Nils den Hartog lijkt zijn plekje onder de lat bij Kozakken Boys dit seizoen weer veroverd te hebben. Het is ieder jaar weer een strijd met Richard Arends, het niveau van de twee doelmannen ligt dichtbij elkaar. Den Hartog ziet daar vooral de voordelen van in.

HappyPoint_desinfectie
“Heb je een goede periode, dan kom je niet in de problemen. Presteer je minder, dan staat de ander klaar. Het is stuivertje wisselen, vorig jaar speelde Richard. Het houdt je scherp, ik heb er geen last van. Ik vind het alleen maar goed dat we tot het uiterste moeten gaan voor onze plek.”

RKC
Bij Nils den Hartog is het glas vol, zoveel is wel duidelijk. De doelman is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Kozakken Boys. Hij begon als veldspeler in de jeugd van HSSC’61, Den Hartog komt uit Schoonrewoerd. “Ik heb nog een half jaartje gevoetbald, voor ik in het doel terechtkwam. Ik werd altijd gek op onze keeper als we verloren. Toen zei de trainer op een gegeven moment: ‘Ga dan lekker zelf in het doel staan, als je het beter kunt.’ Dat heb ik gedaan. Ik hield weleens wat balletjes tegen, het ging lekker. Anderhalf jaar later kwam RKC.”

Zo kwam Den Hartog op zijn tiende bij RKC terecht, waar hij twaalf jaar lang zou spelen. “Ik heb de hele jeugd doorlopen en werd ook opgeroepen voor het Nederlands elftal onder 18 en 19 jaar. Ik had Feyenoord-keeper Boy de Jong en Ajax-doelman Mickey van der Hart voor me, was derde keus achter hen. Ik speelde in een lichting met jongens als Memphis Depay, Nathan Aké en Karim Rekik.” Juist op het moment van zijn grote doorbraak ging het mis voor Den Hartog. “Op mijn negentiende brak ik mijn scheen- en kuitbeen. Ik ben er een jaar uit geweest. Het was überhaupt de vraag of mijn been nog zou herstellen en het is sindsdien inderdaad een tikkeltje minder geworden. Mijn been is niet zo flexibel meer en ik heb mijn oude niveau nooit meer gehaald.”

Kozakken Boys
Hij speelde nog wat wedstrijden in de Jupiler League, maar werd nooit eerste keus in Waalwijk. Halverwege 2016 klopte Kozakken Boys aan. “Zij zochten een keeper en waren bij Jong RKC komen kijken. Ze wilden mij huren en ik vond het niet erg om een niveautje lager te gaan spelen. Zo werd ik een van de eerste huurspelers van de nieuwe Tweede Divisie.” Den Hartog schrok wel even, bij zijn nieuwe club. “Het zijn op papier amateurs, maar daar merk je op het veld weinig van. Het niveau is goed, ik moest echt flink bikkelen om mee te kunnen. Uiteindelijk draaide ik wel een lekker seizoen. Na dat jaar heb ik mijn contract bij RKC laten ontbinden en ben ik voorgoed naar Kozakken Boys gegaan.”

Den Hartog voelt zich nog altijd prettig in Werkendam. “Voor een amateurclub heeft Kozakken Boys echt een heel professionele aanpak, met een fanatieke aanhang. De combinatie tussen de gezelligheid van een amateurvereniging en de professionaliteit van de Tweede Divisie spreekt mij aan. Hier kan je gewoon lekker een drankje doen na de wedstrijd.”

Hij woont in Leerdam en rijdt in 20 minuten naar Kozakken Boys toe, wat ook een pluspunt is. Den Hartog sluit echter niet uit ooit nog eens een transfer te maken. “Ik zou een buitenlands avontuur heel mooi vinden. Een jongen van ons is op het tweede niveau van Griekenland gaan spelen, dat lijkt me gaaf. Vooral voor de ervaring, dat is wat anders dan Werkendam of Waalwijk.”

Vlammen
Dan weer terug naar dit seizoen. Den Hartog denkt zijn basisplaats te danken aan zijn eigen instelling. “Ik ben weer wat gemotiveerder en daardoor ook fitter dan in de afgelopen jaren. Door corona ben ik gaan voelen hoeveel ik het spelletje nog altijd waardeer. Ik wilde gewoon lekker vlammen op het veld.” Hij hoopt op een plek in de top vijf met Kozakken Boys. “We hebben een goed team, dat altijd bij de bovenste vijf moet eindigen. Waar precies is lastig te zeggen.” Hij hoopt zelf op zo veel mogelijk clean sheets. “Ik win 100 procent zeker liever met 1-0 dan met 4-1. De nul is heilig.”

Foto: Marcel van Dorst

Klik hier voor meer informatie over Kozakken Boys
Klik hier voor meer artikelen over Kozakken Boys