RWB

Seizoen 1939-1940, precies 80 jaar geleden, bracht RWB het zo lang begeerde kampioenschap. Dat jaar, toen dreigende oorlogswolken zich boven Europa samenpakten en RWB een aantal mensen moest missen door het uitbreken van de mobilisatie, werd RWB kampioen. Doordat de KNVB er door de oorlogshandelingen een noodcompetitie van had gemaakt werden de promotiewedstrijden afgeschaft. Jammer want ongetwijfeld zou RWB met dit elftal een goede kans gemaakt hebben op te promoveren. Tijd om te genieten van dit eerste kampioenschap was er niet want in mei brak toen in alle hevigheid de oorlog uit. Gaat de geschiedenis zich na 80 jaar herhalen? Er is in Europa dan wel geen oorlog maar de uitbraak van het coronavirus zorgt anno 2020 voor veel onzekerheden waarbij inmiddels duidelijk is geworden dat de KNVB net als 80 jaar geleden de competitie heeft stilgelegd en beslist heeft dat niemand promoveert en degradeert. Net als 80 jaar geleden is het heel begrijpelijk dat de competitie is stilgelegd, voetbal is weliswaar de belangrijkste bijzaak in het leven maar gezondheid is vele malen belangrijker. Voor RWB dat in de competitie 10 punten voor stond op de nummer 2 Waspik wel heel zuur.

Belgisch model.

Natuurlijk is RWB niet de enige vereniging die er van baalt dat 9 maanden hard werken niet beloond wordt. Ook Oss’ 20 dat zelfs 17 punten voor stond en EFC Eersel waar oud RWB-trainer Roland Schuermans 7 punten voor stond zijn andere voorbeelden. Overigens zijn het niet de huidige nummers 1 die teleurgesteld zijn, ook verenigingen die zonder overwinningen onderaan bengelden staan niet te trappelen om volgend jaar weer een vervelend seizoen in te gaan, voorbeelden genoeg. Al deze verenigingen zouden het beter hebben gevonden als de KNVB het Belgisch model had gevolgd waarbij de huidige nummer 1 promoveert en de nummer laatst degradeert. Natuurlijk zijn hier tegenargumenten voor te verzinnen zoals dat niet ieder team twee keer tegen elkaar heeft gespeeld en niet iedereen evenveel wedstrijden heeft gespeeld. Geen enkele keuze is vrij van tegenargumenten maar bij de top en de onderste plaatsen van de competities wordt het Belgisch model het meest omarmt.

Intussen zal RWB en al deze andere verenigingen moeten dealen met het KNVB-besluit. RWB is daardoor dubbel gedupeerd want naast RWB-1 stond ook RWB-2 in de Reserve 3e klasse dik bovenaan.

Een kleine strohalm die de KNVB heeft genoemd in de contacten die RWB had met de Voetbalbond is de optie dat er elk jaar opengevallen plekken opgevuld dienen te worden. Of en hoe deze plekken opgevuld worden zal uiterlijk 1 juni door de KNVB met de betreffende verenigingen gecommuniceerd worden. Afwachten voor RWB en de verenigingen die in deelde situatie zitten, RWB houdt er voorlopig rekening mee dat het volgend seizoen weer start in de 4e klasse, dan kan het niet nog een keer tegenvallen.

Meer informatie over RWB? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over RWB.
Bron: R.W.B.