‘Voor ons JO19-team streven naar het hoogst haalbare’

Kozakken Boys heeft haar jeugdbeleid vastgelegd in een gedegen handboek. Voetballers krijgen op De Zwaaier de mogelijkheid om naar het hoogste amateurniveau te groeien. Vincent Wijmans is beleidsbepaler, bestuurslid en jeugdvoorzitter bij de Werkendammers.

WERKENDAM – Als voorzitter maakt Wijmans samen met de TCJ het technisch jeugdbeleid en tracht daarin de juiste balans te vinden. ,,Bij voetbaltechnische zaken wordt namelijk weleens vergeten dat er ook sociale, emotionele en maatschappelijke aspecten zijn die even belangrijk zijn, zeker in het jeugdvoetbal. Er zijn ook gesprekken met ouders nodig en die neem ik dan op mij”, begint Wijmans zijn verhaal. Ouders langs de lijn kunnen soms wat te veel de nadruk op het winnen van wedstrijden leggen en daardoor onnodig veel invloed op het kind uitoefenen. ,,Het blijft belangrijk dat wij binnen de club de dingen in juiste proporties blijven zien. Wij willen allemaal dat de kinderen zich goed ontwikkelen en met plezier voetballen. De wil om te winnen moet vooral uit het kind zelf komen. Ouders moeten hun kinderen vooral positief aanmoedigen en vertrouwen geven.”

Bruisend
Kozakken Boys heeft zijn belangrijkste kernwaarden sinds kort ook formeel vastgelegd. ,,Voor onze jeugd is de ontwikkeling op hun eigen niveau het belangrijkste, waarbij sportiviteit en het plezier in sporten altijd voorop staan. Elk kind moet op zijn eigen niveau lekker kunnen voetballen.” Kozakken Boys blijft groeien en schreef in 2017 het duizendste lid in, waarvan de jeugd met ruim 350 leden het bruisende hart vormt. Ook de meidenafdeling groeit als kool. ,,Wij zijn er trots op dat wij nu in bijna elke leeftijdscategorie over een volwaardig meidenteam beschikken.”

Activiteiten
Bij de Werkendammers melden zich tegenwoordig spelers vanuit de hele regio aan. Het succes van het eerste elftal heeft al enkele jaren een aanzuigende werking. ,,Alleen bij de JO19 zullen wij steeds meer gaan selecteren op spelers vanuit de hele regio om zodoende de kwaliteit van dit belofteteam verder te verhogen. Zij komen dit seizoen immers al uit in de derde divisie. Het streven is erop gericht om deze leeftijdsgroep naar de tweede divisie te krijgen. Het zou mooi zijn als er straks elk seizoen een aantal spelers vanuit onze ‘eigen jeugd’ bij de selectie van het eerste elftal kan instromen.” Wijmans benadrukt echter dat het grootste deel van de jeugdvoetballers bij Kozakken Boys niet in een selectieteam uitkomen. ,,Die groep is wat mij betreft net zo belangrijk. Voor ons is het een speerpunt dat juist deze spelertjes ook extra aandacht gaan krijgen. Ons hoofd jeugdopleiding gaat zich komend seizoen ook bezighouden met het opleiden van onze eigen vrijwillige trainers. Want met betere trainers krijg je betere voetballers. Alles begint natuurlijk met het leggen van een goede basis.”

Vrijwilligers
Kozakken Boys legt voor een sterke jeugdafdeling ook een stuk verantwoordelijkheid neer bij de eigen leden. ,,Wij verwachten ook van jeugdleden dat zij hun bijdrage leveren aan de club. Zij fluiten een wedstrijd bij de jeugd of leiden eens een training. Ook bij andere activiteiten, zoals de spelletjesmiddagen, toernooien of ons tentenkamp, zijn wij zo afhankelijk van vrijwilligers. Dus vanaf deze plaats wil ik ook nadrukkelijk een beroep doen op de ouders van onze jeugdleden. Met z’n allen zorgen wij er zo voor dat onze kinderen bij Kozakken Boys meer winnen dan de drie punten op zaterdag!”