mustapha-houba-voab

Mustapha Houba (33) is een linksbenige speler, inzetbaar in de gehele voorhoede. Na hoge jeugdopleidingen bij verschillende profclubs maakte hij op zeventienjarige zijn debuut in het eerste van Baronie. Na veel mooie momenten, maar ook een flinke tegenslag is Mustapha bij VOAB terecht gekomen en begint hij aankomend seizoen aan zijn derde jaar. Hij is vastberaden te promoveren naar de eerste klasse.

Mustapha heeft in de jeugd altijd de hoogste opleiding gehad bij onder andere Willem II en NAC Breda. Helaas brak hij hier niet door en maakte hij op jonge leeftijd de stap naar het eerste van Baronie.
“Ik brak helaas niet door bij Willem II en vertrok toen vanuit de B1 naar Baronie. Hier maakte ik op zeventienjarige leeftijd mijn debuut in de hoofdklasse. Destijds was dit het hoogste amateur niveau. Dit is zeker nog steeds één van de hoogtepunten uit m’n carrière.”
Na zijn tijd bij Baronie is Mustapha van club naar club verkast. Tijdens deze periode heeft hij ook keuzes gemaakt waar hij nu anders tegenaan kijkt.

Voordat Houba bij Baronie vertrok werd hij benaderd door Fortuna Sittard. De stageperiode bij deze club zal hij niet snel meer vergeten.
“Ik kreeg de kans om een oefenwedstrijd mee te doen bij het eerste elftal van Fortuna Sittard. Destijds speelde zij nog in de ‘TOTO divisie’. Naast deze oefenwedstrijd mocht ik ook nog een aantal keer meetrainen, maar helaas kreeg ik geen contract. Toch was dit echt een hele mooie ervaring, ik stond met allemaal profvoetballers op het veld. Ik weet nog dat ik na de oefenwedstrijd handtekeningen aan het uitdelen was haha. Dat is wel iets heel bijzonders om te kunnen doen natuurlijk.”

Vanuit Baronie vertrok Houba naar KFC Meer, een club uit België. Achteraf hij had deze overstap niet moeten maken.
“Eigenlijk door die stap naar België te hebben gemaakt moest ik bij mijn terugkomst steeds van club blijven veranderen. Na België ben ik bij Oosterhout, Schelluinen en Dongen gaan voetballen. Op een gegeven moment was ik het zat om maar van club naar club te verhuizen. Ik wilde meer vastigheid.”

Het jaar dat Mustapha Houba bij Schelluinen speelde is voor hem een flink dieptepunt geweest. In deze periode liep hij een hele vervelende blessure op.
“Op de allereerste training van het seizoen brak ik mijn middenvoetsbeentje op twee plekken. Ik zou er op dat moment zes tot zeven weken uitliggen, maar ik ben dat seizoen niet meer terug gekomen. Ik ben veel te vroeg begonnen, waardoor ik weer klachten kreeg. Ik moest weer opnieuw in loopgips. Hiernaast kwam ik ook heel veel kilo’s aan. Ik werd echt heel dik.”

Na zijn blessure werd Mustapha een stuk zwaarder en liep hij achter de feiten aan. Voor hem was dit zeker een dieptepunt, maar hij heeft zichzelf goed weten terug te knokken.
“Ik maakte een transfer naar TSV LONGA. Voor deze club ben ik uiteindelijk ongeveer zes jaar actief geweest. Aan het begin van mijn periode bij LONGA begon ik veel te zwaar. Ik heb er toen in de eerste jaren echt voor moeten zorgen dat ik weer op mijn oude niveau kwam. Een jaar of vier geleden ben ik echt vijfentwintig kilo afgevallen. Ik ben toen weer fit geworden. Eindelijk werd ik weer de oude.”

Bij LONGA wilde Mustapha wat meer vastigheid en zich langer bij één club laten zien. Uiteindelijk werd de club samen met andere verenigingen gefuseerd tot FC Tilburg. Hier is hij ook nog een jaar actief voor geweest. Toch wilde hij hierna graag aan een nieuwe uitdaging beginnen.
“Ik was toe aan een nieuwe start en omgeving. Ik ben toen bij VOAB terecht gekomen. Ik begin hier aankomend seizoen aan mijn derde jaar. Ik heb het hier enorm naar m’n zin. Ik heb weer enorm veel plezier in het voetballen. VOAB speelt al een tijd in de tweede klasse en ik ging hierheen met het doel om te promoveren. Helaas liepen we vorig jaar net de nacompetitie mis, maar ik ga er aankomend seizoen weer met alle vertrouwen voor!”

Houba durft nog niet te zeggen of dit zijn laatste jaar is, maar de kans bestaat volgens hem. Wat hij hierna wilt doen weet hij nog niet.
“Ik zeg niet dat aankomend seizoen mijn laatste is, maar de kans is wel aanwezig. Ik moet kijken hoe ik me dan voel. Misschien voel ik me fitter dan ooit en wil ik er nog een jaar aan vastplakken. Mocht ik stoppen lijkt het me zeker leuk om de kant van trainer op te gaan, maar dit moet wel te combineren zijn met mijn werk. Er gaat natuurlijk enorm wat tijd in zitten.”

Mustapha wilt graag een steentje bijdragen om promotie te realiseren.
“Ik ben hier heen gekomen met het doel om te promoveren. Het team blijft voor een groot deel bij elkaar, dus ik heb er vertrouwen in. Ik gun het de club ook enorm. Hiernaast heb ik een aantal teamgenoten die al een stuk langer bij VOAB zitten, die gun je ook een promotie. We hebben een hele hechte groep en we hebben een hele goede band met elkaar. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor iedereen eromheen wil ik het graag waarmaken!”

Klik hier voor meer informatie over VOAB.