Jos van Boxel (58) is alweer jarenlang hét aanspreekpunt voor alle jeugdspelers, -trainers en ouders bij voetbalvereniging Waspik. Hij besteedt wekelijks met veel liefde en plezier uren aan de organisatie van de jeugdafdeling. “Ik vind het prachtig om die kleintjes achter de bal aan te zien hobbelen.”

Van Boxel heeft eigenlijk helemaal geen voetbalachtergrond. Hij honkbalde een blauwe maandag, maar kwam pas met een voetbalvereniging in aanraking toen zijn inmiddels 30-jarige zoon als jeugdspeler lid werd van vv Waspik. “Vanaf dat moment ben ik blijven hangen.” Van Boxel was jeugdleider, assistent-wedstrijdsecretaris en nu sinds een jaar of zes jeugdvoorzitter. “Bij de jeugd gaat het vooral nog om plezier, die zijn het resultaat alweer vergeten als ze bij de kleedkamer zijn.”

Bij de voetbalvereniging uit Waspik lopen een kleine tweehonderd jeugdleden rond, verdeeld over zeventien teams. Een stabiel aantal, hoewel de aanwas in de jongste lichtingen momenteel niet groot is. “Er zijn pakweg zes jaar geleden te weinig kinderen geboren in Waspik. We moeten een paar jaar wachten voor dat weer aantrekt, daar zijn we echt afhankelijk van. Gelukkig zien we in de afgelopen jaren weer een piek in de geboortecijfers.”

Met een totaal van ruim vierhonderd actieve leden, zijn de velden van Waspik echter al aardig gevuld. “We hebben maar twee officiële velden. Het is voor mij voorafgaand aan een zaterdag altijd al puzzelen, om die thuisspelende teams allemaal in een schema te proppen. Volgens de gemeente is er geen mogelijkheid om uit te breiden. Wij willen zelf liever geen kunstgras, dat heeft veel minder charme dan natuurgras. Meer voetballers zijn echter altijd welkom, dan puzzelen we gewoon nog even wat langer.”

De niveaus waarop de jeugdteams acteren, liggen ver uiteen ziet Van Boxel. “Dat ligt natuurlijk aan de kwaliteit van een lichting. We hebben enkele teams die aardig meedraaien in de eerste klasse, vooral de B-jeugd is momenteel erg goed. Daar kan het eerste in de toekomst de vruchten van gaan plukken.” Het is niet altijd makkelijk voor een amateurvereniging om de talenten te behouden, gezien de betaald voetbalclubs uit de omgeving al bij de jongste jeugd langs de lijn staan. “Soms staan ze er zelfs al bij de JO8 of JO9. Ik denk dan: wacht tot ze 15 of 16 zijn, maar wij zullen onze talenten de kans altijd van harte gunnen. De kans dat ze het ook echt maken in het betaald voetbal is natuurlijk klein, maar als ze na een paar jaar weer terug willen keren, staat onze deur altijd wagenwijd voor ze open.”

De selectie van Waspik volgt de prestaties van de jeugdafdeling nauwgezet: het eerste team is volledig afhankelijk van aanwas van eigen talent. “Wij betalen geen cent aan onze selectiespelers en hebben momenteel alleen maar jongens uit Waspik in het eerste staan.”

Van Boxel wil graag nog een dankwoordje uitspreken voor de vele vrijwilligers die zijn taak verlichten. “Zonder de mensen die mij op zaterdag ondersteunen, zou het onmogelijk zijn om alles in goede banen te leiden.”