Jongeren die een drukke baan hebben én ook nog tijd vrijmaken voor vrijwilligerswerk: gelukkig zijn ze er nog. Uit clubliefde en voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling maken de bestuursleden én teamgenoten Thijs Dingemans, Max Mertens en Dennis van den Beukel wekelijks de nodige uurtjes voor DESK.

Kaatsheuvel heeft met De Efteling een ‘eigen wereld vol wonderen’ en veel voetbalromantici zullen beamen dat het dorp daarnaast nóg een magische plek bezit. Op deze donkere donderdagavond ligt het iconische stadionnetje van DESK er zoals altijd namelijk prachtig bij.

De oude, lange tribunes, rondom het hoofdveld schitteren fraai in het kunstlicht en daarachter bij de entree is een glimp te zien van het enorme bord, met daarop de tekst: Welkom bij VV DESK. De tijden dat het eerste team van de blauw-gelen furore maakte in de hoogste competities zijn voorbij, maar toch maakt de nostalgische sfeer op het karakteristieke sportpark Eikendijk logischerwijs nog altijd indruk op tegenstanders van de zondagderdeklasser.

Modern
Zo nostalgisch als het hoofdterrein is, zo modern is de bestuurskamer in het clubgebouw van DESK. Thijs Dingemans, Max Mertens en Dennis van den Beukel vertellen in deze hippe ruimte van alles over hun geliefde club, voordat ze daarna lekker kunnen gaan trainen met hun team Zaterdag 3. “We spelen in de reserve eerste klasse, dus één keer in de week trainen is wel nodig”, zegt Van den Beukel. “Op vrijdagavond blijft niemand echt thuis voor de wedstrijden, maar we vinden het wel belangrijk om te presteren op zaterdag. We zijn in een paar jaar tijd vanuit de vierde klasse opgeklommen naar dit niveau, dus dat geeft wel aan dat we ook wat kunnen”, zegt de doelman van het vriendenteam.

Jonkies
Het gros van de spelers van het derde komt zoals de meeste senioren puur bij DESK om te voetballen, maar het trio is als bestuurslid ook buiten de lijnen zeer actief voor de club uit Kaatsheuvel. Van den Beukel is penningmeester, Mertens bekommert zich om het seniorenvoetbal bij de vereniging en Dingemans houdt zich bezig met communicatie. “Wij zijn de drie jonkies, de rest van het tienkoppige bestuur is ouder”, zegt Mertens. “De mix tussen ervaring en wat jeugdigheid werkt erg goed. Soms luisteren we naar de wat oudere bestuursleden, soms geven we met succes tegengas”, grinnikt hij. “Samen vormen we één belangrijke groep en dat is nodig ook: DESK heeft bijna duizend leden en zo’n grote club is gebaat bij een goede organisatie.”

Ondanks dat ze alledrie een drukke baan hebben, steken de twintigers met veel plezier wekelijks vele uren in de club. De drie vrienden offeren veel vrije tijd op omdat ze hun verantwoordelijkheden voor DESK willen nemen. “Wij doen vrijwilligerswerk omdat we clubliefde voelen voor DESK en daarnaast is het ook erg leerzaam”, zegt Dingemans. “Taken die ik hier oppak op het gebied van communicatie, kunnen ook heel nuttig zijn op mijn eigen werk. Het toetreden in een bestuur is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.”

Het eerste team van DESK speelde jarenlang in de hoofdklasse, maar is inmiddels afgegleden naar de derde klasse. Het eerste team van de blauw-gelen bestaat, in tegenstelling tot in het verleden, uit voornamelijk Kaatsheuvelse jongens en dat doet de club goed, zo merkt het trio. “Op zondag zijn we vrij. Dan komen we niet als bestuurslid, ook niet als voetballer, maar als supporter naar DESK. Met een pilsje in de hand bekijken we dan de thuiswedstrijden van het eerste en de sfeer rondom dat elftal is goed”, zegt Mertens. “Er staat een herkenbaar team en hierdoor staan er bij thuiswedstrijden veel mensen langs de lijn.”

Duizend leden
‘Als het goed gaat met het eerste team, gaat het goed met de hele club’, zo hoor je vaak langs de amateurvelden. “Er zit een kern van waarheid in, al moeten we niet vergeten dat DESK veel méér is dan alleen het eerste team”, zegt Dingemans. “We hebben bijna duizend leden en we zijn met veel meer zaken bezig dan de selectie op zich.” Hijzelf is bijvoorbeeld op de achtergrond bezig met een belangrijk project: de organisatie van het 90-jarig jubileum van Door Eendracht Sterk Kaatsheuvel. Een eventueel jubileumboek zou erg dik kunnen worden, want alleen het fraaie stadionnetje hier op sportpark Eikendijk verdient al een paar aparte hoofdstukken, vol met fraaie foto’s.