Na vorige week zijn we met nóg een talent afkomstig uit Sleeuwijk in gesprek gegaan. Dit keer met Jordi Altena (16) van Vitesse JO18-1. Vorige week spraken we namelijk met Tijn van de Poel van Willem II O21, klik hier voor dit artikel.

HappyPoint_desinfectie

Jordi Altena speelt dit jaar zijn derde seizoen voor Vitesse. Laten we bij het begin beginnen. Op zijn derde begon Jordi al bij de mini’s van VV Sleeuwijk. Jordi komt zelf ook uit Sleeuwijk, dus is het vanzelfsprekend dat hij hier met dit mooie spelletje begint. Zes jaar geleden werd Jordi opgepikt door FC Dordrecht. Als we even terugrekenen was Jordi toen dus ongeveer tien jaar. Drie jaar in de jeugd van FC Dordrecht ging niet geheel onopgemerkt. Na deze drie jaar werd Jordi namelijk opgepikt door Vitesse. Nu, drie jaar later, is Jordi net hersteld van een gescheurde kruisbandblessure en maakt hij eindelijk weer minuten in de JO18-1 en de O21.

We vroegen Jordi eerst even iets over zichzelf te vertellen. “Ik ben Jordi Altena, ik voetbal bij Vitesse en zit daar tevens ook op school in de buurt. Ik zit op het youth talent academy in Nijmegen, wat gecombineerd is met Vitesse. Mijn positie is middenvelder, nummer 10.” Daarna vertelde hij ons kort over het verloop van zijn carrière en zijn ambities. “Mijn carrière is tot nu toe: VV Sleeuwijk-FC Dordrecht-Vitesse. Dit verloopt tot nu toe heel lekker, de club heeft vertrouwen in mij en geeft mij uitgebreid de kans om mij te ontwikkelen tot de speler die ik wil zijn.” “Mijn ambitie is om zo snel mogelijk een contract te tekenen bij Vitesse, daarna mijn debuut te maken bij het 1e van Vitesse. Mijn echte droom en ambitie is bij Liverpool spelen.” Altena weet duidelijk waar hij heen wil en is daar constant mee bezig.

De JO18-1 speelt in de tweede divisie tegen ploegen als FC Groningen, ADO Den Haag en NAC Breda. We vroegen Jordi hoe het huidige seizoen eraan toe gaat. “Het huidige seizoen gaat het nog niet top voor het team. We hebben 4 wedstrijden gespeeld 1 punt, wat voor ons team met onze kwaliteiten zeker niet best is. Persoonlijk gaat het goed, ik ben net weer terug van een blessure en ben nu weer mijn best aan het doen bepalend te zijn voor het team, en het team te dragen.”

De stap van FC Dordrecht naar Vitesse is voor een jeugdspeler een mooie stap. Het is vanuit Vitesse een grote blijk van vertrouwen in de kwaliteiten van een speler. Voor Jordi is deze overstap ook zijn hoogtepunt tot nu toe. “Mijn hoogtepunt was wel de transfer van FC Dordrecht naar Vitesse, omdat Vitesse een hele grote club is waar je echt tegenop kijkt, je kans wordt steeds groter om het professionele voetbal te halen.”

Eerder vertelde we u al over een langdurige blessure waar Jordi net van terug komt. Hij benoemt deze blessure dan ook terecht al dieptepunt in zijn nog prille carrière. “Een groot dieptepunt is mijn blessure, 1,5 jaar geleden scheurde ik mijn kruisband uit tegen Ajax. In een wedstrijd waar ik heerlijk speelde, wij wonnen met 0-2 en ik had 2 assists. Ik heb alles gegeven en doe het nog steeds om terug te komen en het nooit meer te laten gebeuren!” Nu Jordi na deze blessure er weer bovenop is gekomen, geeft hij alles voor zijn doel. “Mijn grootste doelen zijn op dit moment een contract afdwingen bij Vitesse en doorbreken bij het eerste in Vitesse.”

Bij zijn ontwikkeling als voetballer vindt Altena het fijn om Frenkie de Jong als voorbeeld te nemen. “Deze speler heeft zo veel rust in spel en zo veel vertrouwen waar ik erg van hou. Het lef dat hij heeft en de power zie ik mezelf vaak in terug.” Naast Frenkie als voorbeeld heeft Jordi ook nog een mooi ritueel om optimaal te presteren. “Ik heb altijd een gelukspoppetje en een hartjesdoosje mee wat van mijn overleden opa was. Dat poppetje kreeg ik bij mijn geboorte en die zal ik altijd bij mij houden.”

Je zou denken dat Jordi naast al het voetbal de hele week een hobby heeft waar hij even afstand neemt van de inspanningen die hij moet leveren voor zijn sport. Niks is minder waar als wij naar zijn hobby naast het voetbal vroegen. “Ik heb heel veel dingen die ik leuk vind naast het sporten, de main hobby is denk ik wel gymmen, wat ik met veel vrienden doe en met mijn broer.” Het is ondertussen wel duidelijk dat Jordi er alles aan doet.

Jordi is enthousiast over zijn trainer, Theo Janssen. Voor iedereen wel bekend denk ik. Als voormalig prof brengt hij al zijn ervaringen goed over op het team, zegt Jordi. De sport zelf is wat het voor Jordi natuurlijk het mooist maakt. We vroegen hem waarom voetbal zo belangrijk is voor hem. “Het is mijn leven, het mooie is dat mijn familie ook net zo hard meeleeft. Ik doe het ook voor hun. Ik wil heel mijn leven al alles ervoor geven en zal dat zolang het kan, ook doen! Het is een speciaal gevoel wat je hebt bij iets waar je van houdt.”

Tenslotte vroegen we om een blik vooruit op zijn eigen ontwikkeling en het huidige seizoen. “Dit seizoen wordt een seizoen wat, zoals ik net al zei, een moeilijke start kent, maar wij hebben zo’n goeie selectie dat wij het 100% goed gaan doen. Ik ga dit seizoen het team dragen en alles fit spelen, doorgaan naar onder 21 en mijn contract tekenen. Als ik alles ga geven en er alles aan ga doen, gaan het team en ik het bereiken.”

VoetbalJournaal wenst Jordi heel veel succes met het nog jonge seizoen en zijn hoopvolle toekomst!

Klik hier voor meer artikelen over VV Sleeuwijk
Klik hier voor meer informatie over VV Sleeuwijk