We breken vandaag de week, wat toevallig de week van Achilles Veen is bij VoetbalJournaal. Vanavond speelt Achilles Veen toevallig voor de beker tegen VV Gemert. Om de week goed te breken zijn we in gesprek gegaan met Martin Sonneveld (57), bestuurslid jeugd en lagere elftallen. Martin is jeugdtrainer, jeugdbestuurslid, jeugd voorzitter en leider van het tweede elftal.

HappyPoint_desinfectie

Martin is zijn hele leven al betrokken bij Achilles Veen. Hij speelde van zijn vijfde tot zijn 50ste het spelletje zelf. Hierin heeft hij alle jeugdelftallen doorlopen en daarna heeft in het eerste tot aan de veteranen door gevoetbald. Op zijn 20e begon hij als jeugdtrainer en jeugdvoorzitter. Na een tijdje niks heeft hij het jeugdbestuur en leiderschap bij het tweede weer opgepakt de laatste twee jaar.

Toen we Martin vroegen wat zijn functies nu precies inhouden, kregen we zoals verwacht bij veel functies een uitgebreid antwoord. “Mij was gevraagd als bestuurslid voor lagere elftallen en jeugd erbij te komen. Het ging op dat moment niet zo goed er zat een kloof tussen het 1e en de andere elftallen. We moesten de jeugd weer beter betrekken bij al het wel en wee van onze vereniging. Dit samen met Peter Schoon opgepakt en alle voorwaardes geschept voor een leuke samenwerking tussen het 1e en het 2e elftal.” Martin en Pieter hebben er mede voor gezorgd dat het mogelijk werd om het plezier en een goede sfeer terug te brengen tussen en in de eerste twee elftallen. Dit betaalde zich al snel uit. “Seizoen 2019/2020 afgesloten als 2e en een periode titel behaald.”

Tussen het hoofd- en het jeugdbestuur was de communicatie ook nog niet optimaal, legt Martin ons uit. “Er was ook te weinig communicatie tussen jeugd en hoofdbestuur. Daarom zit ik in beide besturen om dit zo (met zijn allen natuurlijk) te krijgen dat we met alle bestuursleden en alle geweldige vrijwilligers dezelfde kant op willen. Dat gaat tot op heden heel goed.” Martin kan met zijn eigen netwerk ook nog zorgen voor de nodige sponsors, hij legt ons uit dat dit natuurlijk van belang is wanneer je wil zorgen dat alles goed geregeld is. “Dan probeer ik nog een aantal sponsoren binnen te halen via mijn netwerk van mijn werk. Dat gaat ook prima tot op heden, waardoor er ook weer mogelijk is om alles te faciliteren want alles kost natuurlijk vrij veel geld.”

Het tweede elftal staat momenteel op vier punten na drie wedstrijden. Martin is naast zijn functies binnen het bestuur ook leider van dit elftal. “We proberen dit seizoen met het 2e elftal om kampioen te worden in de eerste klas waar wij spelen want we willen als groep graag naar de hoofdklasse. Het idee erachter is dat wij spelers van het 1e elftal die op een gegeven moment niet meer in het eerste willen of kunnen spelen te behouden voor de club zodat ze dan ook nog op een hoog niveau kunnen voetballen binnen onze club. Dit is al gelukt met Bas van Loon, Jimmy Moonen, Jasper de Wit, Daan van Dinter en Ayden Kuijpers en dat willen we graag mogelijk maken.”

Martin is trots op de mix van spelers in dit elftal. “Binnen het 2e elftal hebben we nu een geweldige mix tussen jeugdige spelers van 19 en de ervaren spelers die de jongere beter kunnen en willen maken, daarvoor staat een fanatieke trainer Kornee Sterrenburg ( oud speler van ons 1e  elftal ) en verzorger Bert Verbeek ( oud verzorger 1e elftal ) vlagger Carlo vd Heiden ( echte club jongen die heel veel doet ) en dan de leiders van dit elftal Bert van Wijgerden en Martin Sonneveld ook beide mensen van de club en zo willen we dit behouden qua sfeer / resultaat en vooral plezier in het spelletje.”

Het is wel duidelijk dat Martin zeer verbonden is met de club. We vroegen hem waar deze band met de club vandaan komt. “Ben mijn hele leven al lid van deze club, alle elftallen doorlopen en al best een aantal verschillende functies bekleed binnen deze geweldige club. Ik kan genieten van alle vrijwilligers van deze club die de gehele week bezig zijn om het voor iedereen mogelijk te maken om hun sport uit te oefenen. Het is mooi om daar onderdeel van uit te maken, het wordt ook echt gewaardeerd door eenieder en dat is mooi.”

Martin wil graag promoveren met 1 en 2 met vooral plezier en gezelligheid. Hiernaast wil hij ervoor zorgen dat de kloof tussen de senioren en de jeugd zo klein mogelijk wordt.

Tenslotte vroegen we wat Martin zo mooi vindt aan Achilles Veen. “Dat we voor zo een klein dorp toch maar mooi hoofdklasse spelen. Iets wat natuurlijk mogelijk gemaakt wordt door sponsoren. En al onze vrijwilligers. Dat we in korte tijd de stap gemaakt hebben dat iedereen dezelfde kant op wil en dat spelers van het 1e niet teleurgesteld zijn als ze met het 2e mee moeten, maar dat ze dat allemaal stuk voor stuk graag doen.” Martin benadrukte dat niemand dit alleen doet, maar dat ze dit alles bewerkstelligen met heel veel mensen. Sonneveld is hier duidelijk trots op en dat is voor een buitenstaander mooi om te zien.

Klik hier voor meer artikelen over Achilles Veen
Klik hier voor meer informatie over Achilles Veen