RKSV Taxandria zoekt de ‘escape-route’

Peter de Jong is eigenaar van EscapeRoom KVL in Oisterwijk en EscapeRoom Fort Isabella in Vught. In zijn vrije tijd is De Jong (25) voetballer bij RKSV Taxandria. De aanvoerder  van het eerste zoekt met zijn club ook naar een ‘escape’, zowel op de korte als de langere termijn.

OISTERWIJK  ̶  Inmiddels is het duidelijk of Taxandria komend seizoen in de derde of in de vierde klasse uitkomt. Op het moment van schrijven wacht de club op wat komen gaat: nacompetitieduels met GVV uit Geldermalsen. “Maar mogelijk is er nog een andere ontsnappingsroute, dat weten we op dit moment niet”, vertelt De Jong. “Er gaan wat clubs uit onze klasse verdwijnen en/of fuseren, dus er kan nog een konijn uit de hoge hoed van de KNVB komen. Het is afwachten.”

Het feit dat Taxandria in die positie terecht is gekomen wijt De Jong aan diverse oorzaken. “Een te smalle selectie waardoor we blessures niet goed konden opvangen, een brokje ervaring dat we misten, maar toch ook gewoon wat pech. Maar zo gaat het als je in de hoek zit waar de klappen vallen. En eigenlijk… We hebben 32 punten behaald. Daar hadden we voorafgaand aan dit seizoen op ingezet omdat we ervan uitgingen dat we ons daarmee wel veilig zouden spelen. Nou ja, helaas. Het is vreemd, want in andere klassen zijn er clubs die met dat puntenaantal nacompetitie spelen,. Maar dan om promotie!”

De Jong komt uit een echte ‘Tax-familie’. “Mijn vader zit in het bestuur, mijn moeder doet de ledenadministratie en mijn broer en ik spelen er al heel ons leven”, verduidelijkt hij. “Maar het einde van Taxandria lijkt in zicht. De fusie met Nevelo en RKSV Oisterwijk lijkt onontkoombaar. Er zullen nog wel wat oudgedienden zijn die het proberen tegen te houden, maar in principe beseft heel Oisterwijk wel dat het ’t beste is voor de drie clubs en het voetbal in ons stadje. Het gaat ook gewoon niet goed. Wij nacompetitie, Nevelo en RKSV Oisterwijk rechtstreeks gedegradeerd, het voetbal in Oisterwijk heeft er wel eens beter voor gestaan. Liever bundelen we de krachten en maken we samen tot een machtig en prachtig echt Oisterwijks voetbalbolwerk.”

Voor Taxandria is een fusie bijna noodzaak. De Jong knikt. “Er moet echt iets gaan gebeuren. Ik schaam me soms gewoon voor onze velden, die zijn echt verschrikkelijk slecht. We hebben bij de gemeente jarenlang ingezet op een kunstgrasveld, maar die wens werd nooit verhoord. Als de drie clubs samengaan, ja dan wil de gemeente wel meedenken. Ergens logisch, want je kunt niet de ene club helpen en de andere niet, dat begrijp ik ook wel weer. Maar goed, tot de fusie een feit is, wordt het pappen en nathouden, het is niet anders”, besluit hij.