Voor Leon Bot wordt dit alweer zijn 11e seizoen bij Kozakken Boys. De verdedigende middenvelder speelt met veel plezier bij de tweede divisionist en hoopt nog zo lang mogelijk deel uit te kunnen maken van de hoofdmacht. Het presteren met zijn team is voor hem een belangrijke reden waarom hij zo graag voetbalt.

HappyPoint_desinfectieLeon heeft al bij heel wat clubs mogen spelen. Hij is begonnen in de jeugd van VV Sliedrecht, daarna is hij naar de jeugd FC Dordrecht gegaan, LRC Leerdam heeft hij ook nog mogen spelen maar heeft uiteindelijk de keuze gemaakt om naar Kozakkenboys te gaan. “Dit wordt nu mijn 11e seizoen bij Kozakken Boys. Vanaf mijn 17e jaar voetbal ik in de selectie, mijn debuut heb ik mogen maken bij LRC Leerdam.” Oorspronkelijk komt hij uit Sliedrecht, maar woont nu alweer bijna een jaar met zijn vriendin Lisa in Papendrecht.  “Ik ben werkzaam bij Outfit Company Wear. Bij dit bedrijf maken we bedrijfskleding.” Naast dat hij veel bezig is met het voetballen heeft hij in deze Corona periode ook nog een nieuwe hobby ontdekt. “ Ik doe nu veel tennissen en dat bevalt me prima. Ook doen we met een paar jongens uit het team online darten. Zo blijven we toch in contact en houden we de teamspirit hoor.”

De 31-jarige verdedigende middenvelder heeft een fanatiek team. “Wij spelen op het hoogste niveau onder de amateurverenigingen. Veel jongens hopen nog de stap te kunnen maken naar het profvoetbal. Ik heb er zelf niet echt de leeftijd meer voor maar ben nog wel erg fanatiek, dus hoop ik gewoon zo lang mogelijk nog mee te kunnen voetballen.” Bot heeft een mooi hoogtepunt mogen meemaken bij Kozakken Boys. “Het seizoen 2014/2015 hebben we een mooi kampioenschap mogen binnenhalen. We werden toen eerste van alle amateurploegen in Nederland. Dit was een mooie ervaring die ik zeker nog is wil meemaken. Ook hebben we een spannende bekercompetitie gehad. We moesten tegen Katwijk, helaas werd het 0-0 dus werden hun kampioen. Dit is erg zuur als je zo ver bent gekomen in de beker. We zijn vaker verder gekomen in de Bekercompetitie, zo zijn we ook tegen Ajax gekomen. Hier heb ik een mooi aandenken van in mijn hobbykamer, hier hangt namelijk het shirt van Matthijs de Ligt.”

Leon bereid zich altijd goed voor op de wedstrijden. “Op vrijdag let ik al erg op wat ik eet en voor de wedstrijd op zaterdag kijk ik in de ochtend Veronica Inside terug, dan ga ik ontbijten en ga ik naar de wedstrijd toe.” Binnen het team is de begeleiding voor hem en zijn team er goed. “Met de teamanager Jeroen Braat en Coert Popelaars heb ik buiten het veld ook nog veel contact mee en heb hier ook een goede band mee. Ook met onze assistent-trainer Michael Langerak heb ik een goede band.  Dit was mijn trainer bij LRC en hij heeft mij meegenomen naar Kozakken Boys. Heel mijn voetballeven ben ik hem tegengekomen en hij is erg belangrijk voor mij geweest. Door hem heb ik mooie stappen kunnen maken.”

Vroeger was Jan Vertonghen zijn voorbeeld. “Hij is was een middenvelder die ook achterin kon spelen, net als ik dus. Maar ook heeft hij een hele goede en mooie uitstraling.” Het presenteren op hoog niveau is voor Leon altijd al een drijfveer geweest. “Jezelf fit blijven houden is je kracht. De omvang met elkaar en het presteren met elkaar maakt het vooral leuk. Het is daarom ook jammer dat we elkaar nu bijna niet meer zien.”

Komend seizoen blijft er een goed team over als hoofdmacht bij Kozakken Boys. “Veel jongens met kwaliteiten, dus zie het zeker positief in. Ik hoop dat we in de top drie terecht kunnen komen. Uiteindelijk hoop ik gewoon zoveel mogelijk te kunnen voetballen in mijn laatste jaren. Ik speel veel achterin nu en hoop dat ik dit volgend seizoen door kan pakken. Middenveld ging ook prima, maar het is leuk dat je multifunctioneel bent,” sluit hij positief.

Klik hier voor meer artikelen over Kozakken Boys.
Meer informatie over Kozakken Boys: Klik hier.

Bron foto: Marcel van Dorst