“Hé scheids!” – Luuk van Elzakker

Luuk van Elzakker is geboren in Eindhoven en fluit voor v.v. Acht en af en toe de jeugd van PSV! De 19-jarige scheidsrechter is begonnen op zijn veertiende met fluiten en mocht vanaf zijn zestiende bij PSV beginnen bij de onder 15 wedstrijden. Ook is hij zelf actief als keeper en is daarmee al veertien jaar lid van v.v. Acht. Naast het voetbal volgt hij een studie voor onderwijsassistent en loopt af en toe hard.

Luuk is al sinds zijn vijfde lid bij v.v. Acht, hij is begonnen omdat zijn broer er al speelde en omdat zijn ouders in het bestuur waren. Luuk is altijd keeper geweest bij Acht en is op dit moment de keeper van het 5e elftal in een vrienden team. Het seizoen in redelijk goed begonnen met de twee enorme uitslagen van 15-0 en 10-0. Daarna hadden ze een zure verlies partij waarin ze met 3-4 in de laatste secondes een volgens Luuk onterechte penalty hadden tegen gekregen. Luuk raakte door de actie van de aanvaller ook geblesseerd en kan pas weer volgende week rustig beginnen met spelen. “We waren van 3-1 achter naar 3-3 gekomen en na die penalty floot hij gelijk af, dus dan is dat helemaal zuur.” Het mooiste aan Acht vindt hij de gezelligheid. “Het is echt een dorpsclub en je kent iedereen gewoon, de sfeer is top.”

“Bij PSV is het allemaal een stuk serieuzer natuurlijk dus daar heb ik wel een betere voorbereiding dan bij Acht. Het tempo ligt daar gewoon een stuk hoger en er is meer publiek. Ook de spelertjes komen daar wat meer op je af om te vragen waarom je fluit voor bepaalde dingen.” Buiten af en toe de onder 15 bij PSV fluit hij verder ongeveer twee wedstrijden in de week bij v.v. Acht. Luuk praat voor de wedstrijden altijd even met de grensrechters. Dan maakt hij duidelijk dat ze Luuk zijn vertrouwen winnen door goed mee te doen. “Als ik je er alleen maar achteraan zie sjokken en met andere dingen bezig zie, dan kan het zijn dat ik een keer niet naar je luister.” Ook zegt hij mooi: “Fouten die je als scheidsrechter maakt moet je niet erna nog herstellen. Dan maak je twee fouten”

Luuk is al vijf jaar een officiële KNVB scheidsrechter. Hij heeft een aantal cursussen gevolgd maar vindt het niet perse nodig om hoger te gaan fluiten. “Leuk voor erbij, maar hoef niet perse hoger te gaan fluiten. Als ik de kans zou krijgen denk ik wel, maar ik wil sowieso zelf gewoon blijven voetballen want dat vind ik het leukst.” Luuk zijn meest bijzondere moment was de eerste keer dat hij voor de PSV jeugd mocht fluiten. “Mijn eerste PSV wedstrijd tegen VVV, hoe druk het was en hoe goed voetbal het eigenlijk is. Dat was wel echt een ervaring. Toen was ik wel best zenuwachtig omdat het de eerste keer was.”

Een scheidsrechter die veel kaarten trekt is Luuk zeker niet. Af en toe moet hij wel een kaart uitdelen, maar er wordt meestal eerst gepraat met een speler. “Meestal snapt de speler mij na een overtreding wel en heeft dan ook door dat die niks meer moet doen. Als hij nog een keer doorgaat geef ik wel een kaart.” Luuk heeft ook pas één keer rood gegeven. “Direct rood, dat was een speler die de bal verloor. De bal was weg en ik zie in mijn ooghoeken dat die speler de andere speler oppakte en met een sumoworstelgreep op de grond gooide.” Verder heeft Luuk wel ooit een trainer weg moeten sturen, maar hoeft over het algemeen niet veel consequenties na te leven.

Wel is ooit na een wedstrijd die Luuk floot, een vechtpartij ontstaan. “De tegenstanders werden na de wedstrijd helemaal gek en sprongen over de hekken naar de supporters. Je mag na de wedstrijd ook nog kaarten geven en je moet er niet zelf in gaan. Je moet ze wel proberen uit elkaar te houden maar als het echt niet gaat moet je ze gewoon laten gaan en naderhand met consequenties komen.”

Total
25
Shares

Geef een reactie