Midden-brabant-west-brabant-tsc-g-toppers

In het debuutjaar gelijk het kampioenschap winnen: de G-Toppers van voetbalvereniging TSC flikten het. Zij grepen afgelopen seizoenshelft de titel, terwijl ze nog nooit competitie hadden gespeeld. Oprichter Hans den Exter is verguld van trots.

Hans den Exter kijkt met veel plezier terug op het eerste kampioensfeestje dat de G-Toppers van TSC mochten vieren, eind november. “De week voor het kampioenschap zaten sommigen al redelijk in de stress.

‘Stel dat we winnen, dan zijn we kampioen. Hoe moet dat dan?’, vroegen zij zich af. De een was stiknerveus, de ander dacht: ik schiet er wel vier in. Uiteindelijk wonnen we met 6-0”, vertelt de oprichter van het G-team van de Oosterhoutse voetbalclub trots. “Het feestje op het veld en daarna in de kantine was fantastisch.”

23 G-TOPPERS
Eind 2014 kreeg Den Exter een telefoontje van een bevriende trainer bij JEKA: kunnen wij met ons G-team eens tegen dat van jullie voetballen? ‘Als we er een zouden hebben wel’, was het onbevredigende antwoord dat de clubman zijn kennis moest geven. “Ik ben toen naar het bestuur van TSC gegaan en die zeiden dat het oprichten van een G-team al lang op de agenda stond. Ik heb affi niteit met deze doelgroep vanuit mijn werk en ben ermee gestart.” Eén oproepje op sociale media was genoeg om vijf jongens enthousiast te maken. “Daarmee begonnen we in een hoek van een van de velden te voetballen. We hebben een half seizoen lekker getraind.” Aan het begin van het daaropvolgende seizoen zag Den Exter al 23 G-Toppers op het voetbalveld verschijnen. “Die waren via anderen bij ons gekomen, kenden bijvoorbeeld jongens die al bij ons voetbalden.”

Competitie spelen was toen nog wat te vroeg, maar afgelopen mei werd besloten het team alsnog in te schrijven. Met succes en de eerste trofee in de prijzenkast als resultaat. “Bij ons is iedereen met een beperking welkom. We hebben een leuk en enthousiast team, met zo’n vijftien jongens en mannen van tussen de 10 en 32 jaar oud.” De competitie telde acht ploegen, waarvan de G-Toppers uit Oosterhout dus de besten bleken.

TRAINERS
Aangezien Hans den Exter vanwege zijn werk, hij is ambulant begeleider en coach van mensen met een licht verstandelijke beperking, niet altijd bij de trainingen kan zijn, heeft hij andere trainers gezocht. Die vond hij, in de vorm van twee ouders en een derde enthousiasteling. Jurgen, Richard en Bram vormen nu de driekoppige trainersstaf van de G-Toppers. “Ik ben er heel trots op dat we dit ooit hebben opgericht en het nu zo goed gaat. Het is ook leuk om het enthousiasme van de mensen binnen de club en de sponsoren te zien. Het G-voetbal bij TSC slaat echt aan.” Met een mooi kampioensfeest als eerste tastbare resultaat.

Wil je meer informatie over de club TSC? Klik hier.
Lees hier de krant van Oosterhout.

Foto: HermannOttoIsrael