Geweldig seizoen cadeautje voor 70-jarig Molenschot

 

Voetbalvereniging Molenschot maakte het beste seizoen in jaren door. Het eerste team eindigde in de middenmoot van de vijfde klasse, een prestatie van formaat voor de club uit het kleine dorpje Molenschot. En dan bestaat de vereniging ook nog eens 70 jaar.

Molenschot is een voetbalclub waar het hart van de pure liefhebber sneller van gaat kloppen. Het dorpje heeft nog geen 1250 inwoners en daar moet de plaatselijke voetbalvereniging dan ook uit putten. Dat zorgt ervoor dat Molenschot bijna ieder jaar strijdt tegen de rode lantaarn van het amateurvoetbal in Zuidwest-Nederland: de laatste plek in de vijfde klasse. Geen sterallures, praatjes over promoties of andere zaken: gewoon lekker voetballen.

Dit seizoen was dat anders. De mentaliteit bleef hetzelfde, maar de selectie overtrof alle verwachtingen qua prestaties. Waar in de afgelopen jaren tien, twaalf, negen, zes en zelfs drie punten (volgens Voetbalzuid.nl) gepakt werden in een heel seizoen, stond de teller van Molenschot nu na 26 wedstrijden op 38 punten. “Voor ons doen is dat inderdaad zeer goed. We pakten drie keer zoveel punten als we normaal doen.” Aan het woord is Joppe Leenaars. Secretaris, lid van de technische commissie, activiteitencommissie en onderhoudscommissie bij Molenschot. “We zijn maar een klein dorp, zonder vrijwilligers die hun steentje bijdragen blijft zo’n club niet draaien.”

Toch geeft ook Leenaars toe dat het makkelijker is om jezelf te motiveren voor een vrijwilligerstaak als het eerste team zo goed draait. “Je merkt het qua publieke belangstelling, er staan veel meer mensen langs de kant te kijken op zondag. Dat heeft ook te maken met het type voetbal dat ze spelen, onder trainer Lorenzo Boudewijns is het lekker aanvallend.” De sleutel ligt bij een goede lichting die vanuit de jeugd is doorgestroomd. “Dat zijn jongens van 17 of 18 jaar, maar een stuk of vijf van hen heeft zich toch al bewezen als een sterke waarde voor ons basisteam. Daardoor bloeien de andere spelers ook op. Daarnaast hebben we er een goede keeper van buitenaf bij gekregen, Bart Wouters.”

Leenaars geeft aan dat Molenschot de jeugd tien jaar geleden professioneler is gaan aanpakken, met betaalde en gediplomeerde trainers voor de selectieteams. Toch denkt hij dat je ook een geluksfactor nodig hebt. “We zijn een klein dorp, hebben maar zeven of acht kinderen van dezelfde leeftijd. Het moet meezitten wil je een generatie hebben met zo veel goede voetballers.” Ook in de JO15-1 ziet Leenaars nu wat talenten rondlopen.

Eind augustus viert Molenschot het 70-jarig bestaan van de club. Het weekend van 25 en 26 augustus staat geheel in het teken van dat feest, met als klapper een bijzondere loterij op zondag. “De koeienschijtloterij. We laten dan een koe los op het veld, dat we verdelen in drieduizend vakjes. Ieder vakje is een lot. Dan is het wachten waar de koe als eerst een drol uitwerpt, de eigenaar van dat vakje wint de loterij. Laten we maar hopen dat de koe er niet te lang over doet, anders wordt het een heel lang feest!”

 

Total
6
Shares