Pieter Tuns is doorgaans een blijvertje bij de clubs waar hij als trainer actief is. Op zaterdag 1 december maakte Sleeuwijk bekend dat Tuns er bij de Roefbewoners een jaartje aan vastplakt. Hij gaat straks zijn 35ste jaar als trainer in.

Pieter Tuns kan het veldwerk dus nog lang niet missen. Hij werkt met een groot aantal spelers van twintig jaar en jonger. Die jonge gasten laten allemaal weten met de 64-jarigeTuns een uitstekende klik te hebben. Leeftijd zegt in de voetballerij dus helemaal niets.

Zoals meer goede voetbaltrainers is Tuns docent. Didactisch en overdrachtelijk hebben zij nu eenmaal een streepje voor. Al ruim dertig jaar in het vak als gymleraar en leraar Nederlands. Hij is gehuwd en vader van Bram. Tuns is geboren in Best en is daar als voetballer begonnen bij Wilhelmina Boys. Via FC Eindhoven, drie jaar betaald voetbal, terug naar Wilhelmina Boys. ,,Daar haalde ik mijn trainerspapieren TC III en TC II. De club zocht een nieuwe trainer toen ik 29 jaar was. Als aanvoerder vroeg men mij of ik een lijstje met namen wilde geven. Voor de grap stelde ik dat ik het zelf ook wel wilde doen. De club ging erop in en in mijn eerste jaar als trainer werd zowel het eerste als het tweede elftal kampioen.” Tuns herinnert zich nog het seizoen waarin hij bij Wilhelmina Boys begon. ,,Op de cursus leerde je dat spelers in de aanloop naar de competitie zoveel mogelijk moesten lopen en het liefst zonder bal. Ik stuurde ze bij ons op dinsdagavond in de buurt de bossen in, voor duurlopen van negen kilometer. Op donderdag waren het vooral sprinttrainingen. Nu is dat uit den boze. Ik hanteer nu, evenals veel van mijn collega’s, de voetbal/conditiemethode van Raymond Verheijen. Hij stelt dat voetbaltrainingen met een bal moeten plaatsvinden. Zelf ben ik vanaf de jaren negentig overgegaan op het spelen van veel positiepartijen. Ik had toen al door dat voetballers van alleen maar lopen niet beter werden.”

ROUTINE
Tuns dacht Sleeuwijk op de rails te hebben maar dat gevoel kreeg op de eerste zaterdag van december een geweldige knauw toen runnerup SV Capelle in Sleeuwijk met 1-7 won. Sleeuwijk, dat twee weken eerder de eerste periodetitel binnenhaalde, bleef nog wel gedeeld koploper, maar moest even naar adem happen. De ervaren Tuns kwam er op de dinsdagtraining nog even kort op terug, maar weet dat hij gewoon over moet tot de orde van de dag. Hij wacht nog wel op de terugkeer van twee jonkies. Naut Sturhoofd herstelt van een gebroken middenvoetsbeentje en voormalig topscorer Jeffrey Molhoek is vanwege een stage in het buitenland niet inzetbaar. Tuns haalde oudgediende Pasqualle Verwoerdt naar de spits en die scoort aan de lopende band. Sleeuwijk beschikt dit seizoen over misschien wel de ideale mix van een handvol jonkies van 18 tot 22 jaar en een groepje dertigers dat voor een vracht aan routine zorgt.