GRC_Trainer

Een mooie nieuwe uitdaging, bij een warme en hechte club in de regio. Zo omschrijft Mark Kroese zijn stap omhoog naar GRC’14. En dus kan de voormalig trainer van derdeklasser ONI eigenlijk niet wachten om aan de slag te gaan in Giessen. “Een vereniging met een hoog sociaal karakter en veel betrokkenheid, dat past bij mij.”

mandemakers banner

En dat goede gevoel, kreeg de oud-jeugdtrainer van profclub NEC eigenlijk al vrij snel, vertelt hij. “Je gaat praten met het bestuur, de staf en met spelers, om te kijken wat ze willen. Toen kwam ik al snel achter de identiteit van GRC, een eerste elftal met veel ‘eigen’ spelers en een grote achterban.” Voor de 36-jarige Kroese, die in het bezit is van UEFA A, ook op voetbalvlak een mooie stap. “Ze spelen op een goed niveau, daar wil ik onderdeel van zijn.”

Veel energie
Toch moest en moet hij, nog wel even zijn huiswerk doen. “Ik woon hier nog niet zo heel lang, dus ik kende de club eigenlijk niet echt. Maar ik heb zin om die straks te leren kennen.” Dat zal de inwoner van Den Bosch na de degradatie van GRC wel moeten doen in de tweede klasse, maar daar baalt Kroese eigenlijk amper van. Zijn ‘job’ blijft hetzelfde. “We willen eigen jongens inpassen, maar ook het tweede en de JO19 dichter bij het eerste brengen.” Spelers opleiden voor het vlaggenschip dus. “Dat klinkt heel romantisch, maar ik geloof er echt in. Als we daarin kunnen investeren en trainers helpen ontwikkelen, ga je daar de vruchten van plukken.” Daar ligt voor Kroese meteen de uitdaging. “Aan mij om dat allemaal aan elkaar te gaan koppelen, van het eerste en tweede naar de jeugd.” Aan zijn motivatie gaat het in ieder geval niet liggen. “Ik ben een intense trainer die graag speelt met veel lef en energie. Hoe hoog je dat dan doet op het veld, is natuurlijk afhankelijk van het niveau. Dat zijn nuances.” Maar twee begrippen komen bij hem altijd terug, vertelt hij. “Team en samen, dat zijn wel dingen die bij mij passen.” En dat is gezien zijn eigen verleden als voetballer, misschien niet eens zo gek. “Ik heb zelf gevoetbald tot en met de hoofdklasse, maar moest het vooral hebben van veel energie leveren en het als team proberen te doen, dat zie je nu terug als trainer.”

Inspiratie
Niet alleen binnen de lijnen heeft Kroese dus zo zijn geschiedenis, ook daarbuiten deed hij al de nodige ervaring op. Onder andere in de jeugdopleiding van NEC. “Het was voor mij best lastig om die ‘switch’ naar de amateurs te maken. Je hebt hier natuurlijk met heel andere voorwaarden te maken: qua groep, veld of materiaal.” Mede daarom is de jonge trainer maar wat blij met zijn stap omhoog. Wat kunnen ze van hem verwachten? “Met plezier dingen samen zo goed mogelijk doen.” Maar de ambitieuze hoofdtrainer gaat veel verder. “Klopp en Simeone zijn interessante trainers. De manier waarop ze hun ploeg laten spelen, met zoveel intensiteit en dat met allemaal miljonairs. Dat is ontzettend knap.” Ook dichter bij huis heeft hij zo zijn inspiratiebronnen. “Bij NEC heb ik samen mogen werken met Rogier Meijer, daar neem je dingen van mee. Hoe ga je om met een groep? Zit je altijd op de inhoud?” Maar het blijft niet bij voetbal alleen. “Phil Jackson, bekend uit het basketbal, bijvoorbeeld. Die was altijd bezig met de samenstelling van een groep, hoe kun je samen iets bereiken?” Maar hoe groot zijn ambities ook zijn, Kroese blijft met zijn voetjes op de grond. “Tuurlijk wil ik zo ver mogelijk komen bij de amateurs, maar eerst moet ik het bij GRC maar eens laten zien!”

Klik op GRC’14 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op GRC’14 voor meer informatie over de club.