Wessel Groote is toen hij vijf jaar was begonnen met voetballen bij V.V. Zwaluwe. Zijn vader en opa hebben hier ook lang gevoetbald. Nu hebben hij en zijn tweelingbroer het stokje overgenomen, ze hebben het erg naar hun zin bij de club en de derde helft vinden ze ook zeker belangrijk. 

Groote is geboren en getogen in Lage Zwaluwe en is werkzaam als Procesoperator bij Shell Moerdijk. “Dit heeft helaas wel een groot nadeel voor de voetbal. Ik speel het spelletje graag en het is mijn grootste hobby maar ik heb te maken met het werken in vijf ploegen. Dat betekent dat ik ook in de avond, nacht en in het weekend moet werken. Gelukkig is er vaak de ruimte om wat met een collega te regelen of vrij te nemen, maar helaas moet ik wel eens wat trainingen missen. Het spelletje is zelfs zo belangrijk voor mij dat ik gemiddeld 12 dagen per jaar vrij neem voor de voetbal. Dat kan toch een mooie vakantie zijn,” zegt hij lachend.

De 25-jarige Zwaluwenaar was vroeger altijd al buiten te vinden met de bal. Samen met zijn broer voetbalde ze vanaf acht uur in de ochtend op het schoolplein en net voor bedtijd nog in de huiskamer. “Voetbal is er echt met de paplepel ingegoten,” zegt hij. We vragen hem hoe voor hem het huidige seizoen is gelopen. “Dit seizoen hebben we een nieuwe trainer met een nieuwe werkwijze wat aan het begin wel wennen was, maar ons als groep wel ligt denk ik. We begonnen het seizoen in de voorbereiding erg goed, maar juist in de competitie maakte we een valse start. We konden net niet de wedstrijden over de streep trekken waar we dat wel verdienden. Met de huidige mix van ervaren spelers en jonge honden denk ik dat we een mooie ploeg hebben.”

We vragen de fanatiekeling naar zijn hoogtepunten. “In mijn voetbalcarrière heb ik denk twee hoogtepunten die eruit springen. De eerste in de twee jaar als A-junior, was dat we in het eerste jaar al in een hogere eerste klasse gelijk wisten te promoveren en de beker wonnen. Dit was zo’n ongekend mooi jaar met alleen maar overwinningen met een geweldig team. Na zo’n prachtig jaar moesten we helaas al spelers afstaan aan de hoofdmacht. Maar dat bracht weinig verschil want in het tweede jaar als A-junior speelde we zelfs tot de laatste ronde voor promotie naar de hoofdklasse waarin we helaas de finale verloren. Het tweede hoogtepunt is toch wel een prachtig kampioenschap met het eerste elftal. Het was een zware titelstrijd met Tholense Boys waarin wij gelukkig aan het langste eind trokken en dit resulteerde in een geweldige feestavond. Als we iets kunnen bij VV Zwaluwe is het wel een feestje organiseren en de derby’s maken zoals derby’s bedoeld zijn, met veel vuurwerk, gezang en getrommel.

Voetbal is voor Wessel erg belangrijk. “Ik vind het een heerlijke fanatieke sport wat echt als uitlaatklep kan fungeren. Het brengt heel veel sociale gezelligheid en samenhorigheid met zich mee. Ik heb vanaf jongs af aan al heel veel gevoetbald, altijd met veel plezier en dat heb ik nog steeds. Je bouwt toch een speciale band met je teamgenoten op, waardoor je voor elkaar een stapje extra wilt zetten.” Naast voetbal vindt hij het ook leuk om te fitnessen, golfen en op wintersport te gaan. “Voor wintersport wil ik nog wel eens een wedstrijd missen, maar wel maar eentje want het moet niet te veel worden. Maar een afdaling in de verse sneeuw met erna een lekker drankje is ook nooit verkeerd.”

Ten slotte hebben we het met Wessel over de toekomst. “Mijn ambities zijn vooral om een stabiele tweedeklasser te worden met VV Zwaluwe en daarvoor dus een mooi kampioenschap te kunnen beleven in deze derde klasse, met veel wedstrijden in de buurt. Verder heb ik persoonlijk nog genoeg punten om te verbeteren, gelukkig zijn er nog genoeg ervaren spelers zoals ze liever worden genoemd,  waar ik genoeg van kan leren. Dus ik hoop dat ik nog wat jaartjes met deze gasten op het veld mag staan.” Groote kijkt met veel enthousiasme uit naar volgend jaar.

Klik hier voor meer artikelen over VV Zwaluwe
Klik hier voor meer informatie over VV Zwaluwe