midden-brabant-john-van-de-werff-altena-cup

De eerste editie van de Altena Cup kan met trots in de geschiedenisboeken worden geschreven. Het toernooi werd goed bezocht en smaakte voor zowel sporters als supporters naar meer. Gezondheid, verbinding en beweging: dat zijn belangrijke speerpunten voor de stichting achter de Altena Cup.

De Altena Cup staat voor veel meer dan voetbal alleen. De stichting houdt zich bezig met thema’s als gezonde voeding in de sportkantines, rookvrije sportparken in de gemeente, het tegengaan van overgewicht onder jongeren, alcoholvrije sportparken tijdens jeugdwedstrijden, drugsbestrijding én aandacht voor ongewenst gedrag. Met Johan van der Werff hebben ze ook nog eens een ervaren ex-prof én hoofdtrainer als adviseur.

De Altena Cup van 2019 was een groot succes. Van de JO7 tot en met de Heren 1 en van de MO11 tot en met de Vrouwen 1: duizenden voetballers speelden in de voorbereiding van het seizoen vol plezier op de velden van GRC’14 in Giessen. Zo goed als de gehele regio was vertegenwoordigd. Het is niet alleen een fijne manier om langs de lijn en op het veld eens wat andere gezichten tegen te komen, maar het gaat er ook serieus aan toe. Johan van der Werff is als oud-profvoetballer en hoofdtrainer van vv Altena betrokken in een adviserende rol.

ALTENA
“Ik probeer de organisatie te helpen om het evenement zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de clubs. Het wordt afgewerkt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen en dan is het voor trainers gewoon heel lekker om 90 minuten te kunnen spelen. Zo heb je een volledige oefenwedstrijd, een échte test. Je speelt ook het liefst op dinsdag en zaterdag, zodat je spelers genoeg rust hebben tussendoor”, vertelt de 45-jarige trainer uit Werkendam.

Hij werd benaderd door de organisatie om mee te denken, toen de Altena Cup werd opgericht na de totstandkoming van de nieuwe gemeente Altena. Vroeger kende de gemeente Aalburg al wel de Aalburg Cup, maar dit toernooi vraagt met twaalf deelnemende clubs om meer mankracht. “Ik ben niet actief in een uitvoerende, maar puur in een adviserende rol”, zo legt Van der Werff uit.

PRIKKEL
Voor hem was het fijn om zijn spelers in deze wedstrijden alvast aan een proef te kunnen onderwerpen. “Ik heb iedereen minuten proberen te geven, om al mijn jongens aan het werk te zien. Het is conditioneel ook een fijne prikkel voor ze, zo in de voorbereiding. Daarnaast is het heel prettig dat je niet ver hoeft te reizen.” Ook zijn spelers hebben het als fijn ervaren. “Om eens tegen een andere ploeg te spelen, dan de tegenstanders in de competitie.”

Het toernooi verliep qua prestaties voor Altena niet heel succesvol. “We werden tweede in de poule en eindigden uiteindelijk als zesde van het hele toernooi. Winnen is hartstikke leuk, maar je bent afhankelijk van de vorm van de dag. Zoals al gezegd, stelde ik ook niet continu het sterkste elftal op. Het is wel hartstikke leuk voor Wilhelmina’26 dat zij gewonnen hebben en hopelijk houden ze een leuk centje en een hoop goodwill aan de prijs over. Je doet altijd mee om te winnen, maar wij hebben geen moment wakker gelegen om het resultaat.” Die prijs is een mooie: Wilhelmina’26 is gastheer voor de wedstrijd tussen een bekende club uit het betaald voetbal én Altena United, een mix van spelers uit de gemeente.

VERBINDING
Van der Werff genoot vooral enorm van de slotdag. “Het was prachtig weer en de feestavond in de tent was erg geslaagd. Het sociale aspect is heel belangrijk, op die finaledag komt iedereen elkaar tegen. Zo worden nieuwe verbindingen gelegd en bestaande geïntensiveerd.”

Al met al ziet hij een stevig fundament liggen voor een heel mooi evenement. “Het is als positief ervaren. Als je de kinderziektes weghaalt, heb je iets heel bijzonders staan. Zeker met de steun van de Rabobank en de gemeente, via de wethouder. Het is mooi dat de gemeente ziet hoe belangrijk sport is, voor zowel het verbinden van mensen als de gezondheid.” De stichting Altena Cup geeft het goede voorbeeld.

Foto: Bart Stoutjesdijk

Wil je meer informatie over de Altena Cup? Klik hier.
Lees hier de krant van Altena