Sparta’30 beleeft een zware tijd

Sparta’30 moet er alles aan doen om ook na dit seizoen derdeklasser te zijn. De ervaren trainer, Frans van Wijk, geeft het stokje over aan de onervaren maar uiterst ambitieuze Mark van Noorloos.

ANDEL – Sparta’30 speelt al sinds mensenheugenis in de derde klasse D. Een aantal jaren geleden vaste klant in de nacompetitie, maar tot promotie naar de tweede klasse kwam het nooit. Nu de ‘oudjes’ zijn afgehaakt en gezellig in het tweede elftal voetballen, moet Van Wijk alles uit de kast halen om Sparta’30 na zestien jaar niet te laten terugkeren naar de vierde klasse.

Een handvol routiniers stopte aan het einde van het vorig seizoen. Wie wel actief bleef, is de pijlsnelle Anrico Visser (foto). Hij debuteerde op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal. Negen jaar later hoort hij opeens bij de routiniers van het team. “Het zijn best zware tijden voor ons, want wij moeten bouwen aan een nieuw team. Het is moeilijk voor onze trainer. Hij komt van een hoger niveau en baalt als er bij ons kort voor een training nog spelers afbellen. Daar kan hij heel slecht tegen. Hij bereidt zich goed voor en ziet dan een training in de soep lopen. Misschien is hij net te fanatiek voor een derdeklasser.”

Van Wijk besloot al vroeg in het seizoen dat zijn toekomst niet in Andel ligt en liet weten na dit eerste seizoen te vertrekken. “Ik schrok echt toen hij vertelde dat hij niet lang bij ons zou blijven. Wel jammer hoor”, vindt Visser. “Hij maakt ons als speler en team zichtbaar beter. Jammer dat hij met dit team niet naar een nieuwe toekomst wil werken.”

Van Wijk voelt zich nog topfit en gemotiveerd, maar ziet om zich heen dat vooral jongere trainers worden aangesteld. “Ik word een dagje ouder en dan moet je realistisch zijn en jongeren de ruimte geven. Ik hoef niet meer met mijn neus tegen het raam te staan en ga mij meer in de luwte bewegen. Wilhelmina’26 heeft mij gevraagd trainer van het tweede elftal te worden. Als dat gebeurt, ga ik de nieuwe trainer – Marcel van Helmond – natuurlijk niet voor de voeten lopen. Ik zal hem waar nodig ondersteunen.” De laatste drie jaar begeleidt Van Wijk met Eddy Hendriks het huidige JO-8 team, waarin zijn kleinzoon uitkomt, en loopt daardoor al een paar keer per week bij Wilhelmina’26 rond.