Wedstrijden liggen stil en er mag alleen nog maar in groepjes van vier trainen. Wij kunnen ons voorstellen dat sommigen denken “hoe ga ik ervoor zorgen dat ik minstens net zo fit aan de hervatting van de competitie begin als dat ik voor de tijdelijke stop was?”. Bij VoetbalJournaal hebben we een nieuw item in het leven geroepen om jou hier bij te helpen. We spreken de komende weken met fysiotherapeuten, verzorgers, trainers en spelers zelf over hoe je dit het beste op kan pakken. Vandaag trappen we dit item af met Ezra van der Werff (43), verzorger en hersteltrainer van VV Sleeuwijk.

banner_koningsport_small_VJ

Van der Werff heeft zelf ook gevoetbald. Hij begon in de jeugd bij Kozakken Boys, daar heeft hij tot en met de senioren (eerste en tweede elftal) gespeeld. Met de toenmalige trainer heeft hij de stap naar VV Altena gezet en daar vier jaar in het eerste elftal gespeeld. Na deze vier jaar is Ezra weer teruggekeerd naar Werkendam, maar is daar toen vrij snel gestopt als voetballer. Nu is Van der Werff al zo’n 16 jaar verzorger. Momenteel is dit zijn tweede periode bij VV Sleeuwijk waar hij nu zijn zesde seizoen in gaat. Hiervoor is hij verzorger geweest bij SVW en VV Almkerk.

Volgens Van der Werff was de stap om weer te gaan voetballen na de intelligente lockdown van afgelopen zomer niet zo groot voor zijn team. De start van het huidige seizoen ging op fysiek gebied best wel goed. “We hebben in de maand juni als groep nog doorgetraind. Dus de stap naar de voorbereiding op het nieuwe seizoen was voor de groep niet zo heel groot. De staf van Sleeuwijk heeft op een goede wijze invulling gegeven aan de trainingen. Zeker in de periode dat we aangepast moesten trainen (dus zonder contact).”

Iedereen heeft wel een mening over de nieuwe maatregelen. Ezra kijkt daarentegen juist met een kritische blik naar de voetbalverenigingen. “Ik moet je bekennen dat ik de laatste weken zeer kritisch heb gekeken of de clubs ook konden waarmaken wat ze aan beleidsmaatregelen hebben ingevoerd. Dit was met de beste bedoelingen niet al te best en dat kwam hoofdzakelijk door de slechte controle en / of het ingrijpen indien nodig door b.v. een TC of bestuurslid van de desbetreffende clubs. En ingrijpen was mijns inziens meerdere keren een noodzaak.”

Zoals net al verteld werd, is Sleeuwijk in de maand juni gelijk door gaan trainen zodra dit weer mocht. Hierdoor werd de periode naar de voorbereiding op het nieuwe seizoen korter. “Gezien de korte periode naar onze voorbereiding heb ik geen specifieke trainingen geadviseerd. Gewoon als individu blijven sporten was het advies. (beetje hardlopen, zwemmen, fietsen….)”

Een van de nieuwe maatregelen nu is dat sporten in teamverband boven de 18 jaar verboden is. Trainingen in grote groepen mag dus niet meer, wel kan er in groepen van vier getraind worden mits de anderhalve meter afstand gehouden wordt. Wij vroegen Ezra wat ze bij Sleeuwijk gaan doen en wat hij zijn spelers mee geeft om fit te blijven. “Wij gaan met groepjes van vier trainen en nemen de 1,5 meter mee in de training. De KNVB en het bestuur van VV Sleeuwijk hebben hier toestemming voor gegeven. Verder is het mogelijk om buiten op de hometrainer te fietsen (hebben er drie op onze club) en minimaal 1 persoon per keer in het krachthonk (ook aanwezig bij onze club).”

Naast dat we in dit item inzicht krijgen over hoe verschillende clubs ervoor zorgen dat hun spelers fit blijven tijdens deze gekke periode, vragen we ook tips voor de voetballers die deze artikelen lezen. Zo beginnen we met de vraag ‘zijn er speciale oefeningen/trainingen die u voetballers aanraadt nu de trainingen en wedstrijden stil liggen?’. Ezra gaf ons het volgende antwoord: “Niet specifiek, al vind ik core training heel belangrijk in zijn algemeenheid. Dat probeer ik wel mee te geven. Je bent niet voor niets voetballer, dus alleen in een krachthonk of een beetje hardlopen gaat snel vervelen. Mijn advies is gewoon lekker in beweging blijven en wat extra energie steken in core training.”

Naast trainen is voeding ook zeer belangrijk. Wij vroegen tips over voeding zodat spelers niet terugkeren met onnodige extra kilo’s. “Er hoeft niet zo veel te veranderen als je maar gewoon in beweging blijft. (sporten) Als je meer voeding tot je neemt dan je verbruikt dan ben je niet goed bezig. Het is denk ik al een heel mooie uitdaging en drive om in deze spannende tijden wat gezonder te gaan eten. Ik zou in deze periode ook adviseren wat supplementen te slikken zoals, magnesium, vit. D3, Vit. K2, Jodium, Selenium en Omega 3. Zeer belangrijk in de winter periode en ook voor de bescherming van het Covid-19 virus. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat veel mensen hier tekorten aan hebben.”

Voor de eerste versie van dit nieuwe item zijn er al genoeg tips gegeven waar je als speler iets mee kan. Ben je nu benieuwd naar meer? Houdt dan onze website en Facebook pagina in de gaten voor nieuwe edities van ‘Hoe blijf ik fit met…’.

Tenslotte vragen we wat Ezra zijn verwachtingen zijn voor het eind van het seizoen wanneer deze hervat wordt.” Het zal zeer onzeker blijven denk ik. Er zijn veel meningen en veel verschillende inzichten van zowel experts als leken waar we mee moeten dealen. Het zijn zeer verwarrende tijden en dit zal ook een grote aanslag zijn op ons mentale gesteldheid, omdat we nou eenmaal sociale wezens zijn. Hier moeten we ook onze plek als individu in gaan vinden. Laten we hopen dat het voetbal dan een goede uitlaatklep mag zijn en het liefst met een aantal toeschouwers langs de lijn om de pijn te verzachten. Het zal van week tot week blijken of we weer een wedstrijdje kunnen en mogen spelen.”

Uiteraard hopen wij van VoetbalJournaal ook dat er zo snel mogelijk weer gevoetbald mag worden. Zorg in de tussentijd dat je fit blijft, maar vooral ook gezond.

Klik hier voor meer artikelen over VV Sleeuwijk
Klik hier voor meer informatie over VV Sleeuwijk