Ik dacht er serieus over na om toen al te kiezen voor een maatschappelijke carrière. Of ik achteraf andere keuzes zou maken? Dat is lastig. Waarschijnlijk wel.”

Norichio Nieveld speelde 29 jeugdinterlands voor Oranje. In 2014 maakte hij ook zijn onofficiële debuut voor de nationale ploeg van Suriname. “Dat shirt heb ik nog. Ik heb veel gedragen wedstrijdshirts in een doos verzameld. Door mijn verhuizingen vind ik het risico te groot om ze in te lijsten, haha. Moet ik ze daarna weer in een verhuisbox stoppen. Een doos is praktischer.” Het shirt met rugnummer 23 van Kozakken Boys zit daar niet bij. “Die krijg ik vast nog. Ik heb het goed naar mijn zin bij Kozakken Boys. We hebben nog niet gesproken over het nieuwe seizoen, maar ik sta zeker open voor verlenging.” Wie weet staat er straks echt een advocaat in de verdediging van Kozakken Boys. (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over Kozakken Boys? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over Kozakken Boys.