Daan Poelmans (31) is op zijn zesde begonnen met voetballen bij DVVC. Hier heeft hij gevoetbald tot zijn vijftiende. Vervolgens heeft Daan de jeugd afgemaakt bij VV Dongen. Bij deze club heeft Poelmans ook zijn debuut bij de senioren gemaakt. Tot aan zijn 28ste heeft hij bij VV Dongen gespeeld. Nu is de docent lichamelijke opvoeding bezig aan zijn tweede seizoen bij VV Oosterhout zondag 1 en is hij de aanvoerder.

HappyPoint_desinfectie
Poelmans geeft zijn mening over het feit dat het amateurvoetbal stil ligt. “Na het afgebroken seizoen van vorig jaar had ik goede hoop op het huidige seizoen, omdat er weer getraind en gespeeld mocht worden. Om opnieuw het seizoen (voorlopig) stil te leggen, komt dan ook wel hard aan. Ondanks dat er geïmproviseerd moet worden om met kleine groepjes te trainen merk je toch dat je het mist om ‘gewoon’ partijen te spelen met duels op de training en op zondag om de knikkers wilt voetballen. Omdat alles waarvoor je ooit bent gaan voetballen wegvalt, baal ik ontzettend van dat dit nu niet mogelijk is. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik geen begrip kan opbrengen voor het feit dat dergelijke keuzes gemaakt moeten worden door de KNVB. Momenteel zijn er belangrijkere dingen die spelen waar rekening mee gehouden dient te worden. Zelf weet ik er te weinig vanaf of het nu echt een juiste keuze is dus we accepteren het maar en maken er het beste van.”

De start van het seizoen begon moeizaam. Uit twee wedstrijden is er twee keer verloren. “We hebben een nieuwe trainer (hoewel het een bekende is voor de groep en voor de club. Hij was vorig jaar nog lid van de selectie) die zijn manier van spelen op de groep probeert over te brengen. Met een jonge, frisse groep met behoorlijk wat talent kwamen we er in de voorbereiding al snel achter dat de puzzelstukjes wat langer de tijd nodig hadden om in elkaar te vallen. De oefenwedstrijden werden in een erg wisselvallig niveau afgewerkt. Het wegvallen van enkele (beoogde) basisspelers vanwege blessures heeft hier ongetwijfeld ook een rol in gespeeld. Wanneer we begonnen met de competitie was al duidelijk dat het geen gemakkelijk seizoen ging worden. De ambitie was er wel maar na de eerste twee wedstrijden hebben we nog geen punt bij kunnen schrijven en dan kunnen we wel stellen dat het een erg moeizame start van het seizoen is geweest.”

Om nu goed fit te blijven, doet Daan aan hardlopen. “Ik ben van mening dat om te kunnen presteren je moet zorgen dat je fit bent. Het lichaam moet kunnen uitvoeren wat je hoofd wilt. Voor mij begint dat in de voorbereiding al. Ik ben ook niet meer de jongste, dus voor mij is het extra belangrijk om fit te zijn/blijven. Tijdens de eerste lockdown ben ik voor mezelf zo’n twee keer per week een circuittraining (vooral gericht op kracht-uithoudingsvermogen en rompstabiliteit) gaan doen en een aantal keer een duurloop buiten. Tijdens de voorbereiding valt dat enigszins weg op wat rompstabiliteit na. Tijdens de tweede lockdown heb ik het wat meer rustig gedaan, omdat ik pas vader ben geworden, dus veel tijd gaat nu uit naar mijn zoontje. Net voor de Kerst heb ik het hardlopen weer opgepakt en loop ik nu zo’n twee à drie keer per week een ronde alleen of met iemand samen.”

Er zijn altijd wel een aantal spelers die net wat fitter zijn dan de rest. Zo ook bij Daan in het team. “Ondanks dat ik er wel wat voor doe, zijn er wat jongere gasten uit het team die bij de fittere groep horen. Bij jongens als Wesley, Kevin, Tom en Mitchell zit dat wel goed denk ik. Je merkt dat ze met de loopoefeningen op het veld steeds vooraan lopen en de mogelijkheid hebben nog even extra aan te zetten.”

Poelmans heeft een paar spelers uitgekozen, waarvan zij het voorbeeld zijn voor fitheid. “Als het gaat om jongens waar ik mee gespeeld heb, dan zijn er toch aantal jongens bij VV Dongen waar ik mee gespeeld heb, waar ik als eerst aan denk. Het is, denk ik, ook inherent aan het hogere niveau dat daar meer voor het voetbal gedaan wordt of soms meer voor het voetbal gelaten wordt. Zonder andere jongens te kort te doen viel mij Jorik Mijnhijmer wel op. Naast het drie keer trainen bij VV Dongen (met een trainer die de intensiteit vaak al erg hooghield) zat hij nog twee of drie keer per week in de sportschool. Daarnaast was ook altijd bezig met zijn voeding zorgde daarmee goed voor zijn lichaam waar geen grammetje vet aan zat.”

“Als het gaat om profvoetballers dan weet ik eigenlijk erg weinig van heel veel van hen maar als je de verhalen, filmpjes, documentaire van zo’n Cristiano Ronaldo volgt in combinatie met zijn prestaties en leeftijd dan lijkt mij dat wel een ultiem voorbeeld.”

Tot slot vragen we wanneer Daan denkt dat de competitie hervat wordt. ‘’Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ook wanneer we weer samen trainen zonder restricties is het weer even zoeken naar de patronen, het spelsysteem en vooral het gevoel om weer samen te spelen. Gezien het gemis van inmiddels zo’n 6/7 (basis-)spelers die ook dit seizoen niet meer mee gaan doen, verwacht ik met de kleine groep die we overhouden, dat we ons zo goed mogelijk moeten ontwikkelen naar volgend seizoen toe. Daarmee denk ik dat de ambitie voor dit seizoen wat bijgesteld dient te worden om zo met wat meer rust te werken aan de basis voor volgend seizoen om vervolgens de ambitie weer op te pakken.’’

Klik hier voor meer informatie over VV Oosterhout
Klik hier voor meer artikelen over VV Oosterhout