almkerk_trainer_vincent_de_klerk

Na een aantal seizoenen in de derde klasse, was Vincent de Klerk toe aan een stapje hogerop. Dus toen eersteklasser Almkerk hem een aantal maanden geleden benaderde, had hij maar weinig tijd nodig om na te denken. En dat gevoel was wederzijds. “Je hebt ons doen verbazen”, zeiden ze.

mandemakers bannerWant het gesprek dat de 36-jarige De Klerk eind vorig jaar voerde met de club uit Almkerk, was eigenlijk vooral heel erg gezellig. “Ik heb toen echt gewoon een leuke avond gehad. Als het daarbij was gebleven, had ik het ook goed gevonden. We hebben het over van alles gehad, blijkbaar vonden zij dat ook.” Die klik was er dus meteen. “Ze hadden navraag gedaan en de sfeer was gemoedelijk, echt fijn.” En met UEFA A in zijn bezit, het hoogste trainersdiploma in het amateurvoetbal, wilde De Klerk deze kans niet aan zich voorbij laten gaan. “Een nieuwe uitdaging. Na het eerste gesprek volgde al vrij snel een tweede, met een deel van de spelersgroep. Vooral de gemoedelijkheid en het gezellige heb ik eerder wel een beetje gemist.”

Onderscheiden
Ook Almkerk zag het dus wel zitten in de oud-speler van onder meer ASWH, Papendrecht en Goes. “Ze zochten iemand met andere ideeën, misschien een wat jonger iemand, een beetje innovatief. Dat past wel bij mij.” Zelf weet de inwoner van Zwijndrecht in ieder geval al ongeveer wat hij kan verwachten. “Ik ken de club redelijk goed, omdat ik er in het verleden vaak tegen heb gespeeld. Een gedreven groep en een vereniging die wil groeien.” Want om een stabiele eersteklasser te worden en door te kunnen stoten naar het linkerrijtje, moet alles nog net een beetje beter. “Drie keer trainen, zodat we de mogelijkheid hebben om maatwerk te bieden. En we gaan werken met videobeelden.” Dat is nodig, denkt De Klerk. “Hoe kunnen we ons onderscheiden zonder geld? Dat zit hem in dat soort dingen.” Een springplank voor jonge talenten. “Op maandag kun je dan specifiek trainen, puur voor de ontwikkeling. De club staat daar ook heel erg voor open, dat hebben ze de afgelopen jaren gemist.” Het is een werkwijze die past bij hem als trainer. “Ik ben ontzettend gedreven en heel veel bezig met het team. Maar niet alleen met onze groep, ook die van het tweede of de JO19.” En dus moet je presteren, maar vooral veel plezier hebben. “Als klein jongetje ben je ooit begonnen met voetballen omdat je het heel leuk vond, dat moet zo blijven.”

Saai en hetzelfde
Aan zijn speelwijze zal het wat dat betreft niet liggen. “Vaak doelpuntrijke duels. Iemand die graag vooruit speelt, maar wel realistisch.” Ook als voetballer was De Klerk daar al behoorlijk mee bezig. “Al op mijn 29ste werd ik speler/assistent. Mezelf op de bank zetten was de beste beslissing, haha!” Een eigenwijze buitenspeler die veel deed op gevoel, zo vertelt hij. “Ik was allesbehalve een trainingsbeest, vaak was het saai en veel van hetzelfde. Dat probeer ik nu te voorkomen. Spelers moeten niet het gevoel krijgen dat ze beter thuis hadden kunnen blijven.” En dus heeft bijna iedere trainingsvorm een wedstrijdelement. “Je moet altijd ergens voor spelen, ook op de training. Als je samen ergens in gelooft, dan komt het goed.” Als pure liefhebber, kijkt hij ook thuis veel naar voetbal, zou je zeggen. “Nou, dat doe ik dus niet. Ik ben er al zoveel mee bezig, dat ik dan wel even iets anders aan mijn hoofd wil hebben.” Inmiddels heeft De Klerk al zijn spelers gesproken, is de voorbereiding rond en dus kan het wat hem betreft eigenlijk wel beginnen. “Stiekem wil ik dat we meer worden dan een stabiele eersteklasser. Op dit niveau kun je weer meer eisen van je spelers en dieper ingaan op tactiek, daar ben ik aan toe.” Want ambities heeft hij genoeg, maar niet ten koste van alles. “Dat is ook een gevoel, het moet bij je passen. Die stappen wil ik graag maken, maar eerst gaan we bouwen met Almkerk!”

Klik op VV Almkerk voor het laatste artikel van de club.
Klik op VV Almkerk voor meer informatie over de club.