Zolang er geen wedstrijden gespeeld worden gaan we gewoon door met het verstrekken van gratis tips, tricks en adviezen om fit te blijven. Dit keer spraken we met Swen Weusthof, middenvelder van tweedeklasser VV Woudrichem. Hij vertelt ons hoe dit gekke seizoen voor hem verloopt en wat hij doet om toch fit te blijven in deze periode.

HappyPoint_desinfectie

Op zijn zesde is Swen begonnen met voetbal. Hij speelt al zijn hele leven voor de club uit het oude vestingstadje. Woudrichem speelt al een aantal jaar goed mee in de tweede klasse sinds het kampioenschap en dus promotie in het seizoen 2016/’17. Na de C1 ging Swen gelijk naar de A1 en vanaf de A1 mocht hij al één keer per week met het eerste elftal meetrainen. Nu speelt Swen zijn vijfde seizoen in het eerste elftal van Woudrichem, in de eerste twee jaar moest hij het vooral nog doen met minuten in het tweede. Dit seizoen heeft hij elke wedstrijd vanaf het begin mogen spelen. “Ik ga elke week weer wat stapjes vooruit en kan van iedereen uit het team veel dingen leren.”

Allereerst zijn we altijd benieuwd naar ieders mening over het stilleggen van het amateurvoetbal. Zo hebben we deze vraag dus ook aan Swen gesteld. “Ik vind het jammer dat het amateur voetbal is stilgelegd, misschien is het wel beter omdat bij ons in de competitie verschillende clubs al minder wedstrijden hebben gespeeld dan andere clubs. Hierdoor is de competitie al minder leuk dan normaal ook omdat het nu moeilijker is om wedstrijden in te halen.” Voordat de competitie werd stil gelegd, speelden de wedstrijden zich al af zonder publiek. Dit is iets waardoor, naast veel andere voetballers, Swen ook een stukje van het plezier van wedstrijden mist. “De laatste wedstrijden die zijn gespeeld waren natuurlijk ook zonder publiek en dat heeft ook een hele andere sfeer wat voetballen ook minder leuk maakt.”

Momenteel staat Woudrichem op de 11e plaats in de tweede klasse F met drie punten uit drie wedstrijden. Dit is niet de gedroomde start. Wij spraken Swen over de start van het seizoen. “We hadden een stroeve start ondanks het intact blijven van de selectie. In de voorbereiding hadden we een paar vriendschappelijke wedstrijden waar we als team nog zoekende waren. Voor de beker hadden we een zware loting met twee clubs uit Zeeland en een uit Bergen op Zoom waarbij we de eerste twee wedstrijden verdiend hebben verloren. In deze wedstrijden misten we wel wat spelers, maar dat is geen excuus. De laatste bekerwedstrijd wisten wij gelukkig wel winnend af te sluiten thuis tegen FC Axel (2-0).” Woudrichem sloot de voorbereiding dus nog wel af met een overwinning.

Wat deed deze overwinning voor de start van de competitie? “We gingen door de 2-0 overwinning met een goed gevoel aan de competitie start beginnen. We hadden gelijk een zware uitwedstrijd tegen titel kandidaat VV Wieldrecht. Deze wedstrijd ging ook verloren en gaven wij als Woerkum niet thuis, we zijn geen moment in de wedstrijd geweest en kwamen op alle fronten te kort.” De week erna speelden sterk en wonnen zij met 6-0 van VV Tricht.

Na deze sterke overwinning gingen de Vissenkoppen met een goed gevoel naar dé derby tegen VV Sleeuwijk. “Hierdoor gingen we met een goed gevoel toeleven naar de Derby tegen VV Sleeuwijk. Deze Derby was anders dan anders. Normaal gesproken speel je deze wedstrijden voor veel publiek, nu was er een heel leeg sportpark zonder sfeer. Ook in deze wedstrijd gaven wij als Woudrichem niet thuis. Wij konden in deze troosteloze wedstrijd van beide kanten niet het verschil maken. We gingen met nul punten richting Woudrichem.” Deze wedstrijd werd met 2-1 verloren op sportpark de Roef.

Nu we al het belangrijke van Swen weten, zijn we natuurlijk erg benieuwd wat Swen al deed maar vooral wat hij extra doet om fit te blijven. “Ik zorg dat ik voldoende sport. Zelf speel ik ook zaalvoetbal op een vriendschappelijk maar leuk niveau.” Nu de wedstrijden stil liggen doet Swen toch ook wat extra’s. “Ik probeer mezelf nu fit te houden met wat vrienden door te fitnessen.”

Bij Woudrichem zijn ze nu wel begonnen met het trainen in groepjes van vier. “We zijn afgelopen week begonnen met het trainen in groepjes van vier, hierdoor kan je toch fit blijven en je favoriete sport blijven doen.” Weusthof is blij dat hij weer mag, maar het blijf toch apart. “Het is anders dan normaal. Het liefst train je met het hele team een speel je op het einde een goede partij. Dit is helaas niet mogelijk, we mogen blij zijn dat we toch maar wel aangepast kunnen trainen.”

Een vraag die we Swen stelde om zijn teamgenoten misschien een beetje op scherp te zetten is ‘Wie is/zijn de fitste van jouw team?’. Niet iedereen geeft hier altijd antwoord op, Swen waagde zich er toch aan. “We hebben een fit team staan. Waar er wel wat spelers boven uitsteken. Tim Saaman en Nick van Giessen kunnen de hele wedstrijd blijven gaan. Ook hebben we Danny schaap die steeds een tandje harder kan werken, ook in de laatste paar minuten van een wedstrijd. Zelf voel ik me ook fit, ik weet dat mijn conditie goed is en dat ik ook kan blijven gaan voor het team.” Als we Weusthof mogen geloven kan het bij Woudrichem dus niet aan de conditie en geleverde arbeid liggen.

Veel van onze lezers zijn benieuwd naar hoe je als voetballer het beste fit kan blijven. Dit item is bedoeld om deze lezers inzichten te geven in verschillende manieren om dit te doen. Zo vragen we ook Swen om advies voor andere voetballers. “Mijn advies is probeer zo fit mogelijk te blijven, ga als het kan een rondje hardlopen of met een paar man wat trainingsvormen doen zoals wat loopvormen met Coördinatie. Zelf probeer ik wel op mijn voeding te letten alleen lukt dat niet altijd.”

In het voetbal kijkt Swen op naar Joshua Kimmich. “Deze speler kan net als ik op het middenveld spelen maar ook waar nodig als rechtsback. Voor mij is Kimmich een goed voorbeeld op gebied van hard werken en ten koste wat het kost een wedstrijd te winnen, hij blijft de hele wedstrijd lang alles geven voor zijn team.” Zijn teamgenoten vergelijken Swen toch met een speler wat dichter bij huis. “Zelf word ik door sommige spelers uit het team Toornstra genoemd door dat ik een goede conditie heb en constant kan blijven gaan. En ook hard blijft werken voor me zelf maar ook voor het team.”

Tenslotte vragen we Swen wat hij van de competitie verwacht mocht deze hervat worden. “Mijn verwachting is dat we als Woudrichem weer een stabiele middenmoter worden met als doel een periode titel. Als team hebben we uitgesproken om weer voor een periode titel te gaan. Het afgelopen seizoen hadden we een periode titel alleen werd helaas de competitie stil gelegd. We hebben het team ervoor om te spelen voor een periode titel. Vooral omdat er veel clubs niet graag op bezoek komen op sportpark het Bolwerk.”

Over fitheid dus niet te klagen bij de Jens Toornstra van VV Woudrichem. Ben jij zelf nou ook erg bezig met individuele trainingen en fit blijven en wil je via VoetbalJournaal graag je verhaal kwijt en anderen hiermee helpen? Mail dan nu naar voetbaljournaalnl@gmail.com en misschien gaat de volgende editie wel over jou!

Klik hier voor meer artikelen over VV Woudrichem
Klik hier voor meer informatie over VV Woudrichem