Marco de Jong sluit nieuw succes voor GDC dit seizoen niet uit

GDC heeft steeds de gave gehad trainers te halen met bijzondere talenten. De meest bijzondere was waarschijnlijk Vesco Stesevic. De voormalig Joegoslaaf kwam zonder bagage naar Eethen, maar kon spelers als geen ander raken en zette bij GDC de trein in gang. Marco de Jong past moeiteloos in het rijtje trainers met een handvat.

EETHEN – De Jong had bij zijn komst zijn bedenkingen of hij zijn werk bij zijn voetbalschool wel kon combineren met het trainen van een clubteam. Hij bracht GDC naar de eerste klasse, maar maakt nu ook de andere kant mee. Toch is hij vooral hoopvol. ,,GDC staat er nu wat minder goed voor, toch sluit ik niet uit dat dit team een periodetitel pakt en wie weet wat er dan weer mogelijk is.’’ De Jong kiest weer voor het opleiden van talenten bij zijn voetbalschool.

Oorzaken
De Jong kent een aantal van zijn voorgangers bij GDC. Met Henk van Hattum en Vesco Stesevic zat hij op de trainerscursus. ,,Ik weet dat de club door allerlei oorzaken nogal wat trainers heeft gehad. GDC kon daar vaak niets aan doen. Ik hoop dat zij mij niet als een passant zien. Ik kan zomaar een langere periode aan een club verbonden zijn.” De Jong hoopt met GDC een stapje omhoog te zetten. ,,Ik schrik niet van een mindere start, want met al mijn teams behaalde ik na de winterstop de beste resultaten.” Van De Jong mogen zijn spelers fouten maken. ,,Als zij zich maar aan de gemaakte afspraken houden en de veldbezetting in de gaten houden. De fouten haal ik er wel uit.”

Positie
De Jong geeft zijn spelers een beperkte mate van vrijheid maar wil bepaalde zaken echt niet zien. ,,Zo vind ik het de grootste onzin dat een middenvelder de bal tussen zijn twee centrale verdedigers gaat ophalen. Kom op zeg, kunnen die twee daar dan niet fatsoenlijk opbouwen? Bovendien is mijn beste middenvelder op dat moment uit zijn positie.”

Marco de Jong heeft een kenmerkende stijl van werken. ,,Bij elke club geef ik aan zes spelers mee dat zij voor mij een onvoorwaardelijke vaste waarde zijn. Zij zullen bij mij altijd spelen. De anderen moeten zich steeds weer bewijzen.”

Hij hecht absoluut geen waarde aan kennis over de tegenstanders van GDC. ,,Ik hoef daar niets van te weten. Wat levert dat nou op? Ik ga dus geen collega-trainers bellen voor informatie. Zij hoeven mij ook niet te bellen. Je moet uitgaan van je eigen spelprincipe en kracht. Je moet iedere wedstrijd gewoon de beste willen zijn.”