NIEUW-NAMEN – Als assistent-trainer is Christoph Praet sinds dit seizoen zeer nauw betrokken bij het eerste elftal van zijn club v.v. Hulsterloo. Dankzij de promotie komt de grensploeg momenteel uit in de 4e Klasse A van het zondagvoetbal. Ondanks het ontbreken van jeugd op het dorp is Praet (33) overtuigd van de toekomst voor zijn club.

“Dat heeft ermee te maken, dat we een goede samenwerking hebben met KSK Kieldrecht, onze buurman over de grens. Waar we kunnen helpen we elkaar als clubs en dat werpt de vruchten voor beiden zeker af. Zo mogen wij spelers verwelkomen die net nog niet het niveau hebben om bij KSK het eerste elftal te halen en die zodoende bij ons ervaring komen opdoen in het seniorenvoetbal. Daarnaast helpen wij hen momenteel ook sportief. Zij kampen met een keepersprobleem en Jelle van Damme zal overschrijving in de winterstop aanvragen om hen te helpen. In hun jeugdopleiding zijn ook verschillende trainers actief die ook actief zijn bij VV Hulsterloo. Zo werkt het voor iedereen prima. Mede ook daardoor zie ik zeker volop toekomst voor het voetbal op het dorp. En dat is ook noodzaak, want de club is een belangrijke sociale ontmoetingsplaats voor dorpelingen op zondag. En dat moeten we wel zo lang mogelijk in stand zien te houden.”

Wat Praet ook in stand wil houden, dat is het gegeven dat zijn club op een zo hoog mogelijk niveau blijft spelen, momenteel dus in de vierde klasse. “De promotie naar de vierde klasse met een vereniging van amper tweeëndertig spelende leden zie ik echt als een unieke prestatie! En we doen het al bij al nog niet onaardig ook. We houden momenteel met Vogelwaarde,  RIA Westdorpe, Biervliet en IJzendijke nog altijd vier teams onder ons. Tegenstanders uit het ‘linkerrijtje’ hebben iets meer voetbalkwaliteit in huis, maar met een gezonde dosis mentaliteit gecombineerd met de kwaliteit die we zeker hebben moeten we ook in staat zijn om in deze wedstrijden ‘stappen te maken’. De twee wedstrijden tegen Steen en Hontenisse zie ik ook als een belangrijk leerproces om in de toekomst toch ook in dit soort wedstrijden stappen te zetten, ook al heeft de tegenstander meer intrinsieke voetbalkwaliteit in huis dan nog moet je daar iets tegenover kunnen zetten.”

Wat betreft zijn ambitie is de voormalig goalgetter, die ooit als vijftienjarige debuteerde bij Hulsterloo, meer dan duidelijk. “Eerst en vooral volg ik trainerscursussen bij de Belgische voetbalbond. Ik werk in Kontich dus helaas is het voor mij niet haalbaar om me te laten opleiden bij de Nederlandse voetbalbond ,vanwege de reisafstand en ‘onmogelijke’ tijdstippen. Ben nu daardoor bezig met mijn laatste soort ‘vooropleiding’ , die toegang geeft tot de  cursus UEFA B. De UEFA B cursus start ik in de zomer van 2019. De ‘vooropleidingen’ zijn vooral  gericht op het jeugdvoetbal, niettemin ontzettend leerzaam. Een UEFA C opleiding wordt in België niet gegeven. Ik heb in mijn loopbaan tal van trainers gehad waarvan ik dingen heb geleerd en  meepik. Net zoals ik van Johan Temmerman, onze huidige trainer, veel leer. Ik krijg veel vrijheid om en op het veld en qua besprekingen mijn visie toe te passen, zodat ik op termijn hier op eigen benen kan staan. Want mijn ambitie is om in 2020, mijn UEFA-B diploma te halen en tegelijkertijd in deze periode tot die tijd volop mee aan de kar te blijven trekken bij v.v. Hulsterloo.”