Robin (17) staat aan het begin van zijn tweede seizoen bij de O19 van Kozakken Boys. Op zijn zesde is hij begonnen bij de Boys. Vanaf zijn 11e heeft hij anderhalf jaar stagegelopen bij FC Utrecht en rond zijn twaalfde heeft Damen ook stagegelopen bij Feyenoord en de KNVB. Uiteindelijk keerde Robin weer terug bij Kozakken Boys, waar hij nu aanvoerder is in de Onder 19. De Onder 19 van Kozakken Boys komt aankomend seizoen wederom uit in de vierde divisie.

banner_koningsport_small_VJ

Robin woont in Werkendam en gaat in Breda naar school. Naast voetbal speelt hij in de zomer voetvolley bij Kopakadijk in Werkendam en speelt hij sinds kort zaalvoetbal in Gorinchem. “Ik train op dinsdag en donderdag. In de zomerstop voetvolley ik ook bij de Kopakadijk in Werkendam dit doe ik met een vriend. En ook zaalvoetbal ik ongeveer 1 keer in de week sinds kort in Gorinchem. Sportief en druk dus, verder ga ik in het weekend wat drinken en uit met vrienden en mijn vriendin. Maar sport is erg belangrijk voor mij.”

Robin heeft van zijn stage bij verschillende BVO’s veel geleerd. “Ik ben dus begonnen bij Kozakken Boys in de jeugd en op stages geweest bij BVO’s. Echter werd ik overal eigenlijk te klein bevonden en kwam ik fysiek tekort omdat ik niet echt groot ben. Doordat ik niet lang en sterk ben, heb ik mij altijd op andere gebieden moeten verbeteren. Ik moet altijd een stap eerder zijn dan de tegenstander. Aannemen-spelen. Iets wat ik mezelf heb aangeleerd. Van tevoren al kijken waar de bal heen moet.”

Voor de toekomst heeft Robin zijn doelen wel op een rijtje. “Ik doe hard mijn best om mezelf door te ontwikkelen. Kozakken Boys 1 is altijd al mijn doel geweest. Dit wil ik waar gaan maken, ook al weet iedereen dat de kans erg klein is dat je het haalt bij 1. Het niveau is erg hoog. Daarom wil ik dit seizoen uitblinken in de O19, ik moet mezelf onderscheiden, belangrijk zijn in wedstrijden en een goede mentaliteit hebben. Wellicht kan ik dan volgend seizoen mee gaan trainen bij 1 en de wedstrijden nog bij O23 spelen. Mocht dit alles niet lukken, dan wil ik ergens in de regio in het 1e spelen op een zo hoog mogelijk niveau.”

Robin hoopt komend seizoen zoveel mogelijk te spelen en zich verder te ontwikkelen. “Het seizoen goed is begonnen met goede wedstrijden daartussen. Verder spelen we een nieuw systeem dan voorgaande jaren, daarom is het wennen maar we zijn goed op weg als team, in de voorbereiding heb ik alles gespeeld en er zaten persoonlijk goede wedstrijden bij. Daar ben ik erg blij mee. Ik wil ook alles spelen dit seizoen, zo verbeter ik mezelf het best dit seizoen, vooral tegen betere tegenstanders. Verder hebben we een leuk team dit seizoen, ik hoop dat wij bovenin mee kunnen doen in de vierde divisie.”

Ondanks het niet doorbreken in de jeugd van respectievelijk FC Utrecht en Feyenoord, ziet Damen deze stages toch als een hoogtepunt. “Mijn persoonlijke hoogtepunten zijn toch wel de stages bij Feyenoord in de E1 destijds en bij FC Utrecht. Achteraf gezien kan ik daar wel trots op zijn ook al dacht ik daar toen helemaal niet bij na, het was gewoon voetballen voor mij en ik deed gewoon mijn ding. Ik had het niet altijd naar mijn zin toen ook want ik was als enige uit de regio en de andere jongens waren allemaal vrienden van elkaar. Dus toen ik na anderhalf jaar afviel bij FC Utrecht vond ik het niet eens zo erg, ik ging weer lekker bij mijn vrienden voetballen.” Toch kijkt hij er ook een beetje kritisch op terug. “Achteraf denk je dan wel van, had ik daar niet veel meer uit kunnen en moeten halen?”

Robin zoekt zijn voorbeeldspeler dichtbij huis. “Een voorbeeldvoetballer bij Kozakken Boys is Gwaeron Stout, hij kwam als jonge en kleine jongen van De Zwerver en speelde de eerste jaren bij 1 nauwelijks maar is toch gebleven en uiteindelijk speelde hij alles en was hij aanvoerder bij Kozakken Boys, vorig jaar ging hij naar IJsselmeervogels en hij is dit seizoen weer terug bij Kozakken Boys en is vaste basisspeler. Hij heeft zichzelf ook echt doorontwikkeld en was ook nooit sterk en groot maar hij heeft het ook gehaald, vandaar dat hij wel een voorbeeldvoetballer is voor mij.”

Robin is duidelijk serieus bezig met de sport, dit blijkt ook uit zijn voorbereiding op een wedstrijd. “Ik zorg sowieso om heel het seizoen geen training te missen. Als we zaterdag moeten voetballen ga ik op vrijdag nooit uit en niet laat naar bed. Zo kan ik optimaal presteren op wedstrijddagen.”

Tenslotte vroegen we naar een blik op het seizoen en een blik op de toekomst. “Ik hoop dat ik mezelf kan door ontwikkelen en mezelf kan verbeteren. Verder als team hoop ik dat wij een leuk seizoen gaan draaien en bovenin mee kunnen doen. Ik vind het vooral ook belangrijk dat we een hecht team zijn en dat je alles voor elkaar over hebt. Voor de rest wil ik belangrijk zijn voor het team dit seizoen.” Robin Damen is een naam die je kan onthouden voor de toekomst, bij Kozakken Boys of ergens anders in de regio.

Klik hier voor meer artikelen over Kozakken Boys
Klik hier voor meer informatie over Kozakken Boys