Vandaag zijn we in gesprek gegaan met de voorzitter van VV Sleeuwijk, Edwin van der Poel (48). VV Sleeuwijk is een van de grootste amateurverenigingen uit gemeente Altena. Edwin gaat ons over zichzelf vertellen, maar vooral ook over de club en hoe alles momenteel binnen de club verloopt. Edwin is zelf ooit begonnen bij VV Spijkenisse. Hier heeft hij van zijn 12e tot zijn 18e gevoetbald. Ruim 20 jaar later is hij op zijn 38e weer bij VV Sleeuwijk 3 gaan voetballen. Bijna negen jaar geleden is Edwin begonnen als voorzitter van VV Sleeuwijk.

HappyPoint_desinfectie

Voor de lezers die Edwin nog niet kennen, stelt hij zichzelf eerst even voor. “Ik ben 48 jaar. Sinds 17 jaar woonachtig in Sleeuwijk. Daarvoor woonde we in Rotterdam. Dit jaar alweer 30 jaar samen met Cindy. Dochter Eva van 20 en zoon Tijn van 18. Civiele Techniek gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam EO. Werkzaam als directeur van GMB Civiel sinds 2012. Daarvoor werkzaam bij Colijn Aannemersbedrijf uit Nieuwendijk/Werkendam. Daar direct na de studie en stage begonnen in de uitvoering en doorgegroeid tot directeur van het aannemersbedrijf. GMB is dus mijn tweede werkgever.”

Nu we Edwin persoonlijk wat beter kennen en weten wat zijn achtergrond is, vertelt hij wat zijn band met de sport is. “Hobby is natuurlijk voetbal. Dochter speelt in vrouwen 1, zoon speelt bij Willem II in de jeugdopleiding, zelf probeer ik nog te trainen en mijn wedstrijdjes mee te pakken in het 7de en dan natuurlijk ook nog de rol als voorzitter. Ik zit nu in mijn 3de termijn die volgend seizoen afloopt. Ik ben in totaal dus al bijna 9 jaar voorzitter nu. En vind het nog steeds leuk…., dus wie weet gaan we voor een vierde termijn! Als de leden dat goed vinden natuurlijk.”

Edwin zijn ambities met de club op sportief gebied zijn luid en duidelijk. “Sleeuwijk is een club die er wil zijn voor alle leden. We willen met de jeugd op een zo hoog mogelijk niveau spelen en dat willen we met de vrouwen en heren selecties natuurlijk ook. Maar wel met behoud van ons eigen gezicht.” VV Sleeuwijk wil vooral op eigen jeugd bouwen en van hieruit goed presteren met de selectie elftallen. “We zijn heel blij dat we met zowel de vrouwen als heren nu in de 2de klasse kunnen spelen. Ik denk persoonlijk dat dat ook het niveau is waar we thuis horen. Maar het is ook uitdagend genoeg om er te blijven. Zou mooi zijn als we het stapje definitief kunnen maken de komende periode. Het zijn namelijk hele mooie competities om in te mogen spelen.”

Ook spraken we kort over het huidige voetbalseizoen, die momenteel op pauze staat. “Het huidige seizoen is natuurlijk heel bijzonder. We hebben vorig jaar abrupt het seizoen af moeten sluiten. Daardoor zijn we in de tweede klasse gebleven en dit seizoen weer opnieuw begonnen. Het lijkt een stuk stabieler dan afgelopen seizoen, maar hoe het allemaal verder moet is natuurlijk de grote vraag. Op dit moment is het maximaal haalbare waarschijnlijk een halve competitie, maar dan moeten de Corona maatregelen begin 2021 niet heel lang gehandhaafd blijven. We waren dus vol enthousiasme gestart dit seizoen, maar het heeft helaas maar kort mogen duren.” VV Sleeuwijk staat momenteel op een negende plek met vier punten uit vier wedstrijden in de tweede klasse F.

Het kampioenschap van heren 1 en vrouwen 1 in het jaar van het 75-jarig jubileum is een absoluut hoogtepunt voor de voorzitter van VV Sleeuwijk. Bovendien is het realiseren van twee kunstgrasvelden ook een mooi hoogtepunt. Op organisatorisch gebied is Edwin trots op het feit dat er ieder jaar weer een jonge instroom in het bestuur en de commissies plaatsvindt.

Over op het onderwerp van dit item. We vroegen eerst op welk gebied het virus de vereniging het hardst treft. “Dat zal bij onze vereniging niet heel anders zijn als bij andere verenigingen.

Vorig seizoen hebben we de schade nog behoorlijk weten te beperken, mede omdat het seizoen al een heel eind onderweg was. Maar dit seizoen zal het financieel erg ingewikkeld worden.” In eerste instantie waren de maatregelen nog mild ten opzichte van de huidige maatregelen. “Het seizoen begon al met serieuze beperkingen voor het terras en de kantine. Maar toen konden we met o.a. het plaatsen van een grote tent nog redelijk wat inkomsten genereren. Nu is dat helemaal weggevallen. Dat betekent dus dat een groot deel van de kosten gewoon allemaal doorlopen en dat we een van de belangrijkste inkomstenbronnen helemaal missen.”

HappyPoint_desinfectie

Momenteel kan de vereniging niet veel terug doen voor haar leden. Toch hoopt Edwin dat dit niets af doet aan de loyaliteit van leden en sponsoren. “We hopen dat onze leden en sponsoren ons trouw kunnen en willen blijven, ondanks dat we ze eigenlijk op dit moment niet zo veel te bieden hebben. Maar het is op dit moment al wel duidelijk dat wij dit seizoen niet in de zwarte cijfers kunnen blijven. We zullen een aanzienlijk verlies gaan leiden. Vanuit onze reserves kunnen we dat wel opvangen, maar daar zijn onze spaarcentjes natuurlijk niet voor bedoeld.”

Het probleem ligt helaas niet alleen op het financiële plaatje. Een vereniging heeft een hele hoop verschillende functies waar ze momenteel niet aan kunnen voldoen. “Naast het financiële probleem is er natuurlijk nog een ander element wat de club, maar voornamelijk de leden hard treft. We kunnen op dit moment absoluut onze sociale rol niet invullen. Mensen die de hele week uitkijken naar het voetbal op zaterdag hebben nu geen plek om naartoe te gaan. De mannen en vrouwen die ons complex dagelijks op orde houden doen dat nog steeds. Maar het is ook voor hen natuurlijk de bedoeling dat iedereen daar op de zaterdagen van kan genieten. Nu wordt het gras gemaaid omdat het blijft groeien en niet omdat de mensen op zaterdag kunnen genieten van onze schitterende velden. Dus ook sociaal gezien is er veel “schade” binnen de vereniging. Dit is misschien nog wel erger dan het geld wat we mislopen.”

Wanneer je obstakels tegenkomt of tegenslagen ervaart, moet je niet bij de pakken neer gaan zitten maar juist oplossingen zoeken. Wij vroegen Van der Poel wat hij en de rest van de organisatie achter de club doet om de vereniging staande te houden. “Het eerste wat we gedaan hebben is natuurlijk alles wat geld kost goed beschouwen. Als bijvoorbeeld ergens letterlijk de stekker uit kan zal dat helpen om de stroomrekening naar beneden te krijgen.”

Ook wordt er gekeken naar directe oplossingen om het financiële en sociale gat op te vullen. “Verder kijken we naar een aantal online evenementen die we kunnen organiseren om toch nog wat extra inkomsten te genereren zoals een digitale draaimiddag en een online oliebollenactie. Voordeel is dat dit soort evenementen ook meehelpen bij het invullen van het sociale gat wat er gevallen is.”

Een vereniging is er in eerste instantie natuurlijk altijd voor haar leden, maar nu heeft de vereniging haar leden juist meer dan nodig. We vroegen de voorzitter of hij tips had voor de leden van VV Sleeuwijk om hun club te steunen. “Het belangrijkste wat we in deze tijd van onze leden kunnen vragen is dat ze de situatie waarin we zitten en de daarbij bijhorende keuzes die we maken respecteren en zich eraan houden. Het gaat allemaal helaas langer duren dan we nu al denken is mijn persoonlijke verwachting. Maar het is niet anders. Zolang het virus niet onder controle is zullen we niet terugkeren naar de tijden van weleer.” Geduld en begrip is wat Edwin dus vooral vraagt van de leden. Tijdens deze periode van onduidelijkheid hoopt Edwin ook op de steun van de leden die zij al zo lang aan de club geven. “En natuurlijk hopen we dat iedereen onze vereniging blijft ondersteunen in deze moeilijke tijden. Dan wel als lid, dan wel als sponsor, dan wel als vrijwilliger. Juist nu hebben we elkaar allemaal hard nodig.”

We vroegen Edwin dan ook of hij extra lovend was over een persoon binnen de organisatie. Er schoten gelijk zoveel namen door zijn hoofd, hierin ging hij natuurlijk geen onderscheid maken. “Wat ik erg mooi vind om te zien is dat er heel veel mensen mee denken en mee blijven helpen om oplossingen voor allerlei problemen te vinden die we normaal in een voetbalvereniging niet hoeven op te lossen. Maar ook is het mooi om te zien dat onze vrijwilligers gewoon doorgaan met hun werkzaamheden alsof het seizoen in volle gang is. Het is dus mooi om te zien dat er zoveel mensen hart voor de vereniging hebben en dat ze begrijpen dat we juist in deze moeilijke tijd ook een verschil kunnen maken en bezig moeten zijn met onze toekomst.”

Tenslotte vroegen we hoe Edwin de toekomst in combinatie met corona en voetbal ziet. “Voor mijzelf veranderd mijn idee over mijn toekomst binnen de vereniging niet. We hebben als bestuur en ik als voorzitter het vertrouwen van de leden gekregen om de vereniging in de juiste richting te sturen.  Dat is nu zeker een stuk ingewikkelder geworden, maar dat is wel waar we met zijn allen nog steeds mee bezig zijn.” Edwin kijkt duidelijk met vertrouwen naar de toekomst. “Ook moeilijke tijden horen erbij en zijn in de afgelopen 9 jaar wel vaker langs gekomen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we als vereniging sterker uit deze periode gaan komen.” Hij kijkt graag naar de oplossingen en weet dat er een betere tijd aan komt. “We zullen straks weer wat meer gaan genieten van de simpele dingen en de bijzaken laten voor wat ze zijn. Natuurlijk gaat Corona ook een krater slaan in onze bankrekening. Maar ik heb er ook alle vertrouwen in dat de KNVB en de Gemeente Altena ons niet in de kou laat staan.”

Bij VoetbalJournaal zijn we enorm benieuwd naar hoe verschillende verenigingen zich door deze moeilijke tijd worstelen. Wil je jouw verhaal graag vertellen? Wees dan niet bang om ons een mail te sturen: voetbaljournaalnl@gmail.com .

VoetbalJournaal is zelf ook druk bezig met het creëren van een mogelijkheid voor leden van een voetbalvereniging om hun club te steunen. Later meer hierover..

Klik hier voor meer artikelen over VV Sleeuwijk
Klik hier voor meer informatie over VV Sleeuwijk