Viola 2: de dominante kampioen van de vierde klasse

Hoewel het vlaggenschip de nacompetitie om promotie net misliep, was het toch feest bij Viola tijdens de afsluiting van het seizoen: het tweede elftal pakte het kampioenschap in de vierde klasse. Daarmee promoveert het team van Thomas van Hoek na één jaar alweer terug naar de derde klasse.

Twee gelijke spelen en één nederlaag: meer puntenverlies leed Viola niet dit seizoen. “Het was zeker een mooi jaar. We zaten gelijk in een flow en wonnen de eerste acht of negen wedstrijden. Dan gaat het kampioenschap gelijk leven, daar komt nog eens bij dat we ook de spannende wedstrijden goed doorstonden.” Aan het woord is Ruben Backx (32), de leider van het tweede team van Viola.

Een jaar daarvoor was alles anders. Viola 2 kende een vervelend seizoen, met de degradatie als dieptepunt. “Terwijl we eigenlijk wel in die derde klasse horen.”

Het tweede team uit Alphen is een mix van spelers die nog de ambitie hebben om het eerste te halen en jongens die het prima vinden om lange tijd in het tweede te spelen. “Maar het is vooral een jong elftal dat graag wil presteren, ze willen echt dat veld op om te winnen.” Dat gaat soms overigens wel gepaard met een kater. “Want op zaterdagavond gaan ze graag op stap en dan wordt er niet altijd rekening gehouden met de zondag, haha.”

De kampioenswedstrijd vond eind mei op eigen veld plaats. Riel 2 werd met 4-1 verslagen. “Het is toch het mooist om thuis kampioen te worden. Het werd nog even spannend toen zij op 2-1 kwamen, maar toen de 3-1 viel was het wel gedaan.” En vervolgens barstte het feest los. “We mochten de huifkar op en hebben vooral heel veel bier gedronken en gefeest.”

Backx heeft vertrouwen in het nieuwe seizoen in de derde klasse. “Het wordt aanpoten, maar we hebben er afgelopen jaar een stuk of acht spelers uit de A-jeugd bijgekregen en die zijn talentvol genoeg om in de derde klasse mee te draaien. Daarnaast hebben zij nu een seizoen ervaring op kunnen doen in de selectie. We moeten voor de middenmoot kunnen gaan.”