Al een aantal jaren is Rik van de Wiel (22) basisspeler in het eerste team van HHC’09. Vanaf de linker- of rechterflank probeert de student zowel verdedigend als aanvallend belangrijk te zijn voor de oranje-blauwe formatie, die volgens hem thuishoort in de bovenste helft van de vierde klasse.

Rik van de Wiel begon op jonge leeftijd met voetballen bij VV Herptse Boys en toen die vereniging met SV Heusden in 2009 opging in HHC’09, werd hij automatisch lid van de fusieclub. “Ik kende ook al genoeg jongens van SV Heusden, de samenvoeging van de twee clubs ging best soepel”, zegt de verdediger. “Het doel van de fusie was onder meer om een grotere jeugdafdeling op te bouwen, dat aspect is helaas een beetje tegengevallen. Maar toch hebben vele jeugdspelers, waaronder ikzelf, de stap naar het eerste team gemaakt.”

Ondanks dat hij pas 22 jaar is, heeft Van de Wiel al veel ervaring als senior. Door een gebrek aan een JO19-1 werd de verdediger namelijk al op zeventienjarige leeftijd doorgeschoven naar HHC’09 1.

Aan het begin was dat even aanpoten, maar inmiddels ben ik gewend aan het niveau en de tegenstanders”, zegt Van de Wiel. “Ik speel als rechts- of linksback en die positie bevalt me prima. Ik let erop dat ik mijn verdedigende taken uitvoer, probeer aanvallers uit te schakelen op een faire manier. Ook ben ik graag aanvallend belangrijk voor het team.”

In het debuutjaar van HHC’09 promoveerde de club direct van de vijfde naar de vierde klasse en op dat niveau speelt de fusievereniging sindsdien een bescheiden rol. “Ik vind dat HHC’09 altijd bovenin de middenmoot moet meedraaien, maar vorig seizoen zijn we ternauwernood aan degradatie ontsnapt.

Dit seizoen gaat het stukken beter.” Van de Wiel is een fanatieke voetballer. Geen training of wedstrijd slaat hij over van zijn club en aan verliezen heeft hij een broertje dood.

Verliezen is verschrikkelijk, ik kan echt slecht tegen mijn verlies”, zegt de verdediger. “Na een nederlaag blijf ik nooit lang hangen. Maar als we winnen, is dat uiteraard anders: dan proosten we graag op de overwinning, zoals het hoort.”