FC Den Bosch

Geoffrey Acheampong (22) speelt in de beloften van FC Den Bosch. Hij heeft laten zien hoe je na twee ernstige blessures alsnog door te knokken de top kan bereiken.

Voor dat hij aansloot bij FC Den Bosch voetbalde de verdediger twee seizoenen bij RKC Waalwijk. Bij Jong RKC heeft hij zijn officieuze debuut gemaakt, dit gebeurde in een oefenwedstrijd. Hij heeft uiteindelijk zes oefenwedstrijden met het eerste mogen meespelen, waaronder tegen NAC Breda. “Van die wedstrijd heb ik heel veel geleerd. In de periode van RKC scheurde Geoffrey zijn achillespees af. “Dit was een verschrikkelijke tijd. De eerste maand was zo moeilijk, ik wilde niks meer met voetbal te maken hebben. Uiteindelijk ga je het voetballen toch missen. Je voelt op een moment die winnaarsmentaliteit. Als je je eerste training heb gehad of je eerste wedstrijd en je stapt van dat veld, dat geeft zo’n goed gevoel. God heeft me ook staande gehouden in die tijd, daar heb ik veel steun aangehad.” Na zijn blessureperiode bij RKC sloot hij aan bij Achilles’29 waar hij derde divisie speelde. In de jeugd kwam hij uit voor S.V. DRL, Overmaas RV & AV, Feyenoord AV, Excelsior Rotterdam AV waarna hij vertrok naar BVV Barendrecht.

Na BVV Barendrecht kwam de leukste periode in zijn carrière tot dusverre, hij kwam terecht bij de Nike Academy. “Het begon met een grap met de trials in Amsterdam, maar uiteindelijk eindigde ik zo ver. Ik was aanvoerder bij de eindfase in Newcastle.” De Nike Academy is een organisatie voor amateurvoetballers die zich inzet voor “laatbloeiers en of gemiste kansen” zij willen je alsnog de kans geven om een profcontract te verdienen. Het begint in Nederland met ongeveer duizend mensen, waarvan er drie door mogen naar Engeland. Eenmaal in Engeland, waar tevens ook de finale rond is zijn er jongens van over de hele wereld die het tegen elkaar op nemen. Dit om alsnog door te breken en een contract te verdienen bij de Nike Academy. Het team van Nike speelt zo haar wedstrijden tegen grote clubs waaronder Arsensal en PSG. Dit is een manier om jezelf te laten zien bij die clubs en alsnog een contract te verdienen. “Het was echt een strijd, omdat iedereen zich wilde bewijzen. Bij veel wedstrijden konden er scouts langs de zijlijn staan, dus je moest je presteren.” Hij kon aansluiten bij de Nike Academy, maar kreeg een aanbieding van RKC waar hij op in was gegaan.

Na een andere blessure heeft hij zich terug geknokt op het niveau wat hij wilde bereiken. Het revalideren was in Enschede, dat terwijl de verdediger toen in Rotterdam woonde. “Vorig jaar begon ik mee te trainen bij de beloften van Den Bosch. De trainer had ik zelf benaderd om mee te mogen trainen. “Ik stuurde de trainer beelden van mij, waarna de trainer zelf vroeg om meer beelden. Het was de eigenlijk alleen de bedoeling om alleen fit te blijven, maar de trainer wilde me graag erbij hebben. Het enigste wat ik toen dacht was: niet geschoten is altijd mis. Dit heeft positief uitgepakt.” Hij heeft zo ook al een keer vanaf de bank mogen meekijken bij Den Bosch 1. “Het was een mooi gevoel om te proeven van de sfeer die daar in het stadion hangt.” Het was de wedstrijd uit tegen SC Cambuur.

De wedstrijd die hij nog goed kan herinneren was de wedstrijd tegen Lierse SK uit België met RKC. “De tegenpartij was zo’n goed team waar ik tegen speelde, zij waren zo goed op elkaar in gespeeld. Dat maakte voor mij de wedstrijd ook leuker. Ik probeerde de spits helemaal uit zijn spel te halen. Hij kwam ook na de wedstrijd na me toe en zei: zo, wat ben jij een agressieve jongen, je hebt me helemaal uit me spel gehaald.

Het doel wat de centrale verdediger voor ogen heeft dit jaar met FC Den Bosch, is om uiteindelijk volgend seizoen aan te sluiten bij FC Den Bosch 1. “Ik hoop volgend seizoen te kunnen aansluiten bij 1, of wellicht dat ik bij een andere topclub kunnen aansluiten. Ik ontwikkel me momenteel goed, al vind ik zelf. Ik moet natuurlijk nog wel veel leren, maar het gaat de goede kant op.” Als hij een wedstrijd begint heeft hij een aantal doelen voor ogen. “Dat mijn crosspasses aankomen, aanvallend zijn bij corners en uiteraard de nul proberen te houden met mijn team.”