langstraat-sv-capelle-martino-van-den-broek

Met Martino van den Broek heeft SV Capelle een ervaren trainer van de JO19-1. Hij is al 35 seizoenen actief als oefenmeester, waarvan de laatste 5 bij Capelle. De 54-jarige Waspikker vindt niks mooier dan het debuut van een van zijn spelers in het eerste meemaken.

Vol trots vertelt Martino van den Broek over Tygo de Jong. Eigenlijk nog tweedejaars van de JO17-1, maar nu al van waarde voor het eerste elftal. Daardoor slaat die de JO19-1 dus over, maar daar maalt Martino Van den Broek allerminst om. “Het is voor ons een aderlating, maar ik vind het geweldig om hem zo goed te zien voetballen in het eerste. Hij is echt een heel groot talent en een voorbeeld voor de jongens uit mijn elftal.”

BRUG
Want de eigen jeugd krijgt tegenwoordig de kans bij Capelle. Van den Broek is als trainer van het oudste jeugdteam dé brug tussen het junioren- en seniorenvoetbal bij de club. “Het doorschuiven van Tygo laat zien dat je hier kans maakt om in het eerste terecht te komen. Hij is niet de enige, we hebben de afgelopen jaren meer jongens uit ons team zien debuteren in het eerste, ook mogen ze zo nu en dan met de training van de seniorenselectie meedoen.”

Martino Van den Broek werkte bij veel clubs in de regio, voordat hij vijf seizoenen geleden bij Capelle terechtkwam. “Ik kende HNC (Capelle is in 1986 ontstaan als fusieclub red.) nog van toen ik zelf voetbalde, als een leuke, kleine en gemoedelijke club. Ze zochten een trainer voor de B-jeugd, een seizoen later ben ik doorgeschoven. Ik heb het hier goed naar mijn zin.”

Het is geen makkelijke leeftijdscategorie: de oudste tieners krijgen te maken met andere zaken, zoals stappen, studie en relaties. “We proberen de jongens dusdanig te motiveren, dat ze los van hun studie ook tijd vrijmaken voor het voetbal. Studeren staat op één, met voetbal je boterham verdienen is voor weinigen weggelegd, maar het is aan ons om ze toch te stimuleren. Tot nu toe gaat dat erg goed, de wisselwerking tussen die gasten en mijzelf is uitstekend. Door die klik willen ze zichzelf graag laten zien op de trainingen en in de wedstrijden.”

BOUWEN
De 54-jarige trainer ziet dat het niveau van zijn team vrij aardig is. “Drie jaar geleden wonnen we de beker, een seizoen later zijn we kampioen geworden in de derde klasse, nu naderen we dat niveau van toen weer. We zijn aan het bouwen met dit team, dat afgelopen zomer weer werd aangevuld met jongens uit de JO17-1.”

Hij verwacht dat het eerste op termijn de vruchten gaat plukken van deze generatie. “Er zit echt wel een groepje in dat de selectie kan versterken. Hopelijk keren andere jongens met een Capellehart dan ook weer terug in het eerste. Dat zou hartstikke mooi zijn.”

Meer informatie over SV Capelle? Klik hier.
Lees hier een ander artikel over SV Capelle.