Achilles Veen sloeg een mooie slag door Bart Westerlaken voor dit seizoen aan de selectie toe te voegen. De 26-jarige controleur komt over van tweededivisionist TEC. Hij had de mogelijkheid om op dat niveau actief te blijven, maar koos voor de ambitie in Veen.

HappyPoint_desinfectie
Bart Westerlaken heeft nogal een roerige voetbalcarrière achter de rug. Op zijn negende werd hij door FC Den Bosch weggeplukt bij Nulandia. Tien jaar lang speelde Westerlaken in de jeugdopleiding van de eerstedivisionist. “Maar ik verloor in dat laatste seizoen mijn plezier. Ik had veel last van blessures en mijn band met de trainer was niet goed.” Hij vertrok teleurgesteld en ging eerst bij HVCH in Heesch spelen, om in 2015 de overstap naar tweededivisionist TEC te maken. Na weer een zware blessure in zijn eerste seizoen, speelde hij de afgelopen vier jaar alles en groeide uit tot aanvoerder.

In 2017 kreeg hij overigens opnieuw de kans om het betaald voetbal in te gaan, zoals clubs hem continu op de radar leken te hebben. “Ik heb gesprekken gehad met FC Oss, maar koos uiteindelijk voor de combinatie tussen voetballen in de Tweede Divisie en mijn maatschappelijke carrière. Die beviel me uitstekend en het niveauverschil tussen de Tweede en Eerste Divisie is niet zo groot.”

Achilles
Westerlaken merkte de afgelopen seizoenen wel dat de rek er een beetje uit was bij TEC en koos dan ook voor een vertrek. Hij ging met een aantal clubs in gesprek. “Ik wilde op zaterdag voetballen en niet te ver reizen, maar nog wel bij een club met ambitie spelen. Ik had mogelijkheden om in de Tweede Divisie te blijven en je zou dit kunnen zien als sportief een stap terug, maar bij hoofdklasser Veen klopt het volledige plaatje. Uit de gesprekken die ik hier had met trainer John Karelse en Johan van Bijsterveld (de technische man, red.), bleek professionaliteit en ambitie. Dat straalt de accommodatie ook uit. Ze hikten al een paar jaar tegen het kampioenschap aan en willen nu echt doorpakken. Ik vind het mooi om daar onderdeel van uit te maken. Ik heb met TEC een soortgelijk pad bewandeld.”

Kampioenschap
We spreken Westerlaken na de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Het gevoel is goed, nadat Achilles de Hoofdklasse begonnen is met een overwinning. “De voorbereiding is nooit zo mijn ding, ik wil zo snel mogelijk voor ‘het echie’ spelen. Ik ben positief verrast over de individuele kwaliteiten. Ik vind dat we voor de titel moeten gaan, daar hebben we de ploeg voor. Zonder kampioenschap kunnen wij na dit seizoen niet tevreden zijn.”

Westerlaken durft al verder vooruit te kijken. “Ik heb tien jaar bij Den Bosch gespeeld en 5,5 seizoen bij TEC. Als ik ergens goed zit, kan ik zomaar tot het einde van mijn carrière blijven. Ik ben geen clubhopper.”

Foto: Gerald van Zanten

Klik hier voor meer informatie over Achilles Veen
Klik hier voor meer artikelen over Achilles Veen