Franco Lemans van Café Kerkzicht: ‘Sponsoring is clubliefde’

Franco Lemans is een Rielenaar in hart en nieren. Hij begon zelf met voetballen bij de club, speelde een decennium in de selectie en is inmiddels alweer jarenlang de trotse sponsor van het eerste elftal met het familiebedrijf Café Kerkzicht. “Rielenaren strijden om het hoogste met Riel te bereiken.

Eigenlijk had zijn vader liever gezien dat Franco Lemans een succesvol (43) ruiter was geworden, maar dat lag hem toch niet helemaal. “Ik vond voetballen veel leuker dan paardrijden, mijn vriendjes speelden ook allemaal bij Riel.” En dus ging vader Lemans overstag en mocht zijn zoon vanaf de D-jeugd bij VV Riel gaan spelen. Hij bleek een aardig balletje te kunnen trappen en stroomde door naar de selectie. Na één seizoen in het tweede is hij de rest van het decennium niet meer weggeweest uit het eerste elftal. “Ik heb jarenlang naast Bas Kouwenberg in de spits gestaan. Wij waren allebei heel snel en maakten daardoor flink wat goals, wisten elkaar ook goed te vinden – en waren een van de eersten die gekleurde schoenen droegen.” Ook voetbalde hij met de gebroeders Aerts, Ferry en Rudy.

Het Riel van nu is vergelijkbaar met het Riel van toen, volgens Lemans. “Wij zijn ook gepromoveerd naar de vierde klasse, maar bleken net als nu een te kleine selectie te hebben. Riel is niet breed genoeg om vijf of zes blessures op te kunnen vangen, dan ben je de pineut. Dat zie je nu ook.” Lemans heeft wel vrede met de degradatie van het eerste team afgelopen seizoen. “Liever bovenin de vijfde klasse meedraaien dan elke week verliezen in de vierde klasse.”

Clubliefde
Inmiddels is Café Kerkzicht niet meer weg te denken als sponsor van de plaatselijke voetbalvereniging. De club en het café zijn al decennialang aan elkaar verbonden. “Vroeger had VV Riel nog geen kantine. Dan verzamelden de spelers hier, waarna ze naar de voetbalvelden bij de Regte Heide gingen om te spelen en vervolgens keerden ze weer terug naar ons café. Daar hadden we een teil water klaarstaan waarin ze zich konden wassen, om vervolgens de kroeg in te duiken. In 1974 kregen ze het complex waar ze nu zitten op sportpark De Krim.”

Maar de voetballers uit Riel hebben het café ook daarna altijd graag bezocht, nadat de kantine dichtging om 20.00 uur kwamen ze nog ‘afpilzen’ bij de familie Lemans in Kerkzicht. De binding is even wat minder geweest toen Franco vader werd en weinig tijd had om naar de voetbal te gaan, maar sinds zijn kinderen lid zijn geworden bloeit het huwelijk weer vol. Lemans is trainer van het team van zijn kinderen en inmiddels ook alweer jaren sponsor. Eerst van lagere elftallen, inmiddels drie seizoenen van het eerste. En die samenwerking is inmiddels verlengd.

Lemans: “Sponsoring doe je niet vanuit financieel oogpunt, maar echt vanuit je gevoel. Vroeger zagen wij jongens het ene seizoen voor Korvel, dan weer voor WSJ en een jaar later voor Gudok spelen in Tilburg. Dat waren echte broodvoetballers, die gingen voor 100 gulden extra ergens anders voetballen. Die hebben geen clubliefde, dat is hier anders. Je bent een echte Rielenaar, hier geboren en dan wil je ervoor zorgen dat VV Riel het hoogste bereikt. Het is een clubke om trots op te zijn, waar toppers als Oranje Leeuwin Jackie Groenen worden opgeleid.”