SV Audacia doet oude tijden herleven

In de jaren zeventig en tachtig werden er door vrijwel iedere amateurclub wel toernooien georganiseerd aan het einde van het seizoen. Zo ging je als pupil in de maanden mei en juni altijd wel naar een toernooi of drie. Dat is allang niet meer. SV Audacia heeft die traditie drie jaar geleden nieuw leven ingeblazen.

MOERGESTEL  ̶  Op 27 en 28 mei organiseerde Audacia een toernooi voor Mini’s, Onder-9, Onder 11, Onder-13 en Onder-15 teams. “We zijn er drie jaar geleden weer mee begonnen”, zegt Rob Beerens, lid van de jeugdcommissie ‘toernooien en vriendschappelijke wedstrijden’ van de club uit Moergestel. “We wisten uit onze eigen ervaring als jeugdspeler nog hoe leuk het was, die toernooien aan het einde van het seizoen”, legt hij uit. “En daarbij, kinderen doen al zo weinig buiten tegenwoordig, dus dan is het goed als er dit soort activiteiten voor ze georganiseerd worden.”

Organisatie
De organisatie van het toernooi wordt gedaan door clubmensen. “Ook de scheidsrechters”, knikt Beerens. “Dat zijn jeugdspelers die het leuk vinden om wedstrijden te fluiten op het toernooi. Ook de kantine wordt bemand door echte Audacia-mensen, dus het is echt een clubevenement en daar zijn we trots op in deze tijden waar zoveel clubs klagen over het gebrek aan vrijwilligers.”

Indeling en spellen
Over de indeling van het toernooi was goed nagedacht. “De Mini’s, de Onder-9 en Onder-11 teams speelden op zaterdag, de Onder-13 en Onder-15 op zondag”, vertelt Beerens. “Dat hebben we dan ook nog uitgesplitst over de dag. Op zondag bijvoorbeeld speelde de Onder-13 ’s ochtends en de Onder-15 ’s middags. Op zaterdag deden alle deelnemers mee aan de penaltybokaal en op zondag organiseerden we een latjetrap-wedstrijd. Zo hadden de spelers dus ook tussen de wedstrijden wat vertier.

Voor alle teams hadden we bekers en er was ook een prijs voor de winnaars van de penaltybokaal en de latjetrap-wedstrijd. Daarnaast was er een sportiviteitsprijs die niet per definitie naar de nummer laatst ging. De scheidsrechters beoordeelden de sportiviteit van de teams en gaven na elke wedstrijd punten. Op basis daarvan werd er een ranglijst gemaakt en het team met de meeste punten won de sportiviteitsprijs. Zoals het hoort eigenlijk.”

Terugblik
In totaal deden er 68 teams mee aan het toernooi. “Waaronder een aantal teams uit België”, zegt Beerens. “Dat vinden de kinderen ook altijd leuk, als ze tegen ploegen uit het buitenland kunnen spelen. Het geeft toch weer wat extra cachet aan een toernooi. Blijkbaar wordt het allemaal gewaardeerd, want de teams willen allemaal graag terugkomen steeds. Als klein clubje zijn we er trots op dat we dit soort evenementen goed kunnen organiseren met allemaal eigen mensen. Het zegt wel wat over de betrokkenheid van de leden bij hun club.”

Behalve sportiviteit stond gezelligheid voorop in Moergestel. “Winnen is leuk, plezier is belangrijker”, aldus Beerens. “We willen een toernooi organiseren dat de deelnemertjes bijblijft. Waarvan ze later denken ‘goh, dat was leuk’, zoals wij nu nog aan onze leuke ervaringen terugdenken.”