Voorlopig is de laatste competitiewedstrijd gespeeld. Ook voor Derk Groenenberg en zijn Sparta’30. De club uit Andel is actief in de derde klasse D, waar net zoals alle andere amateurcompetities de komende 4 wedstrijden zijn afgelast. Derk is pas 20 jaar, maar speelt al zijn derde seizoen vast bij de selectie. Toen hij 17 was maakte hij zijn debuut, in dat seizoen speelde hij nog in de JO19, maar trainde wel elke week één keer met het eerste mee.

banner_koningsport_small_VJ

Om te beginnen stelt Derk zich even voor. “Mijn naam is Derk Groenenberg, 20 jaar. Opgegroeid met drie broers. Ik ben dus de jongste thuis. Eén van de drie speelt op dit moment in het tweede elftal. Daarnaast ben ik tweedejaars student van de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement op de Avans Hogeschool in Den Bosch.”

Rond zijn vijfde begon voor Derk de liefde voor het spelletje al. Hij neemt ons mee hoe het begin van zijn carrière hem gebracht heeft waar die nu is. “Het is allemaal begonnen onder leiding van Cees Krauweel. Met een vast team leerde we de basistechnieken van het voetballen. Op klein veld wisten we vaak kampioen te worden. We waren nog jong, maar Cees deed er alles aan om ons beter te maken. Soms trainden we zelfs drie keer per week. Als ik het goed zeg speelde in de E-pupillen zelfs hoofdklasse, nog steeds met hetzelfde team.”

Als Derk binnenkort de keepershandschoenen aan zou trekken, heeft hij iedere linie in de opstelling wel gehad. “Mijn voetbalcarrière is begonnen op de rechtsback positie, later werd ik rechtsbuiten. Toen ik op groot veld ging voetballen, speelde ik veel op het middenveld.”

Hoewel het voetbal nu stil ligt en de toekomst voorlopig niet rooskleurig is, vroegen we Derk toch wat zijn ambities voor de toekomst zijn. “Op dit moment is het lastig vooruit kijken. Niemand weet wat er met voetbal gaat gebeuren. Toch zeg ik van jongs af aan dat ik uiteindelijk het meeste uit mijzelf wil halen. Ik ben benieuwd welke kwaliteiten er nog in mij zitten. Ik zou het erg leuk vinden om een vaste kracht binnen Sparta’30 1 te worden. Op dit moment heb ik het naar mijn zin bij Sparta’30. De sfeer op de club is goed.” Derk is duidelijk gefocust op zichzelf verbeteren en stappen maken binnen het team. “Met betrekking tot een overstap naar een andere club: daar heb ik nog niet over nagedacht. Op dit moment wil ik eerst vaste waarde worden, voordat ik na ga denken over een andere club. Mocht die kans er ooit komen.”

Sparta’30 staat momenteel 13e na 3 wedstrijden. Het is duidelijk niet de start waar je als speler op hoopt. Derk vertelde ons hier meer over. “Het huidige seizoen verloopt nog niet zoals verwacht. Sparta’30 heeft nog weinig punten behaald. Persoonlijk verwacht ik meer van mijzelf. Ik denk dat ik beter kan, dan dat ik nu laat zien. Dit seizoen heb ik al meerdere posities gehad. Hierdoor heb je denk ik minder vastigheid in je spel, steeds worden er andere dingen van je verwacht. Aan mij is het om te laten zien op welke positie ik het beste uit de voeten kan.”

Iedere speler maakt wel hoogte- en dieptepunten mee. De één hoger of dieper dan de ander. Wij vroegen naar Derk zijn hoogte- én dieptepunten. Te beginnen met Groenenberg zijn hoogtepunt. “Lastig.. je debuut maken voor het eerste elftal is natuurlijk een fijn gevoel. Veel mensen uit het dorp hechten waarde aan de club. Voor mij een goed gevoel dat ik in het eerste elftal mag uitkomen. Daarnaast is het behalen van een kampioenschap in mijn laatste seizoen in de jeugd ook een hoogtepunt. De jeugd afsluiten met een kampioenschap is denk ik het mooiste wat er is. We speelden toen een half seizoen, maar wonnen alle wedstrijden. Met elkaar bleven we voor het kampioenschap gaan. Als het uiteindelijk gebeurt is dat wel een hoogtepunt.”

Over persoonlijke dieptepunten kan Derk nog niet echt praten, vertelt hij ons. De langdurige blessure van zijn compagnon op het middenveld, Frank Verbruggen, in de jeugd is (als hij er dan één op moet noemen) wel een dieptepunt. “Met plezier combineerde we samen op het middenveld. Het heeft lange tijd geduurd voordat hij weer fit was. Op dit speelt hij ook in het 1e. De combinaties tussen ons komen langzamerhand weer terug.”

Een terugkerende vraag in dit item is ‘heb je rituelen om optimaal te kunnen presteren?’, Derk vertelde ons dat hij geen gekke dingen doet voor iedere wedstrijd. “Rituelen heb ik eigenlijk niet. Wel houd ik er van om de ochtend voor de wedstrijd rustig door te brengen, rustig middageten is daar een belangrijk onderdeel van. Zo spaar ik energie voor in de middag.” Wél heeft hij een voorbeeldvoetballer. “Donny van de Beek. Zijn passie en drive binnen het voetbal spreekt mij erg aan. Daarnaast loopt hij goed de vrije ruimtes en pikt hij zo zijn goals mee. Hij is altijd gretig naar de bal en goals.”

Krachttraining is een van Derk zijn hobby’s naast het voetbal. Hij vertelt ons waarom en met wie hij dit doet. “Naast voetbal ga ik naar de sportschool. Vaak samen met mijn broers. In mijn eerste seizoen merkte ik dat ik fysiek veel te kort kwam, dit is onderdeel geweest in de keuze om naar de sportschool te gaan. In de corona periode blijven de sportscholen gelukkig open, daar kan ik werken aan mijn fitheid en fysieke gesteldheid.”

Naast de vraag over rituelen is er nog een vraag die altijd terug komt, namelijk: ‘Wat maakt voetbal zo belangrijk voor jou?’. “Voor mij is het ontzettend belangrijk dat ik plezier houd in het voetbal. Het is belangrijk dat ik met zin naar de trainingen en wedstrijden ga. De sfeer binnen het team moet ten alle tijden goed blijven, naast dat er ook serieus getraind moet worden. Tijdens de wedstrijd moeten we vechten voor elkaar, maar na de wedstrijd moet er ruimte zijn om met elkaar de kantine in te gaan. Op dit moment speel ik met aantal jongens, waarmee ik ook in de jeugd heb gespeeld. Dat vind ik een van de leukste dingen, uiteindelijk is dat waar je het voor doet.”

Tenslotte kijken we samen met Groenenberg naar de toekomst. “Lastig om vooruit te blikken in deze periodes. Ik denk dat Sparta’30 het zwaar gaat krijgen dit seizoen. Kijkend naar de eerste wedstrijden ziet het er niet best uit. Toch denk ik dat er voldoende kwaliteit in de groep zit, maar dan moeten we de kwaliteiten wel op de goede manieren gebruiken. Het is belangrijk voor ons dat we de komende wedstrijden punten gaan pakken, zodat we niet te ver wegzakken.”

Foto: Gijs van Tuijl

Klik hier voor meer artikelen over VV Sparta’30
Klik hier voor meer informatie over VV Sparta’30