In 2013 werden bij WSC de eerste stappen op het gebied van meidenvoetbal gezet. Het begon met dertien kinderen, nu lopen er op trainingsavonden bijna honderd meiden rond. Stapje voor stapje groeide het verder, waarbij het einde nog niet in zicht is. Stijn Sleeuwenhoek, coördinator meidenvoetbal, heeft de hoop en ambitie dat WSC nog verder groeit en uiteindelijk ‘het grootste meidenvoetbalbolwerk’ van de regio wordt.

werktalent_255550WAALWIJK – “Vrij onverwachts kregen we aanwas van een meidenclubje, die kwamen van een andere vereniging af. We zijn gestart met dertien kinderen. Al heel snel was er een klein clubje van fanatieke mensen, ouders in dit geval, die daar mee aan de slag ging. En vanaf dat moment zijn we eigenlijk gestaag gegroeid. We zijn nu zeven jaar bezig en we hebben komend seizoen de hele lijn – van Onder 9 tot Onder 19 – staan.”

Dat er een volledige meidenafdeling staat is indrukwekkend te noemen. “Het vrouwen- en meidenvoetbal is op zich hot, maar het blijft een kleinere sport natuurlijk”, zegt Sleeuwenhoek. “Voor acht jongens heb je één meisje. Die verhoudingen veranderen niet. Daarom wilden we ook niet te snel, we moesten dit heel voorzichtig en doordacht doen.”

Vrij snel werd er een vijfjarenplan gemaakt, waarbij de basis was om te groeien aan de onderzijde. “Elk jaar tien à vijftien meisjes aan de club binden. En dan elk jaar doorschuiven. Nu, zeven jaar later, hebben we dus de hele lijn staan.” Nu is het tijd voor de volgende fase. “Uiteindelijk willen we ook een vrouwenelftal creëren. En zoals het er nu uitziet gaat dat niet komend seizoen, maar het seizoen daarop gebeuren. Dan zijn we midden in fase 2. Dat we gewoon die hele lijn blijven vullen en ook een ambitieus vrouwenteam oprichten.”

Sleeuwenhoek praat vol passie en ook wel trots over alle ontwikkelingen, van de start tot de volwassen status die de meidenvoetbaltak nu heeft bij de club. “WSC was in het begin een beetje afwachtend. Maar nu zijn we echt een volwaardig onderdeel van de club. Die ook zorgt voor een andere dynamiek, meiden en vrouwen zijn goed voor de sfeer.”

Het klinkt mooi en dat is het ook, maar er is door een groepje mensen ook hard voor gewerkt. “Het is tof, maar het ging niet zonder slag of stoot. We hebben veel vriendinnendagen georganiseerd. Liepen met meiden in een line-up in de Eredivisie, hebben in 2014 een Meet and Greet georganiseerd met de Oranjeleeuwinnen en proberen één keer per jaar een wedstrijd in de Eredivisie te bezoeken. Daarnaast zijn we trots op het Langstraat Meiden Top Toernooi, dat heel groot is en waar clubs – als het dit jaar doorgaat – uit Amsterdam, Enschede en Utrecht naar toe komen. Op al die dingen komen iedere keer toch weer nieuwe leden af.”

Overigens was er ooit al wel een vrouwenteam bij WSC, dat weet Sleeuwenhoek nog goed. “Dat was het slechtste vrouwenteam van Nederland. Dat kwam bij Jeroen Pauw. Aan de ene kant was dat grappig, aan de andere kant stond het haaks op de ambitie die we hadden om uiteindelijk het grootste meidenvoetbalbolwerk van de Langstraat te zijn. Je moet voorzichtig zijn en we willen niet arrogant klinken, maar daar willen we wel naar toe. We hebben echt al schitterende dingen meegemaakt, maar het is goed om nog altijd ambitie te hebben.”

Klik hier voor meer informatie over WSC

Klik hier voor meer artikelen over WSC